Amerikansk pumpapaj på halloweenpumpa
Recept på amerikansk pumpapaj gjord på orange halloweenpumpa.
När barnen dekorerade våra halloweenpumpor såg jag till att gröpa ur och ta till våra på fruktköttet innanför skalet. Fruktköttet kan man sedan ha i både maträtter och baka sött fika på. Prova gärna att blanda ner fruktköttet i olika grytor till exempel, jag har även haft det i köttfärsås. Pumpaköttet mjuknar vid tillagning och har en lätt söttma.
Sonen gav förslag på att vi denna gång skulle göra en pumpapaj. För vem har inte varit nyfiken på hur den klassiska amerikanska pumpapajen som man ofta ser ätas till thanksgiving smakar? Så klart att vi var tvugna att testa det! Och vet ni, den blev heeelt magisk!! Så där god att man bara ville ta en bit till och en till. Den hade lite ton av jul i sig eftersom det är traditionella julkryddor i.
Här kommer receptet
Pajdeg:
- 125 g rumsvarmt margarin/smör
- 2 msk socker
- 3 dl mjöl
- 1 äggula
Fyllning:
- 4 dl pumpapuré (vi gjorde egen på halloweenpumpornas fruktkött)
- 2 ägg
- 1 dl muscovadosocker
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk kanel, mald
- 1/4 tsk mald muskot
- 1/4 tsk mald nejlika
- 0,5 tsk mald ingefära
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl kokosmjölk
- Lite florsocker till garnering
- Eventuellt grädde till servering (behövs egentligen inte då kakan är så saftig i sig)
Pumpapuré:
Detta kan man göra vid ett tidigare tillfälle om man vill och spara purén i kylskåp, den håller sig ett par dagar där.
- Använda en klassisk orange halloweenpumpa som vi gjorde eller sorten butternut. Gröp ur pumpan och tag bort kärnorna.
- Lägg fruktköttet på en ungsplåt med bakplåtspapper. För att det ska bli 4 dl puré så ska köttet täcka plåten. Vi fick ut 8 dl totalt på en stor pumpa och gjorde då två plåtar.
- In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter och ungsbaka till en mjuk konsistens.
- När fruktköttet svalnat mosa till en puré.
Pajdeg:
- Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller i en matberedare.
- Tryck ut pajdegen i en ungssäker form på ca 25 cm, degen ska ända upp på kanterna.
- Ställ in bakformen mitt i ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i ca 10 min.
Fyllning:
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Vispa ägg med strösocker och muscovadosocker fluffigt. Vispa sedan i salt, kryddor och vaniljsocker. Vispa sist ner pumpapurén och kokosmjölken.
- Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 50-55 min.
- Känn efter med en sticka om kakan är klar, stickan ska var torr även om kakan upplevs något lös. Den kommer att bli mer fast under tiden den svalnar.
- Låt pumpapajen svalna i cirka en timme, ställ sedan in i kylskpået. Gärna över natten så den får sätta sig ordentligt.
- Serveras kall med floursocker pudrad ovanpå och eventuellet en klick grädde vid sidan om.
Låt mig gärna vet om ni provar!
Receptet hittade jag hos Bara en kaka till.
Kommentarer
Trackback