Fotoskolan del 9, reflexskärm


Pontus visar hur en reflexskärm ser ut, de finns i olika storlekar och med olika färger.

 

Ett väldigt bra och användbart medel för att ljussätta dina bilder är att ta hjälp utav en reflexskärm. Den hjälper till att reflektera det befintliga ljuset och trollar bort skuggor. Vilket är bra vid t.ex porträttfotografering för att få bort besvärliga skuggor i ansiktet.

Hur du använder den:
Tänk dig reflexskärmen lite som en spegel, när en ljuskälla (som t.ex solen) lyser på en spegel reflekterar den ljuset och kastar iväg det i motsatt håll. Precis på samma sätt så fångar en reflexskärm upp ljuset och kastar det mot motivet som ska belysas. Det kan vara lite knepigt att hitta riktningen på ljuset för att belysa modellen/motivet rätt ibland, man får prova att vicka o vrida lite på skärmen för att hitta ljusets riktning och få det rätt.

Det finns lite olika storlekar på reflexskärm, riktigt stora kan vara över 120 cm i diameter, ju större ju mer kan man beslysa. Själv har jag en rund som är 80 cm i diameter och den tycker jag passar bra vid porträtt. Det finns även praktiska reflexskärmshållare för att underlätta fotograferingen för fotografen. Jag vet hur trixigt det kan vara att hålla i både kamera och reflexskärm samtidigt o det är inte alltid man har någon som kan agera assistent, så en hållare kan vara en god investering (ska jag själv köpa framöver).

Reflexskärmar finns i olika färger, det vanliga är att de finns med vändbar sida för två varianter. Vit, silver och guld är vanligast, det silvriga ljuset är starkast och ger mest belysning medans det vita är mer dämpat och upplättar mindre, det guldiga ger ett varmare sken till bilden.


Min lilla sjukling som inte ser så pigg ut idag fick agera moddell i sandlådan för att visa hur en reflexskärm fungerar. Reflexskärm kan användas både för utefotografering och inomhus. Vänstra bilden på Meja är utan reflexskärm, solen är bakom henne vilket gör att ansiktet får skuggor. Med reflexskärmen belyses ansiktet och skuggorna försvinner, jag har användt en silvrig skärm.En liten bebis-Meja inomhus med svart bakgrund för studiobilder. Jag placerade bakgrunden vid ett fönster men ljuset räckte inte till denna mulna dag. Så med en refläxskärm fick jag in mer ljus och kunde belysa henne. Översta bilden är alltså i befintligt ljus och understa med en reflexskärm och även den med silvriga sidan.


Fotoläxan
Har du möjlighet att fotografera med reflexskärm så vore det roligt att se dina resultat, så lägg gärna upp en bild i din blogg och lämna en länk här! Som Nathalie även påpekar i en kommetnar till detta inlägg så kan man även prova att använda folie lindat runt kartong.

Annars så se detta inlägg som ett tips för att ljussätta dina bilder, hoppas ni finner inspiration. :-)

Kommentarer
Postat av: Nathalie

Ni som inte har en reflexskärm men ändå vill prova kan tiiverka en egen skärm själv genom att sätta upp tillknycklad folie på en kartongbit! =DVar gärna med på min tävling som pågår just nu där man kan vinna ett prensent kort på 500:- hos familjesmycken.

2011-08-19 @ 13:01:40
URL: http://nathssfoto.blogg.se/
Postat av: AMEERA

Det där med skuggor i ansiktet är ett stort problem!

2011-08-19 @ 17:51:44
URL: http://ameera.nu
Postat av: Mirre

http://myflowergirl.blogg.se/2011/august/utkast-maj-30-2011.html, precis den uppgiften har jag gjort förr, så väljer att visa dennaDet är superkul att fota med reflexskärm.

kramar

2011-08-20 @ 00:42:41
URL: http://myflowergirl.blogg.se/
Postat av: Annie

Åhhh ska försöka hinna med veckans läxa, missade förra, med Bokeh. Måste testa det också! Men det finns så lite tid nu när verkligheten börjar!

2011-08-20 @ 08:31:50
URL: http://selain.blogg.se/
Postat av: Tinefis

När jag gick på film skola använde vi oxå frigolit bitar som refelxskärm ibland. Funkade fint. =o) Till och med ett vanligt vitt pappersark kan hjälpa till om man tar tajtare bilder.

kram

2011-08-20 @ 13:13:08
URL: http://tinefiskrivnaord.wordpress.com
Postat av: Mira

Jag har ingen reflexskärm men testade med ett uppläggningsfat i aluminium.

http://mirandalux.se/?p=2938Kramisar Mira

2011-08-22 @ 17:25:29
URL: http://mirandalux.se
Postat av: Dessi - Home and desire

Har länge tänkt jag ska köpa en, så tack för alla tips! :)

2011-08-24 @ 23:06:00
URL: http://www.homeanddesire.blogspot.com
Postat av: Lotta

Hej!

Tyvärr har jag ingen reflexskärm och tid har inte funnits att tillverka någon enligt de bra tipsen ovan.

Men jag sparar dina tips här på fotoskolan så jag kan testa när jag väl får en reflexskärm i min ägo!

Trist att stå över läxan, men så får det bli! Ser fram emot del 10!Kram Lotta

2011-08-25 @ 06:03:32
URL: http://casalalotta.blogspot.com
Postat av: Anna

Hej Josefin!

Jag äger ingen reflexskärm och har inte tagit mig för att snickra ihop en egen! :) Tog dock till mig bra info om relfexskärmen som kanske blir ett nytillskott i fotograferingen!

Tog en fin bild på Sue Ellen (helg fel när det kommer till läxan) med massor med skugga i ansiktet! :)

http://nanniss.blogspot.com/2011/08/fotoskola-del-9-reflexskarm.html

2011-08-25 @ 14:34:53
URL: http://nanniss.blogspot.com


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0