Rabarber, årets första skörd

 
Igår skördade jag årets första rabarber! 
 
Tänk vad jag har längtat efter dagen då jag skulle ha en egen trädgåd, självklart med rabarber i rabatten! Vilken lycka då jag på en av bilderna i annonsen för huset anade en skymt av några rabarberblad som stack fram. Visst var det så! För nu under våren gjorde de röda knölarna sig till känna och inte långt därefter hade vi fullvuxna härliga rabarber i trädgården! 
 
Idag har jag bakat två olika kakor, en i långpanna med något som påminner om en sockerkakssmet och en klassisk smulpaj. Och vet ni, himmel vad mycket rabarber jag har kvar!! Jag vet inte riktigt vad jag ska göra av allt nu. Saft är jag sugen på att testa men då måste jag fixa saftsil först.
 
Har ni några tips på vad man kan göra med alla rabarber? Några goda recept som ni själva gör?

Kommentarer
Postat av: Åsa

Rabarberdricka

2,5 kg rabarber
2 citroner
30 g citronsyra
3 liter kokande vatten

Skiva rabarbern, skala den inte utan behåll så mycket rött som möjligt för extra fin färg.
Tvätta citronerna noga, skär bort ändarna och skiva sedan tunt.
Varva rabarber och citron i en bunke.
Strö över citronsyra.
Slå över kokande vatten och rör om.
Låt stå övertäckt på sval plats i två dygn.
Sila av.

Sen kommer ett val - socker eller inte? Hur mycket?
Jag har testat att använda allt mellan inget och 2 kg socker. Båda varianterna blir goda och valet beror nog på tycke och smak, och när man tänkt dricka. Med socker blir mer saft eller drinkingrediens, utan mer måltidsdryck.

Om socker så rör ner det så att det löser sig.

Häll på rena flaskor. Utan socker brukar jag frysa det. Med socker håller sig någon vecka i kylen.

När det är dags att dricka så späd med vatten, bubbligt om så önskas.

Svar: Tusen tack för recept med bra instruktioner och tips! Det sparar jag, trevlig helg Åsa!
Josefin -My Happy Days-

2021-05-21 @ 13:51:56
Postat av: Anonym

Arla har ett recept på rabarberkyckling som vi testade. Det var supergott och ett tips till vad du kan göra med rabarbern. Annars rabarberchutney till brie är inte fel heller 😋

Svar: Tack, det lät spännande med rabarberkyckling! Även rabarberchutney till brieost, bra tips! 💕
Josefin -My Happy Days-

2021-05-21 @ 15:20:34
Postat av: Linn

Jag tror jag läst att det går att använda strumpbyxa som saftsil. Ren förstås! 🙊

Svar: Åh, men det var ju ett riktigt bra tips! Tack, ja bäst de är rena, haha!
Josefin -My Happy Days-

2021-05-28 @ 22:36:23


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0