"Titta!"

Bilder från igår när solen sken in så vackert vid matplatsen i köket. 
 
 
"Titta!" "Dä!"
 
Så låter det hela dagarna från vår lilla 9 månaders pralin. Enya pekar och säger "Titta!". Det kan vara på detaljer eller bilder i en bok. Lika ofta säger hon "Dä" och ibland sätter hon ihop orden till "Titta dä!". Det magiska i att vara förälder och få följa sitt barn i utvecklingen, förundras över framsteg och känna stolthet. 
 
Hoppas det är bra med er, har ni fått några julkänslor ännu? Kanske gjort något mysigt den första adventshelgen som just paserat? Vi var på julmiddag och blev serverade 4-rätters på Vadstena klosterhotell. Lillans restaurangpremiär som avslutades med guldstjärna. Under 3 timmar var hon bara hur go och nöjd som helst! Aldrig sur, aldrig ledsen eller rastlös. Så imponerad, världens snällaste unge! Maten var förresten en dröm!! Så fina smaker, tjusigt upplagt och all personal så varma och vänliga. Kan varmt rekommendera ett besök dit.
 
Ha en fin tisdsg, kram!

Novent

 
Novent är här, en tid för oss som förfirar advent i november. 
 
 
 
Knappt hade halloween plockats ner förens julkänslorna kickade in. Så i veckan köpte jag med mig flertalet hyacinter hem, även en amarylis fick åka med. Satte två av hyacinterna i varsit vinglas, tycker det blir så dekorativt och annorlunda. Har gjort det något tidigare år också. Så det är ett tips, om ni vill plantera dem i glas på fot.
 
På framsidan på vårt berg så har jag även klätt in 24 meter staket i en vacker istappslinga, så nu lyser vi upp novembermörkret ordentligt här på berget för alla paserande. 
 
I helgen väntar glöggmingel här hemma och en utflykt till årets första julmarknad. Det ska bli så mysigt! Ska baka en mjuk pepparkaka med frosting till glöggminglet och så blir det pepparkaka med ädelost. 
 
Tjuvstartar ni också adventstiderna i år? 
 
 
 
 

Amerikansk pumpapaj på halloweenpumpa

 
Recept på amerikansk pumpapaj gjord på orange halloweenpumpa.
 
När barnen dekorerade våra halloweenpumpor såg jag till att gröpa ur och ta till våra på fruktköttet innanför skalet. Fruktköttet kan man sedan ha i både maträtter och baka sött fika på. Prova gärna att blanda ner fruktköttet i olika grytor till exempel, jag har även haft det i köttfärsås. Pumpaköttet mjuknar vid tillagning och har en lätt söttma. 
 
Sonen gav förslag på att vi denna gång skulle göra en pumpapaj. För vem har inte varit nyfiken på hur den klassiska amerikanska pumpapajen som man ofta ser ätas till thanksgiving smakar? Så klart att vi var tvugna att testa det! Och vet ni, den blev heeelt magisk!! Så där god att man bara ville ta en bit till och en till. Den hade lite ton av jul i sig eftersom det är traditionella julkryddor i.
 
 
Här kommer receptet
 

Pajdeg:

  • 125 g rumsvarmt margarin/smör
  • 2 msk socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 äggula

Fyllning:

  • 4 dl pumpapuré  (vi gjorde egen på halloweenpumpornas fruktkött)
  • 2 ägg
  • 1 dl muscovadosocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kanel, mald
  • 1/4 tsk mald muskot
  • 1/4 tsk mald nejlika
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl kokosmjölk 
  • Lite florsocker till garnering
  • Eventuellt grädde till servering (behövs egentligen inte då kakan är så saftig i sig) 

 

Gör så här
 
Pumpapuré:
Detta kan man göra vid ett tidigare tillfälle om man vill och spara purén i kylskåp, den håller sig ett par dagar där.
  1. Använda en klassisk orange halloweenpumpa som vi gjorde eller sorten butternut. Gröp ur pumpan och tag bort kärnorna. 
  2. Lägg fruktköttet på en ungsplåt med bakplåtspapper. För att det ska bli 4 dl puré så ska köttet täcka plåten. Vi fick ut 8 dl totalt på en stor pumpa och gjorde då två plåtar. 
  3. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter och ungsbaka till en mjuk konsistens. 
  4. När fruktköttet svalnat mosa till en puré.

Pajdeg:

  1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller i en matberedare.
  2. Tryck ut pajdegen i en ungssäker form på ca 25 cm, degen ska ända upp på kanterna. 
  3. Ställ in bakformen mitt i ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i ca 10 min. 

Fyllning:

  1. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  2. Vispa ägg med strösocker och muscovadosocker fluffigt. Vispa sedan i salt, kryddor och vaniljsocker. Vispa sist ner pumpapurén och kokosmjölken.
  3. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 50-55 min.
  4. Känn efter med en sticka om kakan är klar, stickan ska var torr även om kakan upplevs något lös. Den kommer att bli mer fast under tiden den svalnar. 
  5. Låt pumpapajen svalna i cirka en timme, ställ sedan in i kylskpået. Gärna över natten så den får sätta sig ordentligt. 
  6. Serveras kall med floursocker pudrad ovanpå och eventuellet en klick grädde vid sidan om.
 
Låt mig gärna vet om ni provar! 
 
 
Receptet hittade jag hos Bara en kaka till.
 
 

Soluppgång till frukosten

Soluppgång genom köksfönstret
 
 
Vilka magiska mornar vi har här hemma i köket. Så här vackert rodnade himlen när solen gick upp igår vid frukoststunden, så vackert skådespel att blicka ut på och njuta av. Man kan knappt tro att det är på riktigt och att färgerna är förstärkta, men det kan jag lova att de inte är! Jag valde att behålla mörkret i köket för att inte förlora solnedgången utanför.
 
Om ni tittar noga på köket i dunklet så kan man se att vi har fått dit det sista överskåpet, en vitrindel med belysning och kryss-spröjs. Den sitter högst upp på den del som vi kallas frukostskåp. Frukostskåpet kommer att vara just som det låter, plats för frukosttillbehör. Tänk er flingor, müsli, nötter, marmelad, knäcke, te med mera i fina glasbukar, vill att det ska kännas lite som att vara på hotell och ha mycket gott att välja på. Hade vi varit kaffedrickare hade vi installerat en kaffemaskin där med, men tänker att det får bli ett tips till någon annan kanske? Det kommer att vara två dörrar att stänga till med sen men dessa är slut på lagret så vi får snällt vänta till januari som det ser ut nu.
 
Om man kisar ordentligt i det mörka köket kan man även ana att belysning i form av två glaskupor kommit upp i taket över bänkskivan. Köket kommer till rätta lite bit för bit. 
 
Nästa inlägg kommer jag att dela med mig av ett gott recept på pumpapaj, det vill ni inte missa! Så kika snart in igen, ha det fint så länge och trevlig fredag! 
 

RSS 2.0