5 saker alla borde veta om utmattning

 
 

Jag fick tips av en nätvän om denna läsvärda text om utmattning som alla borde läsa för att öka förståelsen. Det är inte svårt att se att jag drabbats när jag går igenom punkterna, för de beskriver mig till punkt och pricka! Hon som alltid ställer upp för alla andra o inte kan tänka på sig själv även då jag balanserar på en tunn kant, då får jag dåligt samvete. Hon som presterar högt i alla lägen, annat accepterar inte duktiga jag som driver på mig själv och ändå aldrig blir nöjd. Frustationen, att jag vill vidare ur eländet men begränsas i min utmattning. Jag måste acceptera att saker tar tid nu, att jag måste lära mig säga nej och att jag framför allt blir mer egoistisk och tänker på mig själv.

 

Jag lägger ut de fem punkterna i sin helhet här, hela artikeln hittar ni på Kurera. Kanske är just du i riskzonen? 


1. Utmattning drabbar dem som är starka
– De som drabbas av utmattningssyndrom är ofta högpresterare med stora inre resurser. De ställer höga krav på sig själva och upplever dessutom krav både på jobbet och hemma. Den här styrkan är precis det som lägger grunden för utmattning. Det krävs en stark person för att pressa sig så hårt och så länge

 

2. Utmattning drabbar de omtänksamma
– Utmattade personer är godhjärtade människor som ofta tänker mer på andra än på sig själva. De tycker att det känns egoistiskt att fokusera på sig själv, men i förlängningen leder det till att de försummar sina egna behov. Det är som att köra en bil utan att stanna och tanka. Utan bränsle tar det stopp. Utmattning är som ett inre motorstopp.

 

3. Utmattning drabbar dem som har svårt att säga nej
– Eftersom de som drabbas av utmattning ofta är omtänksamma, generösa personer med stora inre resurser vill de ställa upp och hjälpa till. Det som andra ber om är inte så betungande och svårt, och därför finns det inget skäl att säga nej. Men till slut går det inte längre. Tiden och orken räcker inte till. De inre resurserna är tömda.

 

4. Utmattning är inte depression
– Utmattning har många likheter med depression men det finns några avgörande skillnader. En är att deprimerade personer ofta har gett upp och anklagar sig själva. Det gör sällan de som är utmattade. I stället brukar det finnas en frustration eller ilska över hur livet ser ut och en känsla av att: ”Så här kan det inte fortsätta”. Den frustrationen är bra – för i den finns fröet till förändring.

 

5. Vägen ur utmattning är att fokusera på sig själv
– Ju mer man prioriterar sitt eget välmående, desto snabbare kan man återhämta sig från utmattning. Genom att ägna tid åt fritidsintressen som får oss att slappna av och vara med människor som gör oss glada fylls de inre resurserna upp igen. Att öva sig på att sätta gränser, säga nej till andra, träna sig i att be om hjälp och att ställa mer rimliga krav på sig själv är färdigheter som är allmänt stärkande och som dessutom förebygger att man drabbas av utmattning fler gånger.


Kommentarer
Postat av: Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Det var ganska hög igenkänning på det där :P
Bra och viktiga punkter!

2015-11-11 @ 20:06:04
URL: http://blogg.anniesfotografier.se
Postat av: Polly Svensson

Helt sant. Bra skrivet. Jag har varit sjukskriven för just det, det var länge sen nu, och det är mycket som ska till för att komma tillbaka och inte hamna i samma mönster.

2015-11-15 @ 09:34:14
URL: http://pollysvensson.blogg.se/
Postat av: Amanda Cleréus

tack för att du delade med dig av dessa punkter! känns väldigt viktigt att läsa och framför allt som du säger, förstå! minst sagt välbehövligt inlägg, tack <3

2015-11-15 @ 10:27:56
URL: http://amandaclereus.blo.gg/
Postat av: Christin

Vilken ögonöppnare! Efter en tid av att inte riktigt kunna sätta fingret på vad som är fel, läste jag artikeln (artiklarna) och tänkte "det där är ju jag". Tack för att du hojtade till och delade med dig.

2015-11-15 @ 10:35:25
URL: http://midis.se/
Postat av: Linn Strömberg

Otroligt bra att du delar med dig av detta! Jag blir drabbad av utmattning väldigt ofta, och när jag väl kommer ifrån det så faller jag tillbaka. Har så sjukt svårt att säga nej och att tänka på mina egna behov. Måste verkligen träna på det!

2015-11-15 @ 11:49:28
URL: http://linnisgood.blogg.se
Postat av: Carina Holst

Så väldigt viktigt att känna till. Jag känner igen mig i dessa punkter. Det är så svårt att säga nej. Men man måste ju tänka på sig själv också.. Kram

2015-11-15 @ 12:33:55
URL: http://carinaholst.blogg.se/
Postat av: inger

Så sant. Själv drabbad. Blir nog aldrig den jag var innan. Tur är väl det... nu måste jag säga nej. Högt blodtryck, inre stress. Antidepressivt. Och allt detta för att jag trott att att jag inte är älskad om jag inte är tillgänglig och bara tänker på andra först. Nu förstår jag att jag är älskad för den sköra människa jag är. Kram Inger

2015-11-15 @ 13:08:39
URL: http://lillamystradgardsblogg.blogg.se
Postat av: radhuslivet.se

Tack för ett bra inlägg. Jag är själv drabbad av utmattning som sedan ledde till en djup depression. Man känner liksom en skam och känner att det är pinsamt att berätta för folk att man lider av psykisk sjukdom.

2015-11-15 @ 13:16:07
URL: http://radhuslivet.se/
Postat av: Michelle

Viktigt ämne! Fint att du tar upp hur man också kan bli "frisk" för ofta tycker jag folk glömmer att det tar fruktansvärt lång tid och hårt arbete för att inte falla tillbaka om och om igen...

2015-11-15 @ 13:23:13
URL: http://mammasyochpappaspel.se
Postat av: Rockahappy

Bra att du tar upp detta! Både för att varna och öka förståelsen, för det är nog tyvärr väldigt vanligt :/

2015-11-15 @ 13:41:13
URL: http://rockahappy.blogg.se
Postat av: Hanna

Bra att du skriver om det!

2015-11-15 @ 14:44:33
URL: http://hannafialotta.blogg.se
Postat av: Mina

Mycket igenkänning i denna text. Fina ord att tänka på.

2015-11-15 @ 14:49:25
URL: http://minasvarld.blogg.se
Postat av: Jasmine

Åh, jag gillar din bild!
Bra att du uppmärksammar ämnet. Jag vill tro att det är mer utbrett än vad allmänheten tror.
Ta vara på dig - du är värdefull.
Kram

2015-11-15 @ 15:57:41
URL: http://rosanatt.blogg.se
Postat av: Karolina

Fem bra punkter. Jag är själv just nu i en utmattning. Det är konstigt att gå från att vara högpresentrade 100 % + lit extra jobb till att knappt orka med vardagssysslor. Skrämmande hur mycket man kan pressa sig, samtidigt häftig att kroppen har sina sätt att säga stopp på. Från och med nu har jag lärt mig mina begränsningar. Det är det enda positiva jag kan ta med från att ha blivit utmattad.

2015-11-15 @ 16:40:19
URL: http://karolinakowalska.blogg.se/
Postat av: Annika

Väldigt intressant text om utmattning. Jag har själv tidigare varit deprimerad och är sedan 2011 frisk från det. Dessvärre var jag med om en svår ridolycka sommaren 2011 och bestämde mig snabbt för att jag inte skulle tillåta mig att bli deprimerad igen. Sedan dess har min vardag inneburit svår fysisk smärta, ingen djupsömn dvs inget vilande för varken kropp eller hjärna och den ständiga kampen om att hålla huvudet ovanför vattenytan. Det känns i dagsläget av mycket och när jag läser såna här texter så känner jag mig ibland lite maktlös. Jag gör mitt bästa i min vardag men pga min situation fungerar inte alltid vardagen. Min kropp och psyke är utmattade och det märks mer vissa dagar. Men jag gillar ändå att läsa såna här texter för det ger mig ändå några små hjälpmedel och tankar om att kunna ändra utmattningen och de dagar som jag mår bättre ändå lägga mycket fokus på mitt välmående.

Så tack för att du åter påminner mig :)

2015-11-15 @ 16:58:06
URL: http://www.underbaraannika.se
Postat av: frkenduktig.blogg.se

Allt stämmer in klockrent på mig också. Men så har jag också drabbats av en rejäl utmattning efter att ha kört på enligt de fem punkterna i åratal. Det enda jag tänker på är punkten om depression. Jag håller med om att utmattning inte är depression, men det är vanligt att drabbas av depression också, i samband med utmattningen. Så blev det för mig i alla fall. Tack för påminnelsen om att man ska fokusera på sitt eget välmående. Kolla gärna min blogg om du vill läsa om utmattningssyndrom. Där finns min historia.
Stor kram och hoppas att du blir frisk snart.

2015-11-16 @ 14:31:35
URL: http://frkenduktig.blogg.se/
Postat av: Sanna

Så himla nyttigt att läsa detta, borde spridas till fler!

Postat av: Mamma bläckfisk

Bra punkter. Som ensamstående mamma till fyra små barn (trillingar plus en till) är det svårt att räcka till och det finns aldrig tillräckligt med tid. Jag känner mig ständigt misslyckad eftersom jag inte klarar av att leva upp till de krav jag har på mig själv. Men det är omöjligt och rent logiskt förstår jag det. Men duktighetskomplexet och viljan att ständigt vara till lags sitter så djupt rotade. Jag är livrädd för att drabbas av utmattning eftersom jag redan nu har svårt att klara av barnens omvårdnad själv. Hur skulle det då gå om jag blev sjuk? Jag ska använda de punkter som du tar upp som vägledning för att undvika att hamna där.

2015-11-17 @ 23:22:51
URL: http://mammablackfisk.blogg.se
Postat av: Anna Munkhammar

Jättebra punkter! Ta hand om och tänkbar dig själv ett tag nu :-)

2015-11-18 @ 20:16:17
URL: http://bodenbynight.se/
Postat av: namme.blogg.se

Du har rätt.

2015-11-18 @ 22:38:42
URL: http://namme.blogg.se/


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0