Gifflar- den perfekta utflyktsmaten

 
 
Som liten brukade min mamma ofta baka dessa goda gifflar åt mig och mina syskon när vi skulle på utflykt, mättande och smidiga att ta med sig. Perfekta så här i tider med vinterutflykter med skolan till skridskobanan eller liknande aktiviteter. De är gjorde med en köttfärsröra i mitten och en spröd briochedeg. De går även fint att frysa in, så jag brukar dubbla receptet när jag är igång för att ha ett lager extra till hands i frysen att ta av. 
 
 
 
Detta behövs till 12 st gifflar
 
Briochedeg:
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
150 g smör
25 g jäst
2 msk vatten
3 ägg samt 1 ägg till pensling
 
Fyllning:
I receptet står det att man kan göra köttfärsen så här, dock brukar jag göra min vanliga köttfärssås men med mindre vätska så den inte är rinnig, jag brukar även sila av vätska från min köttfärssås innan jag fyller upp bröden, se bilden. :) 
Här är grundreceptets köttfärsfyllning men som jag inte brukar göra:
300 g köttfärs
1 gul lök
1,5 msk olja
1 1/4 dl buljong
0,5 tsk salt
1 kryddmått peppar
0,5 msk senap
1 msk vetemjöl
2 ägg
3 msk grädde
100 g oliver
 
Gör så här:
  1. Blanda mjöl och salt, finfördela smöret i blandningen samt tillsätt äggen och jästen som har lösts upp i ljummet vatten. Låt degen jäsa i 30 minuter. 

  2. Gör din köttfärsås, antingen om du gör din vanliga men med mindre vätska eller så följer du det i originalreceptet som är som följer:
    Fräs färs och finhackad lök i olja, späd med buljong och tillsätt kryddor och senap. Vispa samman grädde och ägg och rör ner i färsen. Rör allt under svag värme tills blandningen tjocknat, tillsätt de hackade oliverna och låt köttfärsen svalna. 

  3. Dela degen i två bitar, kavla ut två rundlar och skär ut 6 stycken trekanter i varje rundel.

  4. Fördela fyllning i en rad på degbitarna, rulla ihop till gifflar och snyt ihop ändarna så att fyllningen inte rinner ut.

  5. Lägg gifflarna på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa 15 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. 
Låt er väl smaka! 
 

Kommentarer
Postat av: Annie - Fotograf i Stockholm

Mumsigt!! :D

2018-11-25 @ 19:53:02
URL: http://www.anniesfotografier.se/fotoblogg/


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0