Pontus 15 år!

 
 
Till dig min 15-åring vill jag ge hela världen. 
Alla möjligheter är dina.
Följ ditt hjärta och du hittar alltid rätt. 
Lita och tro på dig själv. 
 Jag älskar dig! 
 
 
Idag är det min sons födelsedag, för 15 år sedan kom han till världen och gjorde mitt och så måga andras liv rikare. Jag kan inte sluta att häpnas över all den godhet hans hjärta rymmer, tänker alltid på alla andra först, ser de mindre och ogillar orättvisor. Skämmer bort mig med så mycket kärlek och sin syster är hans ögonsten som han aldrig skulle tillåta något ont hände. Bara 15 år men alltid varit så eftertänksam, en tänkare med redan så sunda värderingar. Jag är så oerhört stolt över dig och så glad att just du är min. Idag ska vi ska vi fira dig kungligt med stort kalas, många paket och smörgåstårta. Önskar dig den finaste av födelsedagar med många härliga minnen att se tillbaka på.

Tung känsla

 
 
 
Såg framför mig hur jag skulle starta den här långhelgen med lätt sinne och glada förväntningar inför kalas och Valborg. Men istället känns det mest tungt i bröstet. Jag har känt sorg över det tragiska beskedet om Aviciis bortgång, det har berört mig på ett oväntat stort sätt. Det är tragiken i att en ung människas liv tar slut allt för tidigt och på det sättet. Jag hade turen att få vara pressfotograf på en av hans konserter för ett par år sedan. Hade längtat efter att se och höra honom live och nu fick jag som en bonus även fotografera. Det var stort för mig och jag bär med mig det i hjärtat.
 
Han valde att avsluta sitt liv på grund av psykisk ohälsa, jag hade hoppats in i det sista att det inte skulle behövt vara så. Men då jag sett hans dokumentär True storie så förstod jag även att han måste mått väldigt dåligt under lång tid. Jag blir så arg faktiskt, på samhället och allt o alla som aldrig riktigt förstår hur illa en människa kan må. Nu lägger jag inte skuld på någon för hans val. För jag vet inte mer än det som går att läsa på nyheterna. Låt mig istället få fortsätta så ni förstår hur jag menar.  
 
Tror jag blir mest arg över vad jag vill kalla vår tids största fiende, psykisk ohälsa, som aldrig tas på tillräckligt stort allvar. Jag skrev mycket om det förr i min blogg under min tid som sjukskriven för utmattningsyndrom. Men om jag ska vara ärlig så raderade jag inlägg efter inlägg för ett tag sedan. Det var en öppen port till mitt förflutna, jag hade tillfrisknat och kommit på banan igen. Kände väl på något vis att jag inte vill bli förknippad med en svag person, fast den tiden tvärtom gjort mig starkare idag flera år senare. Jag minns även hur det vara att må dåligt och behöva försvara sig hela tiden, att vara sjuk i en sjukdom som inte syns. Att bli ifrågasatt till och med av de som man trodde skull finnas där när jag behövde någon som allra mest. 

Det ska inte behöva gå så här långt att man går in i väggen, drar på sig enorm ångest och blir stressintolerant. Av egen erfarenhet vet jag hur svårt det är att se varningstecken från första början, man bara rusar på tills det smäller till. Jag minns hur jag låg i soffan och inte kunde röra mig en dag, jag kom inte upp. Min kropp och själ var sjuk och nu orkade den inte mer. Det var ångest, stress, utmattning, depression och en kamp att komma tillbaka och få energi nog att gå en promenad till närbutiken igen. Jag kom tillbaka, men sen föll jag igen oc blev sjukskriven på nytt. Men nu, nu har jag lärt mig att lyssna på kroppens alla signaler. Har lärt mig den svåra vägen och att jag är skör. Därför är jag mer försiktig nu.
 
Känslor bubblar även upp till ytan från förr då jag var tillsammans med en person som mådde så dåligt att det tyvärr ledde till att han valde att avsluta sitt liv. Jag har sett på riktigt nära håll hur svart det där hålet man kan hamna i är. Det tog hårt på mig även om vi inte var i en relation längre då. Det ska inte ska behöva gå så här långt. Det finns så mycket stress och press i samhället idag. Det är alldels för många som drabbas av psykisk ohälsa. Som blir sjukskrivna, deprimerade och utmattade. Vi behöver lyfta upp psykisk ohälsa mer. Det är inte hållbart att leva som vi gör idag. Inte hinna stanna upp, reflektera och känna in hur vi mår. Det är en av de största anledningarna till att jag längtar ut i naturen så mycket nu, själen törstar efter lugnet. Jag rusar inte på längre, har hittat en balans och lärt mig att lyssna på vad jag behöver. 

Jag skulle kunna fortsatt så mycket till. Om hur viktigt det är att vi lär ut och lär oss observera när kroppen säger ifrån. Att arbetsgivare tar ansvar för att de har en sund arbetsmiljö. Att vi agerar mot mobbning och det vi lär våra barn även är något vi vuxna måste leva upp till. Var snälla mot varandra, var uppmärksamma på de i din omgivning och ha mod. Ser du någon som är ensam, sträck ut din hand.  

Är så trött nu egentligen och önskar jag kunde sova, men tankarna rusar på och tinnitusen tjuter på högsta läget inatt. Så jag hamnade här och skrev av mig. Nu ska jag försöka att ruska av mig den här sinnesstämningen och försöka hitta sömnen. Imorgon väntar en fin helg med barnen, vi har så mycket inplanerat. 

Ta hand om er och varandra!



I guldskimrande motljus

 
Så mycket att tycka om från den här kvällen. Ljuset, naturen, den varma vårkvällen med försmak av sommaren, fågelkvitter, guldskimmer över en undangömd äng och skratten från när jag satt på ett par starka axlar och fotograferade mitt i ett vajande hav. Det blev många bilder att ta med hem, här är några till, två har ni redan sett här.

Nedräkning



Jag räknar ned, just nu till många saker. Närmst till en långhelg, kommer vara ledig lördag-tisdag med barnen vilket känns skönt. Vi ska fira Pontus som fyller hela 15 år på måndag, min valborgsprins. Kan inte fatta att han redan är så stor, helt galet, för själv känner jag mig inte direkt som en tonårsmorsa utan rätt ung i sinnet. Det är konstigt det där att barnen växer när man själv förblir lika ung. *blink* ;-)

Mer jag räknar ned till är resan, en månad kvar nu tills det bär av till Grekland med vänner. Har shoppat på mig några fina outfits till resan, kunde inte hålla mig då jag sprungit på så många färgglada somriga plagg redan. I sommar känner jag att det kommer bli en hel del knalliga färger i rött, rosa, orange, gul, cherise, aprikos och lilla för mig. Gärna blommigt möster med, och vitt. 

Sen har vi den största nedräkningen till ett stort beslut jag tog tidigare i år som gäller min framtid. Jag får skriva mer om det i ett kommande inlägg, för det blir lite för mycket att ta här och nu. 

Vad tycker ni föresten om att läsa i min blogg? Känner att jag har gått från att vara personlig till att bli mer tillbaka. Vill ni att jag skriver mer om min vardag igen? Eller vad är det som gör att ni tittar in här? Berätta för jag känner att jag behöver ta en funderare kring hur jag ska fortsätta lägga upp mina inlägg så det passar mina läsare. 

Ha en fin eftermiddag/kväll! 

Puss! 

Magic golden hour

 
"Harmony is a beautiful balance between mind, body and soul measured in tender peaceful moments."
 
 
Mår så bra av att vara ute i naturen och att röra på mig, försöker komma ut så ofta som möjligt. Känner sån längtan ut! Ofta hänger även kameran med, som vid detta tillfälle förra veckan på en helt magiskt vacker plats där solen gick ner. Älskar ljuset den magiska timmen innan solen försvinner, då den står som lägst och kastar varmt guldigt ljus över landskapen. Jag har så tokigt många fina bilder från denna kväll, så kommer garanterat att visa ett par till snart.
 
Bilden på mig fick jag hjälp med att fotografera av R, redigerad av mig i efterhand. Han är så duktig på att bygga upp bildkompsitioner och hitta fina vinklar. Jag blir väldigt sällan nöjd över bilder någon annan tar på mig, det händer typ aldrig, men han lyckas! 
 

Nattens alla färger

 
 Där solen försvann ned i havet med nattens alla färger kvar på himlavalvet satt vi och såg de första blinkande stjärnorna träda fram.
 
 
Det är så härligt att värmen kommit till oss nu liksom ljuset. Men det är fortfarande svårt att ta in att det är ljust ute på kvällarna och att dagarna blivit längre. Barnen hänger inte heller med, idag trodde båda att det var mitt på dagen fast klockan paserat 18. Orken och energin att hitta på saker efter jobb/skola är tillbaka. Skönt att slippa vinterdvalan, att vakna till nytt liv och känna hur hela själen liksom blommar ut. Nu väntar jag på just det, knoppar som ska brista ut i full blom till en krispigt ljusgrön vår. Längtar efter körsbärsträdens rosa blommor och dess blad för vinden.
 

9 fotografiska sommarminnen

 
 
Tillbakablickar till magiska fotostunder från förra året. Jag känner in väldigt mycket när jag fotar, känslor och spänningar i luften, atmosfären och allt man inte kan ta på, men som finns där.
 
1) Minns hur magiskt ljuset föll i allén när jag fotograferade mitt brudpar där i somras. Då de såg varandra i en "First look" under en vacker känsloladdad stund i ett guldigt skimrande ljus. Det var magiskt. Är så glad att jag fick möjlighet att vara med gömd bakom min kamera. 
 
2) En lugn stund vid köksbordet då tiden stod stilla och ljuset silade in så vackert på solrosbuketten. Så enkelt, men effektfullt fint i det mjuka motljusdiset.
 
3) Nyponrosen, mitt i hennes busighet under mindsommarfirandet. Kan höra hennes skratt och känner hennes energi, hur hon är överallt och sprider glädje. 
 
4) Den här selfien var taget efter en bröllopsfotografering, då jag mådde så bra, var harmoniskt hög på fotolycka och smittad av kärleksrus genom hela kroppen. Det ligger något skimmer över huden, det liksom lyser igenom hur jag mår innuti. 
 
5) Där har vi det mjuka motljuset igen, en bukett hemma. Blommor kan man aldrig ha för många av, de piggar upp och sprider glädje. 

6) I en mörk lokal såg jag hur ljuset strilade in från ett högt fönster, fick en bild framför mig hur fint det kunde bli och tack och lov fick jag leka loss med min kreativitet tillsammans med brudparet. Det blev så fint, en favoritbild! 

7) Lekfull och effektfull bokeh i bakgrunden ger ett så vackert djup i denna bild fotogarferad i en trädgård, måste vara hemma hos mina föräldrar om jag inte minns helt fel. De har så mycket fint att upptäcka med kameran, där kan jag gå runt och hitta nya motiv och detaljer varje gång. 

8) Det här var en magisk upptäckt. Den väg jag springer på flera gånger i veckan sommartid, alltid åt samma håll, visade sig innehålla ett hjärta. Då jag vände mig om av någon anledning så såg jag det. Hade under hela sommaren sprungit genom ett hjärta, utan att veta om det. Magiskt! 

9) Vajande vallmo på Öland, min vän Johanna fick typ panikstanna intil en äng med bilen då jag skrek "STOOOOOPP!!!" För jag vara bara tvungen att kasta mig ut och fånga dem på bild.
 
 

Bryggpromenad i skärgården

 
Redan onsdag? Den här veckan har verkligen sprungit på, varit intensiva dagar från morgon till kväll. Igår var jag faktiskt så trött att jag var tjutfärdig när jag kom hem, hade inga som helst krafter kvar. Då är det fint att tänska tillbaka på en mysig helg som delvis spenderades i skärgården. Det var riktigt skönt att komma ut till Arkösund och gå en brygpromenad, nu är det bara mer värme som fattas. Längtar ut dit snart igen, på en varmare promenad och med en glass i handen. 

Har er vecka börjat bra så här långt? 

Nyttig chiapudding till frukost

 
 
Prova gärna att göra nyttig chiapudding till frukost. Chiafrön innehåller bl.a omega-3, kalcium, magnesium, järn, protein och är rika på antioxidanter som kan hjälpa kroppen att bekämpa fria radikaler. Med andra ord ett superfrö som ger en nyttig och mättande start på dagen. 
 
 
 
För en portion chiapudding:
  • 2 dl mandelmjölk eller kokosmjölk (kokosmjölk ger mer sötma)
  • 3 msk chiaförn
  • 1 krm vaniljpulver
 
Så här gör du:
Blanda alla ingredienser och låt stå i kylskåp över natten. Toppa med färsk frukt. Jag valde att skiva jordgubbar som jag droppade citronsaft och flytande honung över. Jag toppade detta med passionsfrukt ovanpå. 
 
 
Tipsa gärna någon du skulle tro kommer gilla denna frukost. 
 
 
 

Baka en saftig ananaskaka till helgen

 
 
Jag var väldigt sugen på att laga nya maträtter och att baka under påskhelgen, som ni märkt i bloggen. Här kommer ett recept på en saftig ananaskaka som jag dekorereade till en påsktårta i år. Vill man ändra dekorationen så den inte blir så påskig kan man förslagsvis hälla på kokos eller färgglatt strössel istället. Den blir vädigt saftig och luftig tack vare gräddfilen, vill man kan man bya ut mot fil istället.
 
 
 
Vem vill du bjuda på fika i helgen? Dela gärna inlägget med någon fikasugen! :-)
 
 
 
Du behöver:
50 gram smör
2 st ägg
2 dl strösocker
2 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
400 gram krossad ananas
 
Glasyr:
100 g philadelphiaost
1 tsk citronsaft
Rivet skal från 1 citron
1 msk honung
6 dl florsocker 
 
Dekoration:
Riven choklad
Chokladägg
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. 
2. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt gräddfil och det smälta smöret. 
3. Smaksätt med vaniljsocker och den krossade ananasen. 
4. Rör ner mjöl och bakpulver.
5. Grädda kakan i 175 grader, 35-40 min.
6. Låt kakan stå och svalna tills den är kall. 
7. Blanda glasyren, ställ in den i kylskåp för att tjockna till sig. 
8. Bred ut på kakan och dekorera med riven choklad och chokladägg. 
 
 
Mer recept hittar ni i mitt receptregister, titta gärna in! 

Jolie Beauty

 
Något jag har brottats med hela vintern är torr hy i ansiktet. Har haft stora problem med röd, fnasig, svidande hy och torrhetsrynkor runt ögonen. Mitt humör har sänkts av besvären och jag har i det tysta mått dåligt. På egen hand har jag försökt att hitta bra produkter men även sett till att dricka mycket vatten, äta mer frukt, läst på om hudvård och gått igenom innehållsförteckningar. Även försökt att få hjälp av apotek och skönhetssalong men även där misslyckats. En riktig djungel att hitta bra krämer och oljor som verkligen hjälper. Även försökt mig på naturliga medel som honung och kokosolja utan framgång.
 
Jag har det här återkommande problemet varje vinter så jag vet att det är säsongsbundet och ingen allergisk reaktion. Men i år var det värre än vanligt (vilket inte är så konstigt med tanke den vinter vi har haft) och inget har hjälpt! Så när jag fick möjlighet att prova Jolie Beautys ekologiska hudvårdsprodukter kom det här paketet ordagrant som en skänk från ovan!! Jag kan inte i ord beskriva hur glad och lycklig jag kände mig första gången jag smörjde in mig med Jolie Beautys produkter. Huden började ganska omgående kännas lungnare, som om den sög åt sig alla näringsämnen och började sin resa till återhämtning direkt. Efter så lång tid och så många tidskrävande försök från min egen sida kände jag att jag nu fått den hjälp jag så länge sökt. ÄNTLIGEN! Desutom känns det extra bra med ekologiska produkter som är omsorgsfullt framtagna.
 
En av favoriterna jag provat är Absolution Addiction ansiktsolja som jag använt både morgon och kväll. Den reparerar, balanserar och skyddar huden mot fria radikaler. Motverkar även pigmentfläckar och lugnar rodnande hud samt jämnar ut fina rynkor. Produkten är även vegansk. 
 
En annan produkt som är lite annorlunda men häftig är WarprintWarpaint är ett 100% naturligt pulver som ska användas för tandblekning. Pulvret bleker inte bara missfärgningar skonsamt, den stärker även tänder och tandköttet. Doppa försiktigt en tandborste i det svarta pulvret och borsta tänderna under 2 månunter, klart! Märkte skillnad redan första gången jag provade. 

 

Som present till mina läsare får ni med koden MYHAPPYDAYS 15% rabatt på det totala priset när ni lägger en order hos Jolie Beauty Rabatten gäller till sista april.
 
*Rabatten gäller inte redan nedsatta produkter eller varumärkena Kjaer Weis, May Lindstrom, Skin, Kypris, In Fiore, NUORI eller Josh Rosebrook.

Parmalindad kyckling med pesto och karamelliserad salviasmör

 
 
 
Årets hittills godaste rätt lagades på påskdagen. Smakerna dansade i munnen och det var ett fyrverkeri av smakupplevelse! 
 
 
 
Recept för 5 portioner:
 
 
3 st kycklingbröstfiléer
10 skivor parmaskinka
1 kruka salvia (jag hittade inte färsk salvia så tog torkad krydda)
1 paket philadelphiaost (eller annan naturell färskost)
2 msk pesto (jag gjorde egen och använde då all min pesto efter avsmakning, ca 1 dl)
200 g färsk haricots verts
75 g smör
1 kg potatis till potatismos
salt
vitpeppar
flytande honung
 
Jag började med att sätta ugnen på 200° och skalade potatis som jag la i kastrull med vatten redo att börja koka upp sen. Sen skar jag filéerna i bitar på längden, hade 3 bröstfileér och fick ut tre längder på varje utom den ena som gav 4. Jag tog en parmaskinaskiva i taget och bredde ut färskosten som jag blandat med egengjord pesto, givetvis går det lika bra att köpa färdig pesto. Kryddade lätt med salt och torkad salvia ovanpå. La dit kycklingfilé och linda ihop till paket. La paketen med skarven nedåt i en ugnssäker form, hyvlade parmesanost över och ringlade lite olivolja smaksatt med vitlök och chili ovanpå samt lite mer salvia. Satte på potatisen att kokas och placerade ugnsfasta formen med kycklingrullarna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Bönorna kokade jag i lättsaltat vatten ca 3 min. Sen brynde jag smör och ca en matsked torkad salvia samt en skivad vitlök i en kastrull på svag värme tills det blev ljusbrunt, hällde i en klick flytande honung, rörde hela tiden för att inte bränna fast. Gjorde potatismos av potatisen med margarin, liten skvätt syrad grädde, salt, vitpeppar och hällde på mjök till lagom konsistens. Jag tycker om då det är lite småklimpar kvar så jag brukar vispa lite lätt med handvisp bara så blir det peeerfekt! La upp kycklingen, hällde över lite sky från den ungsfasta formen, la upp en klick potatismos och fördela bönorna på en tallrik, hällde över det karameliserade salviasmöret på potatismoset.
 
Magiskt!! Reslutatet blev heeelt fantastiskt, godaste jag lagat i år! Smakerna dansade i munnen och det var ren njutning i varje tugga, galet gott!! Aldrig ätit så gott ens på restaurang, haha! Okej, jooo det har jag väl men det var verkligen hur mums som helst! Brukar få beröm av barnen när jag lagar mat, men denna gång fick jag hålla med, eller jag gav mig själv väldigt höga lovord över rätten under hela middagen, haha!! Jag kunde inte sluta att upprepa hur gotr det var så barnen blev smått trötta på mig tillslut! Men maträtten var ju såå god! Gick ut på balkongen efter maten och satte mig i solen en stund, när jag kom in igen så kände jag dofterna som dröjt sig kvar i köekt, doftade helt underbart gott!! 

Grundreceptete hittade jag på Arlas hemsida, men jag la till och ändrade om, som jag alltid gör. Går alltid på känsla när jag lagar mat och känner in alla smaker. När jag lagar mat så kommer det från hjärat, det är glädje i köket, musiken på och good feelings! Det är då det brukar bli som bäst! Tror att vi högkänsliga är lite extra bra på att vara kreativa och göra saker med känsla, vi känner in det på ett annat sätt och använder våra känslor i det jobb vi gör vilket gör den extra ingrediensen!

Den här rätten kommer jag definitivt göra igen, perfekta bjudrätten! Så god, smakrik, lite festligare men även lättlagad och går förhållandevis fort att göra. 
 
 

Loddobox

 
Vilket tungt paket jag fick hämta ut i förra veckan från Loddo. Blev väldigt nyfiken på innehållet och vad som kunde väga så tungt. Denna gång var boxen fylld med sköljmedel, anisktskräm, Loka, bondbönor, fuktlotion, kokosbar, doftpyramid för hemmet (som doftade såå gott!), munskölj, ansiktsrengörning, drycken Norr som ska återställa vätskebalansen och presentkort på spärrservice och rättsskydd vid ID-kappning. Förstår att leveransen var tung! 

Loddo är en prenumerationstjänst med produkter från både detalj, apotek & dagligvaruhandeln. Innehållet är alltid en överraskning. Om ni är nyfikna själva så kostar det 99 kr/box, ingen bindningstid. Värdet i boxen varierar mellan ca 150-350 kr.

Laxgratäng med apelsin

 

Fick lust att prova på nya maträtter under påsken. Var sugen på lax och föreställde mig att det skulle vara gott med apelsinsmak till. Så jag sökte på recept och hittad denna laxgratäng från Året Runt. Desutom  kändes rätten lite "påskigt" med sin gula färg. En relativt snabblagad vardagsrätt men tänker att den även kan vara en fin bjudrätt, föreställer mig hur tjusigt det skulle se ut på ett fint fat. Men nästa gång så vill jag krydda på mer för kände att jag vill ha mer smak och kanske även lite hetta. 

 

Laxgratäng med apelsinsmak – recept

4 personer
smör till formen
1 påse babyspenat
4 portionsbitar laxfilé
salt och peppar

Gratängsås:
25 g smör
2 msk vetemjöl
3–4 dl mjölk
salt och peppar
1 knivsudd riven muskotnöt
1 apelsin, rivet skal och pressad saft
1 äggula
1 dl hackad persilja
100 g fetaost

Garnering:
persilja
apelsinskivor

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smörj en ugnsform. 
Grovhacka spenaten och lägg 
i botten av formen.
3. Krydda laxen med salt och peppar och lägg laxen på 
spenaten.
4. Gratängsås: Smält smöret 
i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under kraftig vispning. Låt såsen koka 
tills den tjocknar lite grann. 
Krydda med salt, peppar, muskotnöt, apelsinskal och apelsinsaft. Ta kastrullen från plattan och tillsätt äggulan. 
Rör ner persiljan.
5. Tärna fetaosten och strö 
över laxen, häll gratängsåsen 
överst. Gratinera till fin färg, 
ca 20 minuter. 
Garnera med persilja och apelsinskivor.


RSS 2.0