Fjortis på Valborg

Stort grattis på din födelsedag!

Jag och Meja smög upp tidigt på morgonen och bakade scones i all hemlighet och förberedde en bricka med paket åt vår fjortis. Lillan smet in i vardagsrummet och dukade fram frukosten där och jag tände upp med levande ljus i dunklet. När allt var klart stämde vi upp i "Ja må du leva" och gick in till födelsedagsbarnet som visade sig ha legat vaken länge och väntat på oss, haha, sötnosen! Så himla mysig morgon med paketöppning och frukost! Vid lunch kom släkten över på smörgåstårta. Vanligtvis brukar vi enligt tradition alltid delta på Valborgsmässofirandet vid majbrasan i vårt område, men vi får se hur vi gör ikväll. Hela familjen är rätt slutköra nu och Pontus var mer sugen på en skön hemmakväll. 

Oavsett hur ni andra firar ikväll önskar vi er alla en trevlig Valborgsmässoafton! 

Fjorton vårar

 
Min valborg för 14 år sedan tillbringades på förlossningen och neo, avdelningen för förtidigt födda barn. För just på valborgsmässoafton valde han att komma i raketfart, min prins som egentligen var beräknad att födas i juni. När jag tittar på honom idag är det svårt att förstår hur han som numera är längre och större än mig kunde rymmas i min famn så liten med sina korta 44 cm. Idag ärver jag hans kläder och smyglånar hans stora mysiga tröjor ibland.
 
Fjortis imorgon, tonårsliv... Känns så stort och lite overkligt! Jag blev ju mamma tidigt i livet 21 år gammal, även om det inte var för tidigt för mig. Jag hade en stark längtan efter barn och ett tryggt och ordnat liv, långt förhållande, förlovad, båda jobbade och vi hade köpt eget boende. Det var inget ogenomtänkt beslut att skaffa barn, det var som det skulle vara, det var dags för oss. Men jag var ju även först ut bland mina vänner att skaffa barn, så nu när de börjar komma ikapp och har småbarn, så är jag tonårsmorsa!

När jag var fjorton, var jag väldigt vild och hade ett humör som "hela havet stormar" då alla hormoner löpte amok i min lilla spinkiga kropp. Jag ansåg att jag var vuxen, skulle bestämma över mitt eget liv, slängde nästan sönder dörren till mitt rum ett antal gånger och ville bara var ute med mina vänner. Min son är precis tvärtom, lugnet själv, så kärleksfull och familjär. Han älskar att mysa med mig och sin syster och göra saker ihop. Han är så omtänsksam och har det största hjärta jag mött. Jag är lyckligt lottad som har den finaste pojken i världen i mitt liv som jag älskar utan slut och är så stolt över. Och jag är även tacksam över att han är lättare att ha o göra med än mig själv i den åldern, mycket tacksam! Men, jag har ju en Nyponros som jag anar kommer gå i mina spår istället. Så om 6 är när hon blir 14 lär jag nog oroa mig gråhårig över vad den lilla damen kan hitta på...
 
Imorgon väntar kalas och födelsedagsfriande för Valborgsprinsen och givetvis även traditionellt firande med majbrasa på kvällen. Har längtat efter den här helgen nästan lika mycket som födelsedagsbarnet, så himla mysigt vi ska ha det! 
 

När temuggarna tar slut

 
 
Min helg har mestadels bestått av forstatt kurering och mycket sömn/vila i soffan framför diverse mer eller mindre underhållande program. Otaligt många koppar te har hållit mig sällskap med sin värme. Så många att min samling udda temuggar fyllt upp hela diskmaskinen och att det igår morse inte gick att finna någon ren. Men då kom jag på att jag faktiskt hade min fina objektiv-termos som jag nästan glömt bort. Den gick ju faktiskt utmärkt att ta med sig tet i ut på entrén i förmiddagssolen. Mycket snygg och personligt förknippad dessutom med mitt brinnande intresse för fotografering. Rätt märke på objektivet med. 

Min plan nu

 
 
 
 

Vila, bli frisk och försiktigt komma igång med träningen igen. Det är min närmsta plan nu.

 

Senaste tiden har en enorm stress genomsyrat hela mitt inre. Min tinnitus har tjutit på högsta volym likt en siren dygnet runt. Hjärtat har nästan klappat sig ur bröstkorgen. Ångesten har sköljt över mig i mina begränsningar till följd av stressen. Det är jobbigt att känna sig begränsad och inte kunna leverera som man brukar, det skapar skuldkänslor. Jag har försökt styra upp en balans och få vardagen fungera och få ned stressen. Har dragit ned tempot och kämpat på så gott jag kunnat. Försökt prioritera mig själv så mycket som möjligt för att få tid att komma ner i varv. 

 

Sen gick det inte längre. Jag fick inte den vila jag behövde. Den lilla energi jag hade kvar som jag hade behövt lägga på mig själv togs ifrån mig och jag däckade pang bom i influensa igår. Fjärde gången på två månader. På en timme blev jag febrig och skakig i hela kroppen, fick skjuts hem av en snäll kollega för benen bar mig knappt. Min kropp har inte haft någon motståndskraft och all inre stress och negativ påverkan utifrån blir för mycket för mig då. 

 

Så nu vill jag bli frisk! Frisk från bacillusker och fri från stressymptom. Jag vill komma igång med min träning igen som jag pga sjukdom inte kunnat ägna mig åt på hela våren. Måste stärka min kropp och speciellt ryggen eftersom jag dras med en skada sedan i höstas med ständig värk jag vill bli av med. 

 

Vill bara bli frisk och stark igen nu! ❤️


Cowboysoppa


Hittade ett så perfekt och snabblagat recept på texmexsoppa, supergod! Även lätt att få barnen att äta då den är matig och lite med tacos-karaktär. Har man mindre barn som inte gillar soppa kan man ju helt enkelt säga det coola ordet cowboysoppa, så blir de nog mer sugna på att smaka. ;-) Smidig att laga efter jobbet då man som oftast är stressad eftersom den går så fort.
 

För 4-5 portioner 
  • 1 liter Kelda Texmex tomatsoppa
  • 300 g köttfärs
  • En liten konservburk majs, står i recetet 150 g
  • Gräddfil alt creme fraiche
  • Riven ost, tex texmex
Gör som så här!
Fräs köttfärsen i smör i en stor kastrull. När färsen fått färg tillsätt texmex-soppan och majsen. I originalreceptet vill de även att man tillsätter 3 kokta potatiska skurna i bitar, men det hoppade jag över. Låt koka upp under omrörning, ca 3-5 minuter. Toppa soppan med gräddfil och riven ost, servera med en smörgås. Jag tillsatte även sambal oelek i min portion för mer sting på soppan då jag gillar hetta. 

Påskfika

 
Fler långhelger åt folket! För hur skönt är det inte att vila upp sig ordentligt, tillbringa dagarna åt inga måste alls och bara träffa vänner och släkt som ger en kärlek och energi? Så har iallafall min påskhelg sett ut, jag har njutit av ledig tid i dagarna 5 nu. Igår hade vi påskfika med släkten och denna roliga påsktårta stod på bordet. 
 
 
Minns inte när vi uppelvde en påskhelg med snö sist? Scilla och krokusar tittade tappert fram under snötäcket som bäddade in Norrköping under långfredgen. Normalt sett brukar påskhelgen för mig vara förknippad med att sitta i solen och premiärgrilla, men inte denna påsk.
 
 
Stackars påskhöna, blev inte mycket kvar av tårtan. ;-) 
 
Hoppas ni alla haft en härlig påsk och kunnat ladda batterierna ordentligt! 

Parfotografering

 
Förra veckan hade jag det här härliga paret med sin fina hund (huuur söööt!?) över på parfotografering i skogen. Det var en kväll med sol och lite värme efter en blåsig aprildag och vi hade en rolig stund med kameran. Är tacksam för att bo så naturnära så det bara är en kort promenad bort för att få så härlig natur med på bilderna. 

Insnöad långfredag

 
 
Snön har fullständigt vräkt ned hela dagen, utan uppehåll. Smått chockerande faktistk, var inte beredd på så här mycket snö i april. Långfredagen har vi därför stannat inomhus, ja forutom Nyponrosen som ville ut och uppelva närkontakt med snön. Jag tittade trygt på genom fönstret och stannade kvar i värmen.

Även om det har varit en innedag så har vi hittat massor att roa oss med. Vi hade tex finbesök av min bästa vän över lunch, kvalitétstid! På eftermiddagen myste jag och barnen framför en nostalgitripp (för mig) med Bernard och Bianca på film, minnen från min egen barndom. Efter det var lillan sugen på bus och jag fotografering, så vi sammanförde detta i roliga bilder. 

Glad Påsk!! 

Mer kärlek



Det är ett hjärta jag bär med tyngd denna sena söndagskväll. Mina tankar har flera gånger under helgen vandrat till Stockholm och terrorattentatet i fredags, mitt i centrum av vår vackra huvudstad. För 3 veckor sedan sprang jag och Meja ut och in genom butikerna längs just Drottninggatan där attentatet skedde. Vi placerade platsen flertalet gånger under vår weekend i Stockholm. Det känns så hemskt att tänka "tänk om"... Vilket är så lätt att göra. 

Jag har följt nyhetsuppdateringarna och jag har genom tankarna sänt kärlek till alla drabbade. Via tv har jag tagit del av kärleksmanifestationen på ett Sergels torg som svämat över av blommor och människor som samlats i gemenskap för att kämpa för kärleken. Så starka och viktiga tal, känner så enorm stolthet över alla insatser som snabbt gjorts i denna tragedi. Medmänskligheten, att så många snabbt sträckte ut sin hand till den som närmast behövde den. 

Vi behöver fortsätta att ge ut kärlek, nu ännu mer. Jag skrev om detta redan här och när jag nu läser orden på nytt i det inlägget känns det lika fortsatt aktuellt. Trots det tragiska som inträffat känner jag en enorm värme när jag ser all kärlek som vi gemensamt i Sverige står upp för. Den värmen blir som en drivande eld inom mig. För jag känner tron på det goda, tillsammans är vi starka och enade i kärlek. Det gör mig trygg. 

Blommor för billig peng

Alla dessa blommor på bilden köpte jag för 20 kronor. Helt galet, ja jag vet! 
 
Blombutiken hade utförsäljning av blommor som slagit ut och jag hittade två buketter som såg riktigt fräscha ut med många outslagna knoppar kvar. Köpte dem för att pigga upp mig med något fint att titta på när jag är hemma och kurerar mig, varit hemma genomförskyld och med halsont hela veckan. Helt otroligt vackra färger, tog en rosa och en gul bukett som jag blandade hemma sen, älskar kombinationen av gul/orange och rosa. De förstärker varandra så fint och ger en explosion av glädje varje gång jag tittar på dem. Påskfint!
 
 
En liten bukett gjorde jag så enkel med lingonris som följde med. 
 
Mer som fick följa med hem, knoppande körsbärsträdsgrenar. Jag längtar tills de blommar! 
 
Och den här skönheten blev jag överraskad med, en stor vacker djupröd långskaftad ros. Så omtänksamt o komma hem med en ros till mig i sjukstugan!

Ett år utan godis!


 
 
Grattis till mig och ett helt godisfritt år!
För ett år sedan just idag 1 april hakade jag lite spontant på en vän som skulle ta en godisfri månad. April gick och jag tänkte att jag kör vidare! Nu har jag inte ätit godis på ett år och är inte det minsta sugen. Faktum är att jag mår betydligt bättre utan allt det där sockret!


Saker som hänt sedan jag slutade äta godis:
  • Jag har mer energi
  • Gladare
  • Inga finnar, en stor skillna mot förr och det är faktiskt den bästa och mest oväntade effekten av godisuppehållet!! 
  • Inte problem med slembildning i halsen som jag fick av allt socker när jag åt godis förr
  • Äter mer regelbundet och ordentligt. Med godis kunde det bli så att jag hoppade över måltider för att jag ätit mig mätt på "skit" rent ut sagt.
  • Känner mer smak, allt som är sött som frukter mm smakar så mkt sötare nu. 
Fördelarna överväger totalt. Jag kommer inte gå tillbaka med att äta godis som det känns nu. Jag har hittat alternativ istället som både känns godare, fräschare och bättre. 

RSS 2.0