Rabarber, årets första skörd
Rabarberdricka
2,5 kg rabarber
2 citroner
30 g citronsyra
3 liter kokande vatten
Skiva rabarbern, skala den inte utan behåll så mycket rött som möjligt för extra fin färg.
Tvätta citronerna noga, skär bort ändarna och skiva sedan tunt.
Varva rabarber och citron i en bunke.
Strö över citronsyra.
Slå över kokande vatten och rör om.
Låt stå övertäckt på sval plats i två dygn.
Sila av.
Sen kommer ett val - socker eller inte? Hur mycket?
Jag har testat att använda allt mellan inget och 2 kg socker. Båda varianterna blir goda och valet beror nog på tycke och smak, och när man tänkt dricka. Med socker blir mer saft eller drinkingrediens, utan mer måltidsdryck.
Om socker så rör ner det så att det löser sig.
Häll på rena flaskor. Utan socker brukar jag frysa det. Med socker håller sig någon vecka i kylen.
När det är dags att dricka så späd med vatten, bubbligt om så önskas.
Arla har ett recept på rabarberkyckling som vi testade. Det var supergott och ett tips till vad du kan göra med rabarbern. Annars rabarberchutney till brie är inte fel heller 😋
Jag tror jag läst att det går att använda strumpbyxa som saftsil. Ren förstås! 🙊