Vinkar, vi ses snart igen!!


Huset i kvällssolen under måndagen, målning av fasaden påbörjad!


Nu flyttar vi, radhuset töms till sista damtuss under dagen och vi räknar med att vi kommer att få sova vår första natt i huset på Höjdarbacken inatt. Det känns mer än rätt, det känns så mycket hem som det bara kan bli, vi längtar!! Vi längtar så efter att få ha huset för oss själva nu och slippa full invadering av hantverkare. Det ska bli så skönt när byggtiden är över och man kan komma till rätta. Hoppas att det mesta blir klart nu under dagen och att vi kommer få tid för oss själva i huset sedan, bo in oss, mysa och ha huset för bara oss.

Idag är det alltså den stora flyttardagen då hela radhuset ska tömmas. Vi kommer att jobba från gryning till skymning, ja kanske till och med inpå småtimmarna under natten om vi så måste. Imorgon är det den stora dagen då besiktningen kommer att äga rum, det kommer bli intressant och nervöst... Jag hoppas att det inte blir några allvarliga anmärkningar och att allt är frid och fröjd för oss att bo kvar i huset därefter.

Jag återkommer så snart jag har möjlighet med en uppdatering om hur besiktningn gått och om hur vi har det. Men vi har inte ordnat med uppkopling i huset ännu, sfår lösa det på annat vis. Hoppas ni har tålamod och förståelse! Ni får gärna hålla era tummar och tänka lite extra mycket på oss under onsdagen när besiktningen äger rum.


Avslutar med en favoritlåt som känns lite som en hyllning och ett farväl till vårt avslutade kapitel i radhuset. Finns bitar man kommer sakna, som våra otroligt fina grannar, bättre finns inte. Dem släpper vi inte taget om så man kommer nog se oss på gatan framöver i allafall när vi hälsar på.

No, I don't wanna leave but I must keep moving ahead
Cause my life belongs to the other side
Behind the great ocean's waves.


Thank you for the morning walks on the sweet sunset
And for the hot night moments
For the fantasy in my bed
I take a part of you with me now and you won't get it back
And a part of me will stay here, you can keep it forever, dear

Bye, bye Hollywood Hills I'm gonna
miss you wherever I go I'm gonna
come back to walk these streets again
Remember that we had fun together.Andra sidan

Så här ser det ut, landet som vi blir granne med om två dagar där vi kommer att bo i brytningsgränsen mellan stad och land. Ser ni den lilla pilen på nedersta bilden, där är husen, där kommer vi bo!


Uppd; Här har man föräldrar som kan roa sig på min bekostnad o korrekturläser det jag skriver. Igår var ögonlocken trötta när jag skrev och jag fick med ett "l" för mkt i pilen, ja ni anar nog vad jag skrev och roligt man kunde roa vissa! (Som mamma som vek sig dubbel i soffan.) ;-D

Bröllopshelg igen

Solskensdis över hela lördagen och kameran i högsta hugg, vilken underbar dag jag haft! Var även denna helg bokad för bröllopsfotografering och fick hoppa in på roligheter och fly flyttkaoset hemma för en stund. Vacker brud och stilig brudgum i en förtrollande miljö, bilder kommer framöver.

Efter fotograferingen tog vi tag i flytten igen, en ny dag med flytt och packning imorgon... Mycket som händer nu dessa bråda sista dagar, men det känns så himla kul!! Jag är laddad för flytt!

Nu väntar filmmys i soffan och hemlagad tacopizza, mmm! Kanske slår jag i lite rött i glaset med för att avrunda denna härliga dag... ♥

Puss på er, trevlig lördag!

Mitt i ett hav kartonger

Om bara 5 dagar säger vi hejdå och låser dörren om livet i radhuset. Bakom oss kommer alla fina minnen från dessa år för alltid vara fastetsade i väggarna, det bodde lycka i vårt hus och jag tror att man kommer känna av den långt efter oss. Hemmet står nu i kartonger, madrasser på golvet, kläder i kassar, en varsin tallrik och en röra av vad som ska kastas och vad vi ska ta med... Packningen fortsätter och bygget är inne på de sista hektiska dagarna inför besiktningen. Förhoppningsivs, håll tummarna krampaktigt åt oss nu, kommer vi att bo i vårt nyggyggda hus om en vecka, bara det sista bygget klaffar och besiktningen går vägen så kan vi flytta in!! Kan inte rikrigt föreställa mig den känslan, så overklig... Att vi ska bo i det fina hus vi sett växa fram, är det på riktigt?


Ps, vad roligt att ni är så många som vill lämna svar i min lilla bloggenkät, så intressant att få känna mina läsare bättre. För ni vet ju så mycket om mig genom Happy Days att det är ju inte mer än rättvist att jag får lite kännedom om er med. ;-) Trevlig helg!!


Halens

Vit porslinsserie "Viol" i klassiks tidlös tappning med dekorativ kant, lagom elegant.

Eftersom vi börjar ett "nytt liv" nu på Höjdarbacken vill man plocka in lite nytt i hemmet. Som porslinserie, byter mer än gärna ut våra svarta (!) kanttstötta IKEA tallrikar och skålar mot en vacker vit serie med dekorativ kant. Hittade då denna inne på Halens som jag föll för. Så enkel men elegant med sin dekor, skulle kunna användas både till vardag och högtider. Att lägga upp maten på en så vacker tallrik skulle nog göra den mest simpla ihopslängda middagen till en delikates för ögat. Eller vad tror ni?

När jag klickade vidare på Halens, som har mycket för både hemmet och familjen, fastande jag även på barnklädesavdelningen, så klart. ;-) Finns mycket fint till bra priser, både vardagsbasplagg och till fest. Hemsidan känns lättöverskådlig med en ren design vilket jag gillar, det jag hade önskat var kanske att man kunde få fram mer alternativ än "överdelar", "underdelar" och "set" när man bläddrar i barnkläddeskategorierna. Det känns lite snålt tilltaget då jag gärna fått fram fler alterantiv som t.ex. kjolar och klänningar för sig osv. Men det jag verkligen gillar är att man kan skriva recensioner på sidan och ge betyg, jättebra då man kan ta del av vad andra tycker om en vara innan man köper den!

Kanske klickar jag mig hem den där vackra servisen "Viol" sen, fanns även med tillhörande kaffeservis också. Eller så kan man ju lägga det på önskelistan, vi har ju inte haft vår bröllopsfest ännu, även om vi redan fått en hel del gåvor.

Fotoskolan del 10

Min 10 veckor långa fotoskola har nu gått mot sitt slut precis som sommaren. Sommarkursen avslutas med en genomgång av motljus, något jag sett att flera läsare önskat lära sig mer om.

Personligen älskar jag att fotografera i motljus och speciellt på kvällarna när det är ett varmt skimrande ljus ute, det brukar ge en härlig ton i bilderna samtidigt som man får den snygga effekten av motljus.

För att fånga motljuset på ett effektfullt strålande sätt brukar jag leta efter något i bakgrungen som ljuset kan sila emellan, t.ex. träd och buskar. Jag brukar se till att rikta kameran mot den starkaste ljuskällan genom t.ex. grenarna så att det blir en fin överstrålningseffekt med ljusstrålar.


När jag fotograferade bilderna på ängen så slog jag till timmen innan solen gick ned bakom skogen. Då stod solen som lägst och gav ett fint lagom dämpat motljus, lite lenare och mer disigt än skarpt. För som jag tagit upp tidigare är det olika ljus under dagen samt beroende på väder så man får planera sitt fotande efter rätt tillfälle.


På bilden nedan lägger sig motljuset lite som ett dis i ansiktena vilket jag personligen tycker är fint. Men vill man ha skarpare framtoning av ansikten vid porträtt i motljus rekommenderar jag att använda reflexskärm för att modellens anikte inte ska suddas i ljuset.


Genom att fotografera mot ljus kan man även fånga snygga siluettbilder, t.ex. i kvällsljus vid solnedgång. Fokusera på den ljusaste punkten i bilden, dvs i detta fall den vackra kvällshimlen. Kör du på automatik så väljer kameran att då ställa in sig på att rädda solnedgången som är den ljusaste källan i bilden. Personen som ska skapa siluetten blir därmed svart och du har en siluett. Väljer du att ställa in manuellt så får du balansera blänaren och slutartiden mot varandra för att hitta rätta värden där du får siluetten. I min bild på Darling och Meja som jag fotograferade förra sommaren hade jag bländaren på 1,4 och slutartiden 1/6400 sek samt 400 ISO.

 

Ut och prova motljuset, utforska möjligheten att ta effektfulla vackra bilder med hjälp av ljuset i fókus. Har du fångat några bilder som du vill dela med dig av, lämna gärna en länk till detta inlägg!!

 

Jag vill även passa på att tacka alla för ert intresse och engagemang. Det har varit så roligt att få följa er utveckling, många har varit med under varje del och flitigt lämnat in läxor till granskning. Och att se hur bildseendet ändrats, förståelsen för bilduppbyggnad och kameraanväningen blivit mer säker är så häftigt, grymt!! Tack för att ni deltog, fortsätt att fota och ha roligt med kameran. Släpp loss och våga prova er fram, på så sätt lär man sig väldigt mycket. Lycka till och håll utkik i fortsättningen för fler fototips.

 


Fotoskolan och Photoshopskolan


Nu kommer snart den sista delen av min sommarskola i fotografiering, förhoppningsvis senare under dagen. Jag kommer fortsätta att ge tips och råd inom foto framöver under kategorin fotoskolan, men inte veckovis som hittills utan mer sporadiskt när jag har tid. 

Under hösten kommer även min nya skola att ta vid, photoshopskolan. Upplägget kommer att likna fotoskolan, ca 10 delar med användbara tips och vägledning i hur man redigerar sina bilder. Det är inte helt spikat när den drar igång i och med att jag kommer behöva landa i flytten nu. Men när jag känner att tiden kommit ikapp mig så kommer jag att gå ut med mer inforamtion om starten.

Hopppas ni vill vara med då!

Nyfiken på er!


Jag ser att det kommit in en mängd nya läsare sista tiden. Hej, vad roligt ni hittat hit till Happy Days! Blir även så nyfiken på vilka ni alla är som kikar in hos mig. Vore roligt om ni ville ta o svara på 5 snabba frågor, man får vara anonym och vill man säga pass på någon fråga så går det med bra. Bara roligt om jag får något svar, så kom igen! :-)


1) Hur länge har du läst min blogg?
2) Hur hittade du hit?
3) Vad tycker du är intressant i den?
4) Vilken stad bor du i?
5) Egen blogg? Eller vill du berätta lite kort vem du är?


En favorit, måste bara visa

Calle och hans vackra Therése, bröllop 13/8-11.

Bröllop bröllop bröllop


Sommaren är verkligen bröllopstider, det märks! Har precis jobbat undan bröllopsplåtningar från två bröllop, så snart framöver kommer det droppa in lite mer bilder i min ouppdaterade fotoblogg. O jag är sååå nöjd, det osar kärlek om båda paren och jag är så glad att jag fick möjlighet att fånga det på bild. Har ett nytt bröllop att plåta nu på lördag med, wiee!! Så roligt med alla förfrågningar som kommer in! :-)

Hoppas ni haft en fin dag, kram!

Inne i huset idag

Mobilbilder från dagens Höjdarbacken

 

Go kväll!
Dagen har tillbringats vid nybygget i huset och jag har där skruvat ihop tvättställsskåp, målat, städat undan bråte och tagit lunch i trädgården i solen. En glad dag! Så roligt att vara där o se vår dröm bli mer och mer klar för inflyttning. Här ovan har ni vår älskade fina kakelkamin, gissa om vi ser fram emot att få elda i den i höst! Den är placera straxt utanför köket och har en central plats i vardagsrummet. Vi kommer att se den både från soffhörnan och matsalsdelen samt även skymta ljusets sken vid frukostbaren i köket, den del man ser går ut på bilderna. De vita kakelstenarna som kaminen är klädd med tar även upp värmen och lagrar den efter anvädningen, energismart!

 

Har senare nu under kvällen sålt iväg vårt matsalsbord inkl stolar, så nu är båda våra matgrupper sålda, köksgruppen sålde jag redan för 2 veckor sedan så nu börjar det det bli tomt på möbler hemma, skönt!! Många möbler ska även den nya ägaren till huset köpa loss vilket känns toppen! Vi kommer nämligen inte att behålla så mycket mer än barnens möbler, vår soffa och soffbordet. Det blir istället loppisjakt! För i vårt nya hem kommer jag sätta fart på min kreativitet och äntligen få leva ut mina renoverings- och skapardrömmar, vill få en personlig inredning där varje möbel känns speciell och betydelsefull. Som jag längtar!

 


Happy Sunday!


Min pappa fick i uppdrag att hålla min kamera och fotografera familjen huller om buller på lillans 2-årsdag. Ska man lyckas ta ett familjeporträtt i vår familj blir det till att bilda hög och krama om sina små medans man kittlar dem. ;-)


Sköna söndag är här, en dag för oss som inte blir någon lat vilodag utan kommer bestå av städning, packning och mycket jobb för att kunna flytta ut om 9 dagar, jisses vad fort tiden går!! Tack rara ni för alla lyckoönskningar ang besiktningen med, nu får vi hålla tummarna att vi hinner få klart el och vvs tills dess och att husbygget blir godkänt för inflyttning!

Tänk, snart så kommer jag blogga live från Höjdarbacken framöver, längtar!! Längtar så efter att tillbringa tid med matlagning i vårt fina vackra kök, tända en brasa och mysa framför kakelkaminen när höstrusket knackat på och att leta vackra ting att inreda vårt fina bo med... Få njuta av livet med familjen i vårt nya hus, ett hus vi noga utformat efter våra önskemål och krav, ett hus att växa i som familj och känna en tidlös förälskelse för, är redan pirrigt kär i vårt hus!

Många kramar till er och en önskan om en strålande söndag!

Besiktning 31/8!!!!


Nu mina vänner, snart snart är det dags!!

Vi har en besiktning bokad till sista augusti, så nu håller vi våra tummar att det går vägen och att vi kan påbörja inflyttning därefter. Jag skiner som en sol i hjärtat just nu när jag tänker på att det är nära, så nära. Jag gjorde till och med stora glädjehopp i luften nyss, haha!! Här ovan ser man lite skymtar från köket och våra pardörrar ut mot trädgården.

Hem ljuva hem, snart kommer vi! Wiiiieeee!!!

Fotoskolan del 9, reflexskärm


Pontus visar hur en reflexskärm ser ut, de finns i olika storlekar och med olika färger.

 

Ett väldigt bra och användbart medel för att ljussätta dina bilder är att ta hjälp utav en reflexskärm. Den hjälper till att reflektera det befintliga ljuset och trollar bort skuggor. Vilket är bra vid t.ex porträttfotografering för att få bort besvärliga skuggor i ansiktet.

Hur du använder den:
Tänk dig reflexskärmen lite som en spegel, när en ljuskälla (som t.ex solen) lyser på en spegel reflekterar den ljuset och kastar iväg det i motsatt håll. Precis på samma sätt så fångar en reflexskärm upp ljuset och kastar det mot motivet som ska belysas. Det kan vara lite knepigt att hitta riktningen på ljuset för att belysa modellen/motivet rätt ibland, man får prova att vicka o vrida lite på skärmen för att hitta ljusets riktning och få det rätt.

Det finns lite olika storlekar på reflexskärm, riktigt stora kan vara över 120 cm i diameter, ju större ju mer kan man beslysa. Själv har jag en rund som är 80 cm i diameter och den tycker jag passar bra vid porträtt. Det finns även praktiska reflexskärmshållare för att underlätta fotograferingen för fotografen. Jag vet hur trixigt det kan vara att hålla i både kamera och reflexskärm samtidigt o det är inte alltid man har någon som kan agera assistent, så en hållare kan vara en god investering (ska jag själv köpa framöver).

Reflexskärmar finns i olika färger, det vanliga är att de finns med vändbar sida för två varianter. Vit, silver och guld är vanligast, det silvriga ljuset är starkast och ger mest belysning medans det vita är mer dämpat och upplättar mindre, det guldiga ger ett varmare sken till bilden.


Min lilla sjukling som inte ser så pigg ut idag fick agera moddell i sandlådan för att visa hur en reflexskärm fungerar. Reflexskärm kan användas både för utefotografering och inomhus. Vänstra bilden på Meja är utan reflexskärm, solen är bakom henne vilket gör att ansiktet får skuggor. Med reflexskärmen belyses ansiktet och skuggorna försvinner, jag har användt en silvrig skärm.En liten bebis-Meja inomhus med svart bakgrund för studiobilder. Jag placerade bakgrunden vid ett fönster men ljuset räckte inte till denna mulna dag. Så med en refläxskärm fick jag in mer ljus och kunde belysa henne. Översta bilden är alltså i befintligt ljus och understa med en reflexskärm och även den med silvriga sidan.


Fotoläxan
Har du möjlighet att fotografera med reflexskärm så vore det roligt att se dina resultat, så lägg gärna upp en bild i din blogg och lämna en länk här! Som Nathalie även påpekar i en kommetnar till detta inlägg så kan man även prova att använda folie lindat runt kartong.

Annars så se detta inlägg som ett tips för att ljussätta dina bilder, hoppas ni finner inspiration. :-)

Mina elevers bilder med bokeh

Det kom in en hel del fina bilder till fotoskolan från mina elever som hade fångat bokeh i bild enligt fotoskolan del 8. Vad roligt att ni var många som ville göra en inlämning trots att jag inte hade den tidigare läxlistan denna gång. Tack för ert intresse att vilja lära er mer! Jag har sållat fram ett utbud och visar här några av de bilder som kom in:

 

Marie hade satt ihop ett så fint kollage med sina bokehbilder.


Lotta hade även hon en rad fina bilder, äpplet hade hon desutom fotat ur olika perspetiv och ljussättning. Plus i kanten!


Många bokehbilder, b.la denna fina har Anna tagit


Detta var en av mina favoriter från bilderna som kom in, tagen av Sanna.

Liten förändring med bloggenHej rara!

Jag har gjort en liten ändring på bloggen, numera godkänner jag inte kommentarerna innan publicering. Jag provar det en tid så får vi se om det fungerar o känns trivsamt. Det tar mig nämligen för lång tid att godkänna och besvara era hälsningar, ja som ni vet är det en stressig tid mitt i flytten just nu. Då kände jag att det är bättre att de är synliga direkt än att jag ligger efter några dagar o samlar på mig ett hundratal. Har under det året jag bloggat inte heller mottagit någon elak kommentar riktad mot mig eller bloggen, som jag varit rädd för, man har ju sett hur mkt en del bloggare tyvärr fått stå ut med. Så jag litar på er, o är det någon som har något särskilt på hjärtat att fråga mig om, snälla ställ frågorna i blogresponse i menyn här till höger, det är mkt lättare för mig att på så sätt fiska upp era frågor och besvara dem!

Kramar!!

Hemma med nyponrosen


Lilla söta skatten på sin 2-årsdag med en fantastiskt fin virkad prinsesstårta som hennes gammelmormor gjort till henne tillsammans med en massa andra bakverk.

 

Sitter i skrivande stund med ett sovande knytte i min famn, småfebrig somnade hon tidigt för lunchen idag. Ska se om jag kan lägga lilla nyponrosen att sova ute i vagnen till friks luft så jag sjäklv kan få lite frukost i mig nu, fast det hunnit bli lunch. ;-)

En fin och härlig dag önskar jag er så länge, på återseende!

Höst i vinden

Hej ni fina! Har ni börjat vardagen ännu? Har ni känt hösten knacka på? Jag känner den vina runt hörnet och en sista doft av sommaren blandas med söta toner av syrliga äpplen i de gamla fruktträden runt villakvarteren. Har som ni säkert förstått mycket att stå i b.la med flytten dessa dagar. O vill bara att ni ska veta att alla fina rader ni lämnar efter er läses även om jag inte hinner besvara eller publicera dem. Jag ler i hjärtat, vad gulliga ni är och tack för att ni lyser upp min blogg med så härliga hälsningar! Rena lyckopillren, det är vad ni är och jag tror på att godhet föder godhet så fortsätt att sprida ert ljus i alla lägen runt omkring er för en ljusare värld!

Ta hand om er, varmaste kramar!!


Jag ♥ småblommigt!


Mejas söta födelsedagsklänning som hon bar på 2-årsdagen är romantiskt småblommig med gammaldags charm, älskar den! Så söta detaljer med kanterna med. Hittade den inne på H&M, tror egentligen att den är klassad som en armlös tunika/långt linne, men jag tog en storlek större så vart den perfekt till klänning åt lilla madame.

Dagar kvar...


Det är en märklig känsla inom mig som sliter och drar. Det är så svårt att känna att punkten närmar sig, den avslutande punkten för vårt kapitel här i radhuslivet. Att vi inom 14 dagar kommer bo i ett mer eller mindre kaos av flyttkartonger till det ekande ljudet av tomhet studsandes mellan väggarna. Det är med spänning och glädjefull förväntan men även med en klump i halsen, jag kommer kanske ställa mig frågan senare i livet varför vi gav oss iväg? Kanske man inser att man hade allt i handen som man kunde begära, men endå, den rastlöst rotlösa känslan av att vara på väg? Den skulle inte ge sig av, den skulle växa i oss och den stod oss redan upp i halsen. Den var dags att ge sig av och så kom chansen, vi fick en möjlighet och en ny värld öppnade sig för oss. Vi såg livet på Höjdarbacken i sikte, livet i gränslandet med ett kliv ut på landet och ett kliv in till stan. Drömmarna tog verkliga toner och ett tomt papper började få form och färg. Våra drömmar knöts samman med verkligheten och där stod vårt hus...

September blir en ny tid för oss när vi säger hejdå radhuset och provar våra vingar för att se om luften därunder bär för våra drömmar. Man måste våga för att vinna och vi kastar oss fritt ut, fritt fallandes för vår dröm.

Mejas dockvagga

Här är den fina vaggan jag köpte till Mejas dockor i 2-års present. Hade varit på jakt efter en fin gammal charmig docksäng i över ett halvår, sökte på nätet på beganatsidor o hade även kikat lite på loppisar i närområdet. Men så med bara en vecka kvar till lillans födelsedag fann jag den som motsvarade mina önskningar! När jag köpte sängen var den furugul och ganska trist, men med lite uppfräschning med hjälp utav vit färg och pimpad med egensydda vimplar (tyg från Panduro) vart den som ny! En riktigt skönhet och en vacker vagga värd en prinsessa om jag får säga det själv. :-)

Bröllopsyra!

Bjuder på små glimtar från det helt fantastiskt vackra och rörande bröllopet som jag hade äran att fånga ögonblicken på som bröllopsfotograf under denna lördag. Fast att jag inte känner brudparet hade även jag svårt att hålla tårarna borta o blev helt tagen liksom alla gästerna när brudgummen under bröllopet i kyrkan överraskade oss alla med att framföra solosång (och vilken sångröst!) till sin brud vid altaret, magiskt och vilken show!!! Har många personliga favoritbilder från denna dag o hoppas även brudparet ska hitta sina sen, tack för att jag fick ta del av er fina dag bakom linsen!

Oh my love, oh my love
You're such a beautiful surprise
I'm in love, I'm in love
And I cannot get enough
Ooh la la, ooh la la
Don't ever want this to be over

Trevlig lördag!


Jag och lillan på hennes 2-årsdag i torsdags, redigering jag fotograf Darling.

Vad ska ni hitta på för roligt ihelgen? För mig är det bröllopsfotografering hela dagen, ska snart iväg och fotografera förberedelserna och sen bär det av mot kyrkan! Blir inte att jag kommer hem förens inpå kvällstimmarna. Vädret ser ut att vara med oss också, toppen!

Önskar er en alldeles strålande lördag, ta hand om er, kramar!

Fotoskolan del 8, bokeh

Nu kanske många som inte känner till ordet bokeh sen tidigare undrar vad jag ska ta upp denna gång. Det är en japansk benämning för suddighet i bild, när man får fina ljuskällor att bli till cirklar i bilden där oskärpa hamnar, som i bakgrunden.

Det är enklast att fånga bokeh fint i bilden med systemkamera med antingen macroobjektiv, teleobjektiv eller ett objektiv med stor bländare som är vanligt på fasta objektiv (se mer om objektiv i fotoskolan del 7). Man får då kort skärpedjup som kan skapa bokeh i det oskarpa området.

Men för att det ska bli en bra och fin bokehbild krävs även ljus! Bäst resultat ute hittar man t.ex om man fotar mot en buske eller trädkrona där ljuset silar mellan grenarna. Även vid vatten som glittrar kan man få vackra bokehbilder om man får med det i oskärpan. Man vill åt ljusglimtar, ljuspunkter och blänk i saker som reflekterar ljus. För det är ljuspunkterna som blir cirklar i oskarpt område.


Lövverk är perfekt för bokehbilder.


Här har jag tagit nytta av tända ljus i bilden till vänster och i högra bilden är det små ljusreflexer i plasten på ögonskuggorna som från takljuset.


Fotoläxan
Jag har ingen vanlig inlämning denna gång (pga tidsbrist då jag är inne i en intensiv period iom flytt). Men givetvis vill jag uppmana att man provar att fånga fina bokehbilder. Vill ni ha ett omdömme på era bilder går det givetivs bra att lämna en kommetnar med länk så ska jag titta. Men jag hinner tyvärr inte att lägga upp några länkar denna gång för läxinlämning. Däremot kanske jag väljer ut några fina bilder från deltagare senare och visar upp i bloggen. :-)

Lycka till!

Meja vår nyponros 2 år!

Nu sussar en trött men lycklig födesedagstjej för natten och lugnet efter en kalasbra dag börjar lägga sig här hemma. Vi har haft en mysig dag hela familjen och vår nyponros fick många fina saker o vart särskilt lycklig över en skrollandocka, en sparkcykel och dockvaggan. Hon bäddade ned 4 dockor på en rad och satte sig på en stol bredvid o vaggade dem o nynnade på en gonattvisa, dockor o bebisar är det bästa hon vet! :-)

Tack alla för fina gratulationshälsningar som kommit in, vad rara ni är! Mer bilduppdatering från sessans dag kommer senare. Men så länge bjuder jag på dessa från dagen och en liten miniintervju med vår 2-åring jag gjorde tidigare idag:

Vem fyller år idag?
-Meja
Hur många år fyller du?
-89
Vad vill du ha till middag idag?
-Godis!!!

01:27

Äntligen är alla paket inslagna, sista färgen målad på dockvaggan (som var furugul när jag fyndade den på loppis), 711 vimlpar sydda och monterade, docksängkläder sydda och ballonger uppblåsta. Tada, klart straxt efter klockan 01:00. Konstigt, jag har börjat att vända på dygnet, finner mig oftast jobba mer o mer på nätterna med än det ena o än det andra, kan så vara att det är enda tiden på dygnet man har tid över. Men nu ska jag försöka att sova, en ny morgon vaknar snart och då ska Fröken Solsken få sina 2-års presenter! Undrar vad hon kommer att säga när hon möts av denna syn på morgonen? :-)

Natti!

Halvmånebord!

Var iväg på en ny loppisrunda idag på jakt efter en speciell möbel till mitt hemliga projekt gällande en viktig "detalj" till huset. Har full bevakning på nätet sen en vecka tillbaka med uppdatering dygnet runt, typ, och har även kikat i flera secondhandbutiker i stan men hitlls inget napp ännu. O det börjar bli kort om tid så jag är väldigt frustrerad! På ena loppsien hittade jag vad jag var ute efter men den var redan paxad... Samma sak när jag fann ett annat helt perfekt objektet på blocket idag så var den redan såld, attans!

Men jag har inte bara haft otur, jag snubblade faktistk över en riktig skönhet idag med, en sån där ögonblicklig förälskelse ni vet. Har sedan en lång tid tillbaka önskat mig ett halvmåneformat bord på tre ben, o se där, där stod den o kallade på min uppmärksamhet! Priset om 250 kr kändes alldeles för bra för att tveka över trots att vi försöker sälja av med våra möbler just nu o inte borde köpa på oss nya då vi inte vet om vi hinner in i huset i tid. Har inte löst biten med förvaring av möbler under tiden om vi blir utan boende så då känns det dumt att köpa nytt. Men med hem fick den komma i alla fall! Älskar att den är så perfekt sliten, men jag kommer nog att dra på lite vit färg för att den ska ge ett litet ljusare intryck o passa övriga inredningen samt att jag ska dekorera den med en latinsk text. Kommer bli wow-snygg! :-)

Nu tillbaka till mina förberedeler för morgondagens födelsedagsbarn, lilla Smulans 2-års dag! Har massa paket att slå in, ballonger att blåsa upp o lite annat fix!


Kramar

Vår lilla sockerros

Snart 2 år, om 2 dagar vår lilla augustiprinsessa!

Älskade lilla nyponrosen, sockersötaste fröken Bus,

Hoppar, dansar och sparkar boll i glädjegrus

Änglalockar i sommarvind, klarblå ögon och kiknande skratt

Du är sommarängens vackraste vilda blomma, vår kärleksskatt!


Direkt från vårt husbygge

Husets trappa kom på plats för någon dag sedan, vilken känsla det var att gå upp för den för första gången, jihoo! Jag ska vitmåla den innan vi flyttar in, kommer bli himla fin o fräsch! Här ser man lite av våra fina spegeldörrar med, vänstra bilden visar ingången till stora badrummet från allrummet på ovanvåningen. Under all papp ligger vårt vackra Alloc golv. Just nu pågår förarbete för att montera vår tjusiga kakelkamin i vardagsrummet, så vi ska ut o kolla läget nu! O sen ska jag kika på loppis, har fått en idé som jag inte kan släppa taget om och idag ska jag leta material till den. ;-)

Ha nu en underbar dag, varmaste kramar!

Inspirerande Primadonna i intervju!

Titta vilken fin utmärkelse jag och min blogg Happy Days har fått, Augustis Inspirerande Primadonna, verkligen superroligt, tack så mycket! Så här börjar Emelie som driver Svenska Blomsterbloggar sitt inlägg:

 

"Augustis Inspirerande Primadonna är Josefin Landhagen med bloggen  Happy Days. Josefins blogg är lite svår att kategorisera. Den är så många saker. Fotoblogg, mammablogg, bygga-hus-blogg och så lite till. För att ni ska få lära känna Josefin lite närmare har jag ställt några fågor."


Kika gärna in hos hos Svenska blomsterbloggar för att för att ta del av hela inlägget och intevjun med mig. :-)

 


Fina stövlar till små fötter

Mejas söta små stövlar från danska Falby finner man hos LillaTussilago


Hej hur har ni det? Här dripp droppar regnet ned idag, riktigt gummistövelväder! Kommer sitta inne idag och jobba undan lite fotojobb, men en o annan sväng blir det säkert upp till huset med. Igår var jag förresten med om något roligt på kvällen då jag agerade överraskning på en möhippa! Jag hade nämligen blivit kontaktad i smyg om att ta lite bilder på blivande bruden, det var en roligt upplevelse att få dyka upp som "gubben i lådan" på festen o överraska henne, hihi! Hoppas ni hade en trevlig fortsättning på kvällen tjejer!

Nu ska jag fortsätta jobba, kram på er!Bokstäver

Minns ni paketet som anlände, nyfikna på innehållet? Jo ur det trillade 4 stycken vackra handgjorda bokstäver i trä med läckra mönster från finaste Ida, gu vad hon är duktig! Nu är det meningen att dessa skönheter (som står för familjen med våra första bokstäver i namnen) ska ta plats i vårt nya hus på Höjdarbacken så jag fick lov att hänga upp dem lite provisoriskt i lillans trädgren på väggen så länge. För jag kunde ju inte hålla mig borta med kameran tills dess, men vad fint det kommer bli när de hänger på sin riktiga plats sen! Tack snälla söta!


Kika in hos Ida om du vill beställa egna!


Huset tar sig

Min morgon började med att jag satte mig käpprakt upp i sängen, slängde sen på mig o dottern kläderna och trampade iväg på cykeln till Höjdarbacken. Det slog mig nämligen som första tanke när jag öppnade mina gröna i morgontimman att våra byggare inte visste hur golvet på entréplanet ska läggas! O en känsla i magen sa mig att de säkert redan var i full gång...

Framme hade Darling redan hunnit dit på väg till jobbet o stoppat dem, för golvet hade börjat läggas med trösklar angränsande mellan de olika rummen o inte flytande som vi ville, längdriktningen var i alla fall rätt. Tur nog hade de inte hunnit mer än påbörjat skarvningen så det vart nog inte så mycket spill...

När jag var där kände jag hur huset hade växt och verkligen börjat ta form invänidgt, man kan ana att det är inflyttningsklart snart. Innerdörrar med vackra speglar har kommit upp, så fina de är, jag måste visa dem sen, de gav verkligen hela huset en speciell tyngd och karraktär! Vi vill ju ha det lite klassiskt och tidlöst men samtigt kan jag välkomna moderna inslag i inredningen, men grunden ska vara klassiskt gammalsvenskt och lite strama linjer av New England.

Klinkers i tvättstugan var på sin plats med, även där vart resultatet över förväntan, himla fräscht! Tvättstugan ska bli en ljus och trevlig plats att hänga tvätt på, idag har vi en liten mörk vrå om kanske 2 kvm, så det blir lyxigt att ha en riktig tvättstuga sen! Ska bli kul att tvätta, till en början i alla fall haha...

Men golvet, det underbara vackra golvet från Alloc i ljust trä, det var det som värmde allra allra mest att se på sin plats på entréplan, ja vi är riktigt nöjda med vårt val där, glad att vi tog flera månader på oss att leta efter det rätta.

Nu blev det en massa text och inte mycket bilder på det jag skrivit om, roligt för er va!? Jag kom inte för mig att ta med kameran i all hast där på morgonen o nu på kvällen var golvet övertäckt med papp som skydd, inte mycket att visa upp... Men bilderna ovan är i alla fall från farstukvisten, det lilla man ser.

Imorgon ska vi på badrumsjakt, inredning som porslin ska köpas, wiiee!!

Paket är kul!


Förra veckan var min post lite extra rolig, ett sött paket mötte mig i lådan från en fin läsare (varmaste tack!). Kan säga att jag gjorde en liten hoppande indiandans av lycka när jag fick se fina innehållet, happy! Ni ska få se bättre bilder snart, har varit i farten med kameran idag. ;)

Fotoskolan del 7, fotoutrustning

När det kommer till kamerautrustning finns det en hel del prylar på marknaden som hjälpmedel i fotograferandet. Jag kommer givietvis inte att gå igenom allt utan bara på ett (förhoppningsvis) enkelt sätt enligt mina kunskaper ta upp det jag anser mest grundläggande. Hoppas att det inte känns förvirrande att läsa om brännvidd som jag tog med ang val av objektiv.

Objtektiv till systemkameror
Fast/zoom- Med detta menas om man har ett bestämt värde på objektivens brännvidd eller om den är varierande, dvs går att zooma. Brännvidd är det mått på objektivet som anges i millimeter, t.ex 28, 50 och 100 och som talar om förstorningstalet. Objektiv som klarar av flera olika brännvidder är alltså det man kallar för zoom, på ett sådant objektiv kan man zooma in och ut mellan de brännvidder som anges på objektivet, t.ex kan det vara mellan 28-70 eller 80-200 mm. Kameror med zoom är bra vid allround fotografering för större möjligheter kring hur mycket du vill få med i bild. Med fast brännvidd kan man alltså inte zooma men man brukar som regel oftast ha bättre optik och större ljusstyrka (stor bländare) i dessa objektiv.

Vidvinkel- När brännvidden ligger under 50 mm brukar man benämna det som vidvinkel, man får då ut en vidare vinkel och mer rymd i bilderna. Bra när man vill få med mycket i bilden t.ex vid landskapsfotografering och grupporträtt. Även vanligt vid fotografering av rum inför t.ex bostadsförsäljning för att ytorna ska upplevas större.

Normal- En brännvid på 50 mm brukar man kalla normal för att det ger ett naturligt perspektiv och är bra vid fotografering på ett normalavstånd, tex vid porträtt.

Tele-
Brännvidd vid tele brukar börja från ca 85mm och fortsätta uppåt, du har där en förstorande effekt. Bra när du vill fånga något på avstånd men ändå komma nära, populärt att använda vid sport för att t.ex komma spelare på en fotbollsplan nära. Tele fungerar på så vis lite som en kikare för fotografering.

Macro - Att komma motivet nära, lite känslan av att ta fram ett förstoringsglas och bra vid t.ex vid insekts- och blomfotografering. Ett macroobjektiv återger motivet i skala 1:1, dvs verklig storlek.


Jag tog kort på en och samma vy med kameran monterad på ett stativ så att man kan se skillanden på olika brännvidd. Den första är alltså vidvinkel, den i mitten normal och den sista tele.Närbildsringar
Ett annat hjälpmedel att ta till när man vill komma motivet nära och ett billigare hjälpmedel än macroobjektiv. Man skruvar på vald förstorningsring (finns i olika styrkor) direkt på objektivet och kommer på så viss enkelt motivet ännu närmre.

Filter

Det finns en uppsjö av olika sorters filter att sätta fast på objektivet. Vissa med roliga effekter som att förvandla ljuskällor i en bild till tindrande stjärnor. Några reducera reflexer i t.ex ytor som glas och andra kan man använda för en annan färgmättnad eller högre kontrast som t.ex få en mörkare himmel vid klart väder. Ett filter på objektivet kan även vara en billig försäkring mot repor på linsen.


Ursäkta att jag bjuder på en julgran mitt i högsommaren, men det var bara för att visa effekten utav ett stjärnfilter :-)Blixt
Jag drar mig personligen för att använda blixt då jag gillar mjukt naturligt ljus i mina bilder. Men det går inte att frångå att blixt är ett välbehövligt hjälpmedel vid svåra ljusförhållanden. Vill man ha en mjukare spridning på ljuset kan man sätta fast en diffusor eller bouncer i plast framför blixten. Man kan även låta en extern blixt vinklas uppåt i taket när man slår av för en spridning över hela rummet så blir inte ljuset i bilden lika skarpt.

Reflexskärm

Hjälper till att reflektera ljuset bättre och trolla bort skuggor på ett motiv. Man fångar upp ljuset med reflexskärmen och reflekterar det på motivet, tex ansiktet vid porträtt

Stativ

Ibland vill man ställa upp kamerna på ett stativ, bra vid t.ex nattfotografering med lång slutartid då man inte vill ha skakig rörelseoskärpa i bilderna pga ostadig hand. Det kan även vara smidigt med ett mindre bordsstativ/resestativ att ta med sig i väskan, man vet aldrig när det kan vara väl till hands!

Fjärrutlösare/självutlösare
Kanske vill fotografen själv vara med med på bild? Har du möjlighet så är det smidigt att ställa upp kameran på stativ vid dessa tillfällen och ställa in skärpan mot ett föremål intill den plats där du ska stå. Sen är det bara att ställa in tid för självutlösaren och inta sin plats. Ett alterntivt och mer smidigt sätt att fotografera sig själv på är att investera i en fjärrutlösare. Då har man en liten dosa koplad på kameran och en fjärrutlösare i handen som samtidigt fungerar som avtryckare och söker reda på skärpan när man trycker av.
Jag och min Darling på Gotland under vår bröllopsresa, här var kameran uppställd på stativ och sedan taget med fjärrutlösaren.

Fotoläxan (till onsdag 10/8)
Nu har jag skrivit lite kort och gott om olika val till kameran, nu är det dags för läxan! Denna gång blir det ingen läxa i bildlig mening, denna gång vill jag istället ha en kommentar på vad du vill lära dig mer om i min fotoskola! Jag har tre lektioner kvar och vill inte missa något ni anser viktigt! Så önska på!!

Ps, vill man göra en fotoinlämning så är min uppmaning att fortsätta leka med kameran och hitta nya sätt att fotografera, som föregående läxa i del 6.

Jag tror ni förstår ♥

Det har inte kommit upp någon ny del till fotoskolan idag, jag räknar med att lägga in den imorgon en dag i efterhand istället, vilket jag hoppas är ok?

Jag går en körig tid till mötes nu, augusti är stressig och hösten är ett oskrivet blad som närmar sig med stormsteg. Vi vet inte någonting, vad som kommer att hända och vart vi kommer att bo. Just nu verkar det gå framåt och kanske finns en liten millimal chans att vårt hus ska bli klart! Hur som helst så löser det sig på något sätt men visst är det en orolig känsla att gå runt o bära på när man inte vet hur framtiden ser ut efter augusti... Jag vet att våra byggare sliter med bygget just nu i alla fall och gör sitt bästa. Övervåningen är nästan klar, det är bara vvs som ska göras.

En vecka kvar av ledighet, hemmet ska packas ned och möblemang ska säljas iväg. Vi sålde våran säng och sängbord  häromdagen och sover numera på madrasser på golvet. ;-) Vi väntar nämligen med att köpa ny säng tills vi flyttar in och nya möbler köper vi inte heller förens det är klart att vi kommer in i huset. Så slipper vi ha allt för mycket att försöka stuva undan tills vi får flytta in om det drar ut på tiden. Lillan fyller 2 år nästa vecka mitt upp i allt och fikabröd ska bakas och presenter ska köpas. Jag har även köpt en sak till henne som jag måste hinna renovera upp och fixa. 

Hur slitsamt det än är just nu så tänker jag hålla kvar i positiva tankar.  Mej jag är ledsen för att jag inte hinner besvara era frågor, mail mm just nu och att fotoskolan försenas. Men jag tror att ni förstår...

Fotoläxan del 6

Den här gången tyckte jag det var extra spännande att gå igenom era läxor för att se vad ni hittat på för skoj när jag skickade ut er med uppgiften att leka med kameran. Lite svårt till en början att släppa loss men sen gav det ett sprakande resultat! Kan inte låta bli att plocka lite alster från mina elever denna gång och visa upp här i bloggen, hoppas ni inte misstycker! Här är bilder som jag personlingen fastande lite extra för:


Anna, gillade linjerna, de gnistrande stänken, gråskalan och känslan av fart.


SusannesSaker, den mjuka fina känslan och lugna färgskalan ger mig en rogivande sinnesställning trots att bilden är full av liv och rörelse


Annie, hon lekte loss rejält och upptäckte även denna häftiga effekt genom att snurra kameran, måste jag prova själv!


Linnea, ett häftigt porträtt som man ser bäst i stort format då man ser att det är som i flera lager.

Maria, ett vackert fångat natrligt motiv, gillar molnen i hjärtpölen och bildkompositionen.

Nea, en färgsprakande och lekfull bild, den ger mig glädje!


Underbart jobbat alla, jag tycker det var fantastiskt roligt att få se era kreativa alster och bildtolkningar utav veckans läxa, en guldstjärna delas ut till er alla!


Marie, Sanna, SusannesSaker, Nea, Mia, Nathalie, Lisa, Josefin, mamma till Saga, Elinore, Lotta, Ljuva Drömmar, Mira, AnnaSmyckeform, Cissi, Anna, Therese, Lottiz, Alexandra, Helena, Yohanna i Las Palmas, Elin, Maria, Sara, Annie, Maria, Linnea, AnnikaS, Ingen Vanlig Tina, M, Kela och Sussi

Har jag missat dig? Säg gärna till så ordnar jag det!


Vill man vara med i min fotoskola utan att redovisa läxa varje gång går det givetvis jättebra. Man är välkommen att delta med eller utan blogg och man kan hoppa in även nu i efterhand. Man behöver inte anmäla sig. Min skola har inga krångliga regler eller krav på deltagarna, bara glada uppmuntringar att utöka sitt kunnande i fotokonsten. Med skolan vill jag helt enkelt bara sprida fotoglädje till er andra och hoppas ni ska inspireras att fotografera mera i sommar med utökad kunskap! Så välkommen att delta!

Bildgåtan, rätt svar...

Ni förstod att det var något som var sönderrostat och krackelerat, men vad exakt var lite svårare att lista ut.
Men Josefin, mamma till Saga tog hem rätt svar, för visst är det en bil som jag gått nära i bildgåtan och fotat lacken på. :-)Gissa bilden

Jag gör fotoskolan del 6 även själv denna gång och detta är mitt bidrag. Här har jag varit ute letat efter ett oväntat motiv som resulterade i en abstrakt bild, kan ni gissa vad jag fotograferat?

Pruttande mamman

Min lilla sockerloppa har ett sinne för humor har jag märkt och lägg till hennes påhittighet så har man ett lyckat recept för bus. Som att skämma ut sin mamma, det är något hon tydligen inte drar sig för att göra har jag nu fått erfara.

Vi var iväg på en fika i en av stans gröna oaser förra veckan, Färgargården, ett mycket omtyckt och populärt ställe som är lite kult för just Norrköping. En välbesökt onsdagskväll befann vi oss alltså där bland myller av lokalbor och en samling gamla amrikanare, ja raggarbilar alltså, då de hade bilträff där. Lillan som fikat klart var rastlös i benen och jag tog därför med henne på lite "rastning" i området och hon spande nyfiket in alla uppradade bilar och charmade besökarna med sitt oskyldiga lilla uppsyn... (De skulle bara veta!) När vi vandrat ned till Strömmen och stannat intill en stor folksamling för att titta på änderna i vattnet börjar lillan plötsligt vifta med ena armen och rynka på näsan. Sen kommer det högt och tydligt med ett spelande leende på läpparna:

"Mamma prutar, usch, fy mamma!!"
"Mamma prutar igen, näe, fy!!"


Samtidigt fortsätter hon vädra och slänga med hela armen framför ansiktet i stora rörelser, som för att få bort "stanken". Jag blev så totalt överraskad av min snart nyblivna 2-årings påhitt att jag nästan vek mig dubbel och kiknade ihop. Jag försökte mig på ett försvarstal inför folket, för nej jag stod inte där o mökade, men det resulterade bara i att jag föll ut i mer skratt. Förstår inte var hon får allt ifrån!? Min lilla med de oskyldiga blå!


RSS 2.0