Gott Nytt År!

 
Fina nyårssmällare i form av nötknäppare/soldater och glittriga partyhattar kommer vara med oss på festen hemma hos oss.
 
 
Nyårsafton i år med övernattande gäster hos oss. Det blir att gå nyårspromenaden i vår stad, en vacker tradition som brukar locka ca 40 000 besökare! Efter promenaden blir det middagsbjudning hemma hos mig och sedan vaka in det nya året med glada barn, disco på vardagsrumsgolvet och en överdos av snacks och godis.
 
2015 är året då drömmar blir till verklighet, jag bara vet det.
 
Vad har du för dröm du vill ska slå in nästa år? Berätta!
 
Gott Nytt ÅR!
 
 

Saftig saffranskaka

 
Det var flera som var nyfikna av receptet på min saffranskaka, den är verkligen så god och busenkel att slänga ihop. Gräddfilen i smeten får kakan att bli perfekt saftig. Jag tänkte faktiskt skviva min saffranskaka och servera tillsammans med vaniljglass och en sås av bär på nyårsafton imorgon till efterrätt när vi får vänner på besök.
 

Saftig saffranskaka
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 g saffran
1 msk bakpulver
1 krm salt

 

Fyllning:
1 dl hackad russin och mandel

 

Sätt ugnen på 175 grader
Rör smör och socker mjukt och luftigt. 
Blanda sedan ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. 
Blanda sedan med resten av smeten.
Hacka russin och mandel till fyllningen.
Smöra och bröa en sockerkaksform.

 

Häll i hälften av smeten, strö sedan över russin och mandel.
Fyll på med resten av smeten och strö över resterande av russin och manel. 
Dutta till sist över 2 msk smör.

 

Grädda kakan i nedre delan av ungen i 50-60 min.
Testa med en sticka om den är färdig.


I pulkabacken

 
Tidigare idag så besökte vi pulkabacken, bitande kallt i de rosa kinderna men frikst och härligt med sol.

När vintern kom

 
Vid midnatt föll ett tjock virvlande snötäcke över staden och förvandlade snöfattiga december till en gnistrande vintervärld. Så kom snön tillslut, med en lycka som fick barnen att hoppa jämfota på morgonen när de möttes av denna vackra syn. I med frukost i magen och på med overaller och ut i backen vi for.

Julafton

 
Min outfit på julafton

På armen en tjusig julklapp med marmorerad sten från Mydromedary
 
Meja var rädd för Tomten men sista klappen vågade hos sig fram att hämta.
 
Som alltid äter man lite för mycket på julafton av allt gott som finns på borden. Min saftiga saffranskaka fanns med på fikabordet. Vill ni att jag återkommer med receptet?
 
Hoppas att ni alla har haft en fin julafton hur ni än har firat.

God Jul

 
Barnen tassade upp vid halv åtta och hittade paket i sina julstrumpor. Pontus helt överlycklig att det äntligen var julaftonsmorgon, han hade haft väldigt svårt att somna kvällen innan spänd av förväntingar. Nu har vi just avslutat en sen julfrukost hemma hos oss, risgrynsgröt och skinkmacka med pepparkakskrokodiler. Snart bär det av till mina föräldrar för att fira med närmsta släkten.
 
För ett år sedan hade jag mitt livs ensammaste och rent ut sagt jävligaste jul ever. Därför vill jag skänka en extra värmande tanke och kärlek till de som är ensama över jul. I år sitter jag inte ensam, i år har jag mina barn och det fick mig att gråta av lycka igårkväll.

Pepparkaksbak a la korv med bröd

 
Barnen har bakat pepparkakor här hemma idag, Meja gjorde en egen pepparkakssort, korv med bröd! Gissa om vi fick oss ett gott skratt åt hennes söta påhitt, hon är full av idéer min lilla och gillar att roa.  Men visst blev de söta!?
 
 
Själv bakade jag en egenkomponerad saffranskaka med russin, mandel och saffran, grundreceptet lånade jag från kanelbullesockerkakan som jag har bloggat om tidigare. Ska ta med den här till julaftonsfriandet imorgon tänkte jag, blir spännande att se om den är lika saftig och god som jag tror!
 

Att få hem kärlek

 
"Mamma, jag har saknat dig jäääääätte mycket!!!"
 
Så mycket kärlek som kom hem till mig idag. Två solskensglada barn omfamnade mig hårt och länge i hallen då de båda kastade sig runt mig av längtan. Mitt mammahjärtat smälte och blev fyllt av lycka att få hem de här två, de finaste två jag vet.

Fem musikfavoriter

 
Inga E Som Vi E - Little Jinder
Should I tell you - Sophie Zelmani
I Need My Girl - The Nationals
Black Flies - Ben Howard
Fulla för kärlekens skull - Eldkvarn
 
"Jag vaknar upp i en annan stad
(Där jag inte borde va)
Jag målar en bild av hur det kan va
(Den här värmen gör mig svag)
Det är ingen som vet, du är precis som jag
(Stanna lite längre)
Jag säger ditt namn men får inget svar

Snälla bara vänd dig om
Ge mig nåt att drömma om
Vi kommer aldrig bli som dom"
 
Dessa nya som gamla musikfavoriter snurrar på repeat hos mig dagligen just nu, vill ni ha mer musiktips så finns det fler fina låtar i min lista Vinterpärlor på Spotify.
Har ni någon egen musikfavorit? Dela gärna med er och tipsa mig genom en kommentar här i inlägget!

Love Your Imperfections

Något ni kanske inte vet om mig är att jag är en väldigt klumpig och yr tjej. Ja man vet aldrig riktigt vad som kan hända i mitt sällskap, det kan både bli spännande och locka fram många skratt. Mina barn och vänner brukar tycka att det är väldigt roande, sonen säger alltid "Mamma, alltså du är sååå klumpig jämt!" och gapskrattar när jag gör något tokigt. Han har många historier han brukar roa andra med. Här är två jag tänkte dela med mig av själv:
 
I förra veckan hade jag bakat muffins till mina kollegor som jag skulle bjuda på. Men botten blev lite bränd på några så jag bestämde mig för att snabbt sno ihop en ny sats där på kvällen och göra en pepparkakssockerkaka istället. Dagen därpå stod jag i köket på jobbet och hade skivat upp den nya kakan, blev riktigt nöjd med resultatet. Så vänder jag mig om med fatet och ska gå in i rummet där vi sitter, men vad händer...? PANG! Jag går rakt in i en pelare som står i köket och ser hur kakorna börjar flyga runt i luften för att sedan landa på golvet. Hälften lyckades jag hålla kvar på brickan, men resten som landat på golvet var bara att kasta. Gu vilken syn det måste ha varit! Där fick jag för mitt slit, haha! Jag är så van vid att sånt här händer mig så jag började skratta åt eländet men mina kollegor tyckte synd om mig. Jag kan bjuda på det och den här "charmiga" sidan av mig.
 
En annan händelse utspelade sig tidigare i år då jag skulle dejta en kille. Hade väl i förbifarten varnat lite för att jag är yr. Det fick han bevis för på en gång! Mötte upp honom på tågstationen och skulle sen ta bussen in till stan. Men istället för att ta bussen in till stan så drog jag med honom på en buss som tog oss halvvägs utanför stan. Vi fick hoppa av och gå tillbaka i regn, jag skämdes så klart över att jag lyckades visa mig så galet yr på en gång. Men han tog det i alla fall bra, tyckte till och med att det var charmigt och vi fick oss ett gott skratt på vägen tillbaka.
 
Det är det här som gör oss alla unika, att vi har våra små egenheter och att ingen är perfekt. Det som vi själva kan uppfatta som pinsamt eller jobbigt kan vara just det någon annan älskar hos just dig. På Match.com pågår det en kampanj där de vill lyfta just detta att ingen är perfekt #Loveyourimperfections, helt enkelt. Ett bra intiativ till att visa att alla duger precis som de är.
 
 
 
Inlägget är i samarbete med Blogg.se och Match.com

Kvällsmys och tankar

 
En köttbullemacka, varm choklad och pepparkaka med äldelost, julmys på kvällen hos mig och så klart tända ljus. Det är mitt beroende, levnade ljus skapar ger så mycket hemtrevnad.
 
En kväll som annars är lugn med lite funderingar, reflektioner, stora och små tankar, Jag är en riktig tänkare, analyserar mycket och intresserar mig för beteenden, hur människor agerar och hur man kan bli påverkad av andra. Det är intressant! Jag har till och med övervägt att läsa någon kurs, gå in på djupet. Gav mig själv ett nyårslöfte för två år sedan att jag skulle sluta grubbla och tänka så mycket. Det har jag blivit mycket bättre på när det kommer till problem. Släpper oftast saker fort och istället för att undra, gör något åt det direkt och agerar iställer för att stänga in det i mig. Tycker de här råden nedan i bilden är så klockrena, svårare är det ju inte! Och livet känns verkligen lite lättare om man kan försöka följa detta!
 
Kram på er och ha en trevlig kväll!! Nu ska jag fortsätta med min julmyskväll här :)


Julfest ikväll

Mina nya örhängen från Nordljus får smycka mig på kvällens julfest med vänner.
 
Och en iPhone-selfie i detta nu, underbart solljus letade sig in genom fönstret.
 
 Har inte så mycket mer att tillägga än så. Ibland är det bättre att bilderna får tala.
Ta hand om er och ha en fin lördag!
 

Hej!

Trivs fortfarande så där tokigt bra i min röda hårfärg. Knappt jag minns att jag egentligen är blondin.
 
När granen flyttade in möblerades det om, stolen med ljus från Enjoy Candles fick en placering i hörnet bredvid gitarren. Den som jag inte lärt mig spela på än men det är alltid trevlig när mer musikaliska vänner kommer över och lånar den. Älskar föresten stora tavlan på Meja, den som jag gjorde till min fotoutställning i höstas. Underbara sommarminnen utav den bilden och vår kvällspromenad i motljus på landsvägarna här ute på landsbygden.
 
Ja granen har ni ju sett nu, men här har ni en till bild med mer översikt utav vardagsrummet som det ser ut just nu.
 
Nu ska jag lägga mig i ett varmt skumbad och försöka mota bort en envis huvudvärk som jag dragit på mig. Det blev så dumt igårkväll. Var på väg att somna sittandes i soffan redan vid 20-tiden men höll mig vaken för att inte vakna klarvaken mitt i natten. Vad som hände? Jo självklart kunde jag inte somna alls sen, inte en blund, klarvaken till 03:30! Gissa vem som är trött nu!?

Varm choklad med skum

 
 
Häromdagen införskaffade jag mig en mjöklskummare, inte trodde jag att den skulle vara värsta grejen! Det blev ett tjockt lager skum till min varma choklad, mm! Kommer bli många såna här koppar i vinter. Bästa kvälssmyset i skenet av all julbelysning här hemma, så himla skönt och avkopplande, verkligen en batteriladdare för själen.
 
Trevlig kväll på er!

Julfeber


Jisses vilken glädje jag känner inom mig, helt galet! Vet inte när jag mådde så här bra senast, alltså på riktigt! I bara mig, i mig själv. Inte på grund av av någon eller något annat. Det liskom gnistrar som en stjärnglittrande natthimmel i mig och jag går runt och kommer på mig själv med att le för mig själv när jag går gatan fram. Så där att folk måste vända sig om och tro att jag är galen, haha!!
 
Vaknade igår med toner utav It's the Most Wonderful Time of the Year (Andy Williams) ringandes i huvudet, tror jag fått julfeber i år! Till och med en gran är införskaffad, var hur mysigt som helst att klä den tillsammans med barnen. Tänk, var flera år sedan jag hade hade julkänslor över huvud taget. Men nu myser jag. Det känns underbart! Så här ser det ut hemma hos mig i detta nu. En ledig tisdag och snart ska jag ut på en skön skogspromenad.

Granen står så grön o grann i stugan...

Granen tindrar så fint i bakgrunden. Jo för tänka sig, idag åkte jag och barnen och köpte oss en gran! Första julen sedan seperationen som jag har julkänslor och det är ta mig sjutton underbart! Klart vi ska ha en gran i år då!
 

Pontus fick äran att sätta dit stjärnan i toppen och vi hjälptes alla åt att klä grenarna med kulor i koppar och guld.

Rolig detalj jag upptäckte nu att vi alla tre av en slump tittar i samma kula. Ser ni?
 
Tredje ljuset tänt! Tänk, om 10 dagar är det jul!

SUNday!

day
 
Frukost med skatterna samlade vid bordet i köket som fullständigt badar i varmt decemberljus!! Åh, underbara helgmorgon, jag är en riktig soldyrkare och det sätter sig rejält på humöret hos mig när det skiner in i hemmet. Älskar att få starta upp en dag så här, med mina älskade barn och ett dukat bord att hugga in på o ta för sig av vad man än vill.
 
Här ser man lite av lillans nya frisyr med, luggen som hon kapade och längderna fram som nu är kortare. Men det är ju så där busig hon är som hon nu ser ut. Förstår inte varför alla hetsar om att "Ja nu får ni ta henne till frisören och klippa rejält!"??? Barn är barn och det är ingen större fara skedd. Hon kommer ha kortare hår i pannan, men det växer ut. Längderna på sidorna fram är kortare än bak, precis som det är när man låter luggen växa ut innan det når hela längden. Så nej, det är ingen större fara skedd och jag tycker inte det ser allt för katastrofallt ut, Jag har jämnat till det lite fram och lagt om benan, så det blev mer jämt. Det finns värre saker!

Julklappstips!

 

Tänkte dela med mig av små julklappstips

Hyacinter kan jag inte få nog av så här års, köpte ytterligare tre till idag. Det är en fin julblomma lätt att göra egna arrangemang med o fint att ge bort tycker jag.
 
Fick hem fina julklappar från Nordljus.net
Bland annat lite av detta nedan kan ni hitta hos dem.
 
Dessa vackra ljuslyktor som ger så mysigt och fint sken!
 
En dekorativ tändsticksask som fungerar som ett tjusigt blickfång då den inte används. Även zinkfatet och de söta glasgranarna är från Nordljus. Tänkte att de skulle få dekorera granen när den är inköpt, men så länge är de fina även liggandes på bordet.
 
I´m in love med mina nya örhängen, såå vackra att jag smäller av! Har ytterligare ett par nya örhängen som ni får sen senare. Nu måste jag börja förbereda här hemma för snart eller ja när som helst ringer kvällens gäster på dörren!

Trevlig kväll på er!
 
 
 
 
 

Glad Lucia!

 
Liten Lucia kom och lussade med värme och ljus på morgonen här hemma i rosa fjäderfluffiga änglavingar. Ute hade ett litet stjärngnistrande vintertäcka landat på marken under natten vilken nyfiket spandes in från fönstret. Vi ska snart ge oss ut och titta närmre på snön, har fått ett spännande paket på posten som jag inte helt vet vad det innehåller som ska hämtas ut.
 
Igår hade vi fredagsmys hemma med min vän Monica som fyller år dagen till ära denna Lucia-dag, grattis igen vännen! Bjöd henne på favoriten saffranskryddad fisksoppa och sen blev det planering inför nyårsafton som jag ser sjukt mycket fram emot och annat prat till sent. Ikväll får vi nytt besök då min vän Cissi med barn kommer över på tacoskväll, mysigt! Vad har ni själva för planer för helgen? Lämna gärna en kommentar!
 
Önskar er en vacker och kärleksfull Lucia!

Pepparkakskladdkaka

 
Vi har haft Luciafirande på Mejas förskola idag och efteråt gick vi hem o fikade på pepparkakskladdkaka. Hittade detta recept som jag slängde ihop o bjöd busungarna och deras pappa på.
 
Du behöver:

3 ägg
3, 5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk pepparkakskryddor
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör/flytande smör
florsocker

 

Gör så här:

Om du inte använder flytande smör så börja med att smälta smöret. Vispa sedan ihop ägg och socker pösigt. Blanda i de torra ingredienserna och rör smeten jämn, vispa sist i smöret. Häll smeten i en smord form och grädda i 160 C ca 25 min. Låt kakan svalna och pudra sedan över florsocker innan servering. För att göra det lite roligare la jag ut en urklippt julgran av papper ovanpå kakan innan jag siktade över florsockret.

Till servering hade jag gammaldags vaniljglass som jag rört i lingsonsylt i.

 

Spännande måndag

 
Idag kommer mitt lilla busfrö och henns storebror hem till mig igen. Det ska bli spännande att se hur jag ska kunna rädda hennes påhitt med sax i håret från förra veckan. Men ett är säkert, hon har rätt, det växer ut igen. Även om det tar sina år. Det är bara hår och hon är knappast varken första eller sista busungen att frisera sitt hår själv. Det kanske kommer se lite ojämnt ut kommande tiden men då får det vara så, det finns faktiskt värre saker än hår.
 
Bilden ovan är mitt bidrag till veckans Buller och skratt

2:a advent

 
 
 
 
Andra ljuset tänt här hemma.
 

Cementbocken som jag köpte på älskade Gotland för några år sedan har åkt fram

Och gästerna möts av en julhälsning vid entrén.
 

I hemmet doftar det juligt utav hyacint

En kik in i köket från hallen
 
Ja så var det söndag, en söndag jag fångar på soffan i hemmet som är upptänt med ljus. När man kliver in i mitt hem möts man av doften utav hyacint och nytvättat, älskar doften av nytvättar föresten, lyx att ha en egen tvättstuga! Inom mig ler jag fylld av myskänslor. Jag har lagt mycket tid på mig själv sista tiden och hittat en plats där jag vill vara med mig själv, det känns helt underbart och får mig må så avslappant bra. Helgen med fina upplevelser bidrar även den till mitt leende.
 
Ha en mysig 2:a advent, kram
 
 
 
 

Julfest coming up!

 
Min helg började igårkväll o varar till tisdag! Startade den med en riktigt myskväll hemma med julmusik, glögg, levande ljus ett varmt skumbad och stort leende på. Känner mig så himla genomlycklig numera, underbart att finna sån harmoni inom sig! Hamnade mot nattetimmarna framför dramafilmen Bekas (från 2012) om två hemlösa kurdiska pojkar och deras flykt från Irak i början på 1990-talet. Vilken värme och kärlek rakt genom filmen, jag blev helt uppslukad! Ett sevärt tips från mig!

 
I detta nu sitter jag lyssnandes på musik och längtar efter kvällens bravader då det är julfest med jobbet! Det brukar alltid bli full fart på våra fester så jag har sett fram emot den här kvällen länge. Ser fram emot att komma ut o ha roligt med mina vänner, få klä upp sig lite extra tjusigt, mingla med kollegor, njuta av gott julbord, underhållning, mycket skratt och en skön kväll!
 
Ha en fin fredag ni härliga läsare, tack för att ni tittar in!

Lämna aldrig en 5-åring med sax!

Dagen då Meja klippte sitt lååånga vackra hår...
 
Klockan var 07:50 och jag hade just startat igång dagen på jobbet när barnens pappa ringde mig... Oh no!! Det kan inte vara bra med ett samtal så tidigt. Nu gällde det tack och lov inte liv eller död som min första reaktionen var. Men något hade hänt. Lilla Nyponrosen hade fått tag på en sax och beslutat sig för att frisera håret själv.
 
Nu är min lilla tjej vanligtvis en klok och lillgammal tös med mycket förnuft, så jag hade nog trott att hon hade bättre förstånd än så här. Samtidigt så är jag inte förvånad. Hon är nyfiken och envis, får hon en idé kan man ge sig tusan på att hon genomför den. Förgrymmade Fröken Busfrö! Jag ser så mycket av mig själv i henne, de där tonåren kan jag säga att jag är livrädd för redan nu.
 
Håret ja, har inte sett det i verkligheten själv ännu mer än på mobilbilder. Men en riktigt stor toffs kapade hon precis ovanför pannan intill hårfästet samt en rejäl bit på längden på ena sidan fram. Tänker att det borde gå att ordna med en ny bena, sidofläta, hårband och klippa upp det i etapper framtill för att få det jämnt men ha kvar längden.
 
Mejas kommentar och sköna inställning på det hela var: -Jag hade en tova, det växer ut igen! 


 
 
 
 

RSS 2.0