2019 i bilder

 
Tack 2019, välkommen 2020! 

God fortsättning!

 
God fortsättning!
 
Mysiga juldagar har paserat förbi, magarna har fyllts av julmat, ögonen har glittrat hos barnen och mitt hjärta har klappat sig varmt av kärlek! Den här julen har varit extra betydelsefull och vacker för mig. Vanligtvis brukar jag vara ensam över julafton vartannat år när barnen är hos sin pappa, men inte i år. Denna jul var fylld med två dagars julfirande och hans hand i min alla dagar. 
 

Julgranspynt

En rosa sockervaddsmaskin, blev helt tagen när jag såg denna glasfigur till gra! Visst är den söt!?
 
Sonen hittade en rolig Spiderman-Tomte, som jag tycker är så ful, haha! 
 
Nyponrosen bestämde sig ganska snabbt för denna vita rullskridsko, som även jag föll för. 
 
Polkagriskäppar hänger i granen i år
 
Igår var jag med barnen ut på klappjakt, vi tog en skön långpromenad in till närmsta centrum för stopp i affärerna där. Så mysig tur med mina hjärtan och fint att de vill handla klappar till varandra. Tycker även om att de liksom jag gärna väljer bort bilen och hellre går för att spara på miljön och få motion! Frågade om vi inte skulle ta bilen i det disiga vädret och med tanke på att vi skulle få med oss en del att bära på hela vägen hem. Men nej, vi tog ryggsäckar att föravara varorna i så var det problemet löst. Ryggsäckar istället för plastpåsar det är också bra för miljön påpekade Nyponrosen då, helt rätt!
 
Jag sprang på så fina glasdekorationer till granen när vi var klappjakt som jag inte kunde stå emot, så vi valde en varsin. Mitt val föll på en rosa sockervaddsmaskin, Nyponrosen ville ha en rullskridsko och sonen han tog den enligt mig fulaste figuren av dem alla, haha! Han fick ju välja precis som han ville och då fick den roliga Tomten utklädd till Spiderman följa med hem. 
 
Granen hemma går främst i guld och rött, det känns varmt och som julens färger. Föredrar en mer klassisk deokoration, mer åt det gameldagsa hållet. Men vi har några få speciella glasdekorationer i olika färger med som barnen fått genom åren, det kan vara kul med något som sticker ut lite med. Man märker att de är av särskild betydelse då. I årets gran hängde vi även polkagriskäppar.
 
Hur dekorerar ni er gran? Gott och blandat? Färgskalor? Gammalt fint julpynt som hängt med i generationer? Eller varierar ni för varje år? 
 

Jultåg under granen

 
Ett klassisk jultåg tuffar runt under granen i år, hur mysigt!?
 
Ett jultåg under granen sprider extra julstämning här hemma denna jul, både jag och barnen gillar det mycket! Ni kanske la märke till att ett julgranståg flyttat in hos oss från inlägget när jag visade årets julgran? Jag kom på idé med att ha ett tåg under granen lite sent så de var svårt att hitta en butik i stan som fortfarande sålde tåg, men detta hittade jag inne på Rusta. Det är även ämnat att kunna fästas i granen, men jag gillar det klassiska tåget som tuffar runt på golvet under granen bättre. Visst blev det mysigt!?

Funderar på vart traditionen med ett leksakståg under granen kommer ifrån, någon som vet? 
 

Anna & Robert

Med decembermörkret utanför tar jag fram vackra minnen från ett bröllop denna sommar. 
 
En av årets varmaste sommardagar stod vackra Anna brud i Kvillinge kyrka (som för övrigt var den enda svala platsen den dagen) och tog sin ungdomskärlek Robert till sin make under en stämningsfull vigsel. När jag tänker tillbaka på deras bröllop minns jag framförallt glädjen man smittasdes av i deras sällskap och hur magin låg i luften.
 
Festplatsen vid Manheims säteri var även som gjord för bröllopsfest och uppdukning till middag. Slottstrappan blev en perfekt plats för traditionen att kasta brudbuketten, så fint ögonblick fångad på bild. Minnesvärt även hur döttrarna i så unga år vågade sjunga inför alla gäster i Kvillinge kyrka, väldigt beundransvärt och fint! Lämnade inte ett öga tort kan jag lova!
 
Tacksam för minnen som värmer som detta bröllop att plocka fram i decembermörkret. 
 
 

Ljusgardin i granen

 
 
En vacker tindrande julgran hittar man hemma hos oss denna jul, finaste granen vi någonsin haft! Så mysigt att åka tillsammans och välja ut julgran med barnen och deras morfar igår. Valet föll i år på en kungsgran som vi pyntade så fint på kvällen när vi kom hem.
 
 
Julgransbelysning från förra året hade gått sönder, när den ändå skulle bytas ut kände jag för att gå ifrån traditionella julgransljus och istället välja en slinga med täta ledljus. Mest för att komma undan det jobbiga pillet med att få dit alla ljus och få dem stå rakt, sitta kvar osv osv...  
 
I min jakt på nya ljus fick jag syn på en ljusgardin 120x120 cm där vissa av ljuspunkterna blinkar. Inte så där hysteriskt utan väldigt dämpat och stämningsfullt. Jag blev helt käääär!!! Fick sånt enormt ha-begär över att se en gran i detta fantastiska ljus. Eftersom jag är orubblig när jag väl fått för mig något gjorde jag min tokiga idé till verklighet och klädde in hela granen i ljusgardinen. Det var lättare sagt än gjort, mycket pilligt och svettigt, men värt det för slutresultatet blev galet fantastiskt!
 
Jag gjorde en animering med Meja framför granen, hoppas den rör sig för er med så ni ser att det blinkar? Nu rullar ju animeringen något fortare än i verkligheten, så ni får föreställa er att tempot är lugnare och mer stämningsfullt. Blev så glad över att det bara är vissa punkter i min nya julgransbelysning som blinkar och inte hela ljusgardinen, det blir lugnt och mysigt så.  
 
Fint va? Gilla gärna inlägget om ni tycker om idén. 
 
 

Tror ni på det övernaturliga?

I mitt köksfönster står min mormors mor Esters adventsljusstake. 
 
Denna Luciamorgon fredagen den 13:e började något märkligt, eller det började redan igårkväll. På fönsterbrädan i mitt köksfönster står en gammal vacker adventssljusstake som jag har väldigt kär, jag tycker den är helt fantastisk vacker. Den tillhörde min fina älskade gammelmormor så den har ett enormt värde för mig. Den har stått på samma plats i juletider varje år, men elen är gammal i staken så ljuset har blinkat ibland som om det vore glapp, har tänkt att jag borde lämna in den för att byta ut elen.
 
Nu till det märkliga, denna morgon gick jag upp som vanligt för att tända staken, då fladdrade ljuset till och blev svart. Försökte knäppa på den igen men det ville inte. Då kände jag på ett av ljusen och märkte att det var helt urskruvat, inte lite utan helt, alltså flera varv. Aha, där har vi felet tänkte jag och skruvade i den. Tänkte att jag måste missat att den var lös när jag tog fram staken. Men det hjälpte inte att skruva i den, staken förblev svart. Så jag provade att känna på de andra ljusen och alla, precis alla, var helt urskrvade!! Samtliga flera varv! Detta var jättemärkligt, för jag har varit själv hemma denna vecka och när jag ställde fram ljusstaken till 1:a advent var de iskruvade.
 
Jag hör ju hur knäppt det låter! Men jag är vädligt säker på att de var helt iskruvade och vad sjutton kan det vara som gör att ljusen nu bara skruvats ur, på egen hand? Barnen har aldrig rört staken, de tänder den inte ens. Staken var på och lyste tills jag skulle lägga mig igårkväll, inga problem då. Men nu på morgonen ville den inte lysa mer, även då jag hade skruvat tillbaka alla ljusen. 
 
Igårkväll så såg jag även något som fladdrade till och rörde sig i ögonvrån, givetvis var det borta när jag tittade dit. Kan ju ha inbilla mig, absolut! Det kan ha varit ljus utifrån eller vad som helst, men jag reagerade ändå på att något rörde sig, på ett sätt jag inte är van vid här hemma. Någon timme senare, ser jag som en kontur av en profil av en kort person i synfältet åt andra hållet, som bara löstes upp. Helt galet! Jag blev ärligt talat nervös! Kände ändå inget obehag, kände heller ingen närvaro eller energi eller något sådant, så kanske jag bara inbillat mig trots allt? En trött hjärna som spelar ett spratt? Men att samtliga ljus i adventsljusstaken var urdragna flera varv, det har jag inte inbillat mig! 
 
Så denna Luciamorgon lyser inte staken i fönstret, jag har istället tänt upp med levande ljus. Mysigt det med, men jag saknar skenet från staken. 
 
Vad tror ni om detta? 

Maränger med mintchoklad

 
Mina krispiga maränger med seg mitten och ljuvlig smak av mintchoklad. 
 
 
Maränger med mintchoklad, mumsigt fikainslag på julbordet! Själv bjöd jag mina vänner på dessa maränger med smak av mintchoklad när jag hade lill jul hemma hos mig. De har blivit en storfavorit här hemma, kanske vill ni med prova? De är busenkla att slänga ihop! Självklart går de även lika bra att baka till sommarkalaset.
 
 
Recept på ca 20 st stora maränger
♥ 3 äggvitor
♥ 1,5-2 dl strösocker
♥ Några droppar ättikssprit 
♥ 100 g mintchoklad
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125 grader
2. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad.
3. Vispa ihop äggvitor, socker och ättikssprit med hjälp av köksmaskin alt elvisp. Marängsmeten är klar när den är fast och fluffig och man kan vända bunken upp och ned utan att smeten rinner. Jag brukar vispa min smet lite hårdare.
4. Ringla ned chokladen i marängsmeten och vänd lätt ett par gånger, smeten ska bli randig, så vänd inte för mycket, då är risken att allt blir ljusbrunt! 
5. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper och låt stå i mitten av ugnen ca 50 minuter. 
 
Maränger kräver väldigt lite arbete och sköter sig själva i ugnen. Perfekt! Gilla gärna inlägget om du blir inspirerad att baka! 

Helg med julbak och julgransfundering ur miljöperspektiv

En stillsam och mysig helg med julbak ihop med barnen. 
 
Vi har bakat knäck. 
 
Bussebullar och...
 
...lusseballar. Lite skämskudde fram på den, men det bjuder jag på! 
 
En ny omgång pepparkakor blev det med. Jag hade en önskan om att göra vackra dekorativa snöflingor med smala ränder av kristyr, så jag hade kunnat göra dem än mer detaljerade. Tyvärr så hade jag väldiga problem med sprits och tyllar. Alla tyllar hade för stora hål, så jag fick inte till den smala randen som jag önskat. Provade istället att göra en egen sprits av bakplåtspapper, då fick jag till en nära på trådtunn rand, hurra! Var överlycklig i 2 minuter och såg framför mig hur jag skulle sitta och detaljdekorera mina pepparkakor, sen sprack struten! Så då fick jag hålla mig till god med de tyllar som erbjöds. Har ni några tips på hur man får till en riktigt smal rand när man ska spritsa?? 
 
Min vackra amaryllis i vardagsrummet har haft en rejäl växtspurt dessa dagas och nu även slagit ut i full blom, hur vackert!? 
 
 
Hej, hoppas ni har en härlig helg!
 
Nu tänkte jag komma med en fråga, skulle ni hjälpsamma fina läsare kunna leda mig i rätt riktning här. Har lite funderingar kring julgran, vad som är mest miljövänligt ur ett längre perspektiv? Att köpa en ny äkta gran varje år, huggen i Sverige, eller att köpa en platsgran som får hänga med i många år? Jag föredrar det äkta, det känns som att en riktig (och så lokal gran som möjligt) ger minst miljöpåverkan. Men om man köper en ny varje år hur ställer det sig då kring alla utsläpp och så vidare sett till att göra ett enda köp som får hänga med så länge som möjligt? Hur ska man tänka där? Har ni själva funderat något kring vad som är bäst ur miljöperspektiv när det kommer till gran?
 
Hur gör ni?!  
 
Lämna en kommentar om era tankar och gilla inlägget för större spridning!

Bussebullar och regn hos mig


God morgon, denna gråmulna torsdag!
 
Snön försvann, regnet har spolat bort alla tecken på vinter ute men inne lyser juleljusen varmt och mysigt. Här började jag att pynta och göra fint redan i mitten på november och alla julklapparna var inköpta och inslagna redan förra veckan. Den oerhört långa och mörka november fick mig att starta igång julkänslorna extra tidigt i år.
 
 
Den öppna spisen som jag satte in efter renoveringen förra hösten är julfin med grangirlang och en gammal klocka hängandes i mitten. Den är en släktklenod, min mormors mormor Elins gamla klocka, så det känns extra fint att ha den framme i år. Jag har föresten fått mitt andranamn Elin efter henne. Visst är det något speciellt med gamla saker som gått i släkten så här kring högtider?
 
Mycket av julefixet har vi redan hunnit att checka av här hemma trots att det bara är 5 december. Vi har dekorerat, bakat pepparkakor och byggt pepparkakshus ihop med Rickard. Nyponrosen vill även att vi ska baka "bussebullar" och knäck nu i helgen, så det ska vi med göra. Tyckte det var så sött med "bussebullar" istället för "lussebullar", tokfian hade fått för sig att de verkligen heter så. <3 Så nu vill jag börja kalla dem "bussebullar" jag med, det låter så gulligt! 
 
Slutet på året är annars en rätt så stressig tid för mig ihop med mina studier, läser just nu en kurs inom juridik i min utbildning till digital marknadskommunikatör. Det är så himla kul och intressant men även enormt "tungt" att grotta ned sig i alla lagtexter, tempot är även högt. Så jag försöker att ta tid till mig själv med, stanna upp och ta hand om själen då jag märker stressen bulta fram. Skulle vilja lägga mer tid på meditiation, avslappningsövningar och yoga. Jag tar mig tid ibland men bara lite halvhjärtat, skulle verkligen vilja och behöva det mer i mitt liv. 
 
Vaknade idag upp med en låt inom mig som jag nu lyssnar sönder under tiden som jag skriver detta inlägg, Regn hos mej. För mig är det ofta så, att jag vaknar med en textrad eller låt som susar genom mig. Det är lite som att mitt inre pratar med mig, sätter genom musiken ord på känslor jag har som jag inte reflekterat över. Känner någon mer igen sig i det? "Det låter väldigt underligt, men jag har bara regn hos mig..."
 
Ha en fin dag, nu blir det yogamatta framför brasan och göra några övningar innan mina studier. 
 

Laxsnittar med pepparrot i tunnbrödsrulle

Laxsnittar med pepparrot - ett festligt recept
 
 
Laxsnittar, laxrullar, laxsnurror eller tunnbrödsrullar med lax, kärt barn har många namn som det heter! Recepten kan variera lite men i grunden är det lättgjorda rullar av tunnbröd som fyllts med lax och krämig färskost. Jag har även gjort tunnbrödsrullar med hjortstek vid ett tillfälle, receptet finner ni i länken. 
 
Laxsnittar är en enkel bjudrätt som är ett trevligt och uppskattat inslag vid olika tillställningar. De kan t.ex. bjudas på som förrätt eller tilltugg vid minglet. När vi firade lill jul bjöd jag på dessa som plockmat då vi hade knytis med olika smårätter. 
 
Laxsnittar har en trevlig smak och känns festliga att bjuda på, de har alltid haft stor åtgång när jag bjudit på dem och varit populära. Många gånger får jag frågan om receptet. En fördel är att de är extremt lätta att göra, vilket förenklar om man är stressad eller vill göra en snabb och tjusig smårätt. 
 
Så här kommer receptet så många frågar mig om, hoppas ni ska tycka om laxsnittarna! Lämna gärna en kommentar om ni provar dessa goda rullar! 
 
 
Här är mitt recept på laxsnittar med pepparrot i tunnbrödsrulle
  • 150 g färskost, t. ex Philadelphia
  • 2 msk riven pepparrot (tillsätt ev mer efter smak)
  • 3 st rektangulära tunnbröd
  • 300 g skivad gravad eller kallrökt lax
  • Finklipt gräslök 
  • Lite salt och vitpeppar, smaka av!
Gör så här
  1. Blanda färskost, pepparrot och klipp ner dill.
  2. Bred ut färskosten på tunnbröden, rikligt.
  3. Lägg laxskivorna ovanpå färskosten på bröden.

  4. Rulla ihop och lägg rullarna kallt (frys) i ca 20 minuter.

  5. Skär cirka 3 centimeter tjocka bitar av rullarna.
  6. Lägg upp på fat och servera!

Lill jul med musketörerna

Adventshelgen startade med inbjudan till lill jul hemma hos mig, en tradition som jag och mina vänner hållit hårt i genom åren, nästa år har vi 10 års jubileum! 
 
Vi brukar köra knytis, i år hade jag bland annat fixat goda laxsnittar, vill ni ha recept på dessa tro? Himmelskt goda och busenkla! 
 
Torkade apelsiner dekorerade bordet tillsammans med små röda julkulor. 
 
Nyhet på julbordet, Blossas mousserande glögg! Alltså, så sååå god!! Full poäng från oss alla, jag kommer garanterat att köpa den igen, att kombinera glögg och bubbel lyckades Blossa verkligen med. 
 
Vintern kom samma dag med gnistrande snötäckta tak, så vackert och stämningshöjande, vilken fullträff just då vi skulle fira lilljul. 
 
Gästerna fick en varsin flaska hemgjord glögg och chokladpraliner till. Här har ni mitt recept på hemgjord glögg. 
 
Hyacinter på bordet, så klart! Vad kan lukta mer jul än just hyacint!? 
 
Maränger med mintchoklad, dessa hade jag bakat. Vill ni ha recept även på dessa tro? Skriv gärna en kommentar så fixar jag! 
 
Julbordet i sin helhet, så mysigt vi hade! Älskar att duka upp till middag och fest och göra inbjudande fint. 
 
Glögg-skumpan på kylning i ishinken, redo för en välkommen-skål när vi var samlade. En riktigt mysig, god, härlig och glad start på adventshelgen tillsammans med mina bästa.
 
 
Den härliga inledningen av helgen följdes upp på lördagen med familjefoto i soluppgången över snötäckta landskap, ljuset var ren magi!! Det finns mycket man kan göra för att få bra bilder, men saker som verkligen ger det extra som i det här fallet varmt motljus och gnistrande snö, det skapar något extra till bilderna! Rekommenderar att fota fina familjefoton nu när snön är här, gärna tidigt eller sent då solen står som lägst. Kan bli fina julklappar eller julkort. 
 
Helgen fortsatte vi med att ta vara på solen som äntligen var framme, jag och Rickard spenderade mycket tid utomhus. Många promenader i skogen har det blivit. Njuter verkligen av hur vacker naturen är nu, grå november försvann och ersattes av en vit december. Hoppas det fortsätter vara så här vitt ute nu. Söndag och 1:a advent åkte julpynt och ljusstakar fram tillsammans med granen som kläddes på punschvernandan, så vackert. 
 
Mysig helg! 

RSS 2.0