Gör din egen pesto!

 
Godaste peston är den hemmagjorda, här är mitt bästa recept som är så god att man inte kan få nog!

Du behöver:
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika (den frysta gör sig inte alls lika bra!)
1 dl riven parmesanost, gärna en som lagrats länge
3/4 dl pinjenötter
1 krm salt
1 dl olivolja (jag tar en smaksatt av chili och vitlök)
2 msk vatten 
 
Riv vitlök och parmesanost. Rosta  pinjenötter i en varm och torr panna lite lätt. Blanda alla ingredienser i en mixer till en slät konsistens. Klart!
 
Serververingsförslag, blanda peston med gnocchipasta. Stör över lufttorkad skinka, soltorkade tomater och ruccolasallad. Toppa med riven parmesan, detta mina vänner är bland det godaste jag vet, mums! Gifter sig perfekt med ett glas rött till och känns lite extra kul att äta en fredags- eller lördagskväll. 
 
Det får bli mitt tips till er för dagen, nu tillbaka till mina studier inom marknadsföring som jag har kursavslut på i veckan, intensiva pluggadagar här nu. 

Syskonporträtt bland höstlöv

 
Om ni visste hur mycket enklare det är att fota andras barn, mina flyr så fort kameran kommer fram. Men igår gick det faktiskt att lura med dem ut för att ta några snabba bilder bland höstlöven, mest under bus och grimager. 
 
 
Här hemma har det hänt ännu mer med inredningen nu, igår köpte jag en öppen spis (skorstensfri) i engelsk modell med riktig eld men utan rök. Den blev sååå fin i mitt vardagsrum och passade så himla bra ihop med golvet, överlycklig! Denna morgon började jag med att måla en av mina möbler som kommer få ett lyft i nya hemmet. Det går framåt, den här veckan har det hänt jättemycket i hemmet. 

Rosa hår

 
 
Klassdisco denna fredagskväll för min Nyponros. Kvällen till ära så provade vi att färga hennes hår, rosa! Det här är bara en inpackningsfärg (färgbomb) från Maria Nila som heter Pink Pop och den lossnar efter några tvättar, men resultatet blir som ni ser intensivt! Nu kanske jag tycker att färgen överväger lite åt ceriseröd mer än rosa men det beror ju på vilken färg håret har sen innan och hur länge man låter det sitta i. Det var kul att få testa detta och locka håret sen, vilken discopingla! 
 

Örtofta takkrona

 
Fina takkronan Örtofta som sitter ovanför mitt nya matbord. Ett helt nytt kök har jag nu med en helt annan känsla än tidigare, jag är riktigt nöjd. 
 
Just nu försöker jag att lugna ner mig, är riktigt uppe i varv och på otroligt dåligt humör, min korta stubin är en sak som är mindre bra med mig i samband med stress. Jag skrev ju sist om hur mitt liv ser ut just nu, jag är på en jättehög stressnivå och försökte därför igår att bara ta hand om mig, tog bland annat en promenad i solen och försökte varva ned hela dagen. Tyvärr så uppstod det saker som ledde till ännu mer stress då jag blev påkörd igår eftermiddag bakifrån i en stillastående kö. Nu gick det bra med både mig och Meja som var med i bilen men nu blev det ju ännu mer att ta hand om mitt i stressen som jag egentligen inte har energi till. 

Den här fredagen ska jag försöka att vända tillbaka mitt humör till det bättre. Solen skiner ute och det underlättar. Har en del ärenden jag måste ta hand om nu, hoppas dagen flyter på bra och att inget mer händer. 
 
Kram och trevlig fredag! 
 
 

Syskonfotografering

 
I fredags hade jag inte mindre än två syskonfotograferingar ute bland höstlöven. På förmiddagen mötte jag upp min barndomsvän som jag nyligen fått kontakt med igen efter nästan 20 år, fotade henne och hennes döttrar i Folkparken, så mysigt! På eftermiddagen blev det spontan fotografering med min andra barndomsvän och hennes grabbar. Yngsta sonen skulle även rida i området hos mig, så det blev ju så klart porträttfoton även då. Vi avslutade den soliga eftermiddagen med ett riktigt lövkrig, jisses så bombaderad jag blev, haha! Härlig fredag med massor sol och vacker natur och busiga barn. 
 
Dagar som dessa är fina att titta tillbaka på, just nu när stressen pulserar inom mig är de extra värdefulla att ta fram. Jag har så mycket över mig just nu att jag valt att stänga om mig en del. Fokus ligger främst på skolan, det är snart avslut på nuvarande kursen jag läser och vill ju göra så bra som möjligt ifrån mig. Samtidigt är det även prio att få hemmet fungerande efter renovering, som jag längtar efter att ha en soffa igen. Mitt i allt så säljer jag även av med min bil och försöker att hitta en ny. För att inte nämna alla aktiviteter i skolorna denna vecka, tidigt Halloweenfirande, gårdsstädning och tusen saker som man ska komma ihåg. Sen saker som händer som inte fanns med i planeringen som kräver extra tid och lösningar. Var sak har sin tid, fokus på en sak i taget. Andas, blunda och acceptera att det är som det är och att man inte kan göra mer än vad man räcker till för, förlita sig på att släppa taget och att allt kommer ordna sig. 
 
 

Runt köksbord

Har haft span efter ett runt köksbord sen en tid tillbaka, kände att det var dags att uppdatera och byta ut mina gamla köksmöbler då hela hemmet genomgår en förvandling. Det var svårt att hitta ett bord som motsvarade mina kriterier men sen dök det faktsistk upp ett på Blocket igår. Då slog jag till direkt, så igår flyttade en helt ny matgrupp in till mig och barnen.  
 
Min första idé var att jag skulle ha ett svart bord och stolar (eller bara svarta stolar och vitt bord) så jag köpte denna matgrupp med tanke att måla om dem. Men när jag väl fick se bord och stolar uppställda på plats, så kändes det inte riktigt rätt längre. Tror att det skulle bli för hårt med svarta möbler, eller vad tror ni?? 
 
Det blev en mer lantlig känsla i mitt nya kök, inte alls vad jag hade tänkt från början då jag planerat för mer modernt, så det kan gå! Lampan ovan ska bytas ut, tänker mig en svart kristallkrona just nu. Men vi får se vad jag springer på! Det kanske blir något helt annat... ;-)
 
Tycker bordet är så fint med sina rundade detaljer. Sittdelarna på stolarna kommer jag däremot att göra om helt och hållet, vill ha mjuka sitsar med stoppning och i ett fint tyg. 
 
Säljaren sa "Med lite färg så blir det här bordet jättefint!". Jag tänkte, det är ju just så här jag vill ha det, slitet och nött! Tycker det är charmen med gamla möbler, att de är märkta av tiden och ger karaktär. 
 
 
Hade ni valt att behålla det vitt, eller ska jag måla om i svart eller annan färg??
Lämna gärna en röst i kommentarsfältet! 
 
 

Helgens utflykt

 
 
Vilken helg! Hann med så mycket, trevlig middag på fredagskvällen, jobb hemma med lägenheten och mysig lördagsutflykt. Golvet är nu helt på plats i hela hemmet, såå skönt och jag är så glad och tacksam över att Rickard hjälpt mig, grymt team work! Bara lite småfix kvar och inredningsval samt nya möbler, sen kommer jag kunna visa er hur fint det blivit här, ett helt nytt hem! 
 
I lördags tog vi ett avbrott från renoveringen och gjorde en utflykt med flera stopp. Bland annat tittade vi förbi ett ödehus vi var vid i vintras för att se om det stod kvar, upplevde naturen i Omberg, hittade en fin undangömd strand i Borghamn och besökte Alvastra klosterruin. Bästa höstvädret hade vi med, guldigt eftermiddagsljus som målade landskapen i så varma färger. 

Den här helgen gick fort, men lämnade efter sig så mycket värme och positiv energi!

Barnfotografering bland löven

 
 
Gooooo fredag på er!! Mitt humör stiger med solen idag, det är så härlig höstdag och denna förmiddag väntar barnfotografering ute bland löven. Just denna årstid tycker jag är den vackraste årstiden så anser verkligen att man ska passa på att ta fina porträtt ute nu. Om ni är intresserade av porträtt så hör av er på josefin.landhagen@gmail.com 
 
Jag ska ta mig till en av stadens parker och möta upp där för bus bland löven. Att fota ute i en miljö som känns bra och spännande för barnen underlättar alltid vid fotografering för att få de där härligt spontana och glada bilderna. Mer som står på schemat idag är bakning, plugg och så klart fredagsmys på kvällen över en go middag och trevligt sällskap. ;-) Det här blir en härlig dag! 
 
Kram på er! 

Morgondimma och dagg

 
De vackra morgnarna fortsätter att avlösa varandra, i en veckas tid ungefär har jag vaknat till dimmiga dar där solens första strålat brytit sig genom och lagt sig som ett dis över daggigt oktoberlandskap. Det är så vackert att man nästan håller andan. 
 
Denna onsdag sitter jag med näsan i boken och läser marknadsföring, hela dagen har jag vigt åt att enbart plugga med undantag för lite pauser här och var. Det är så skönt att kunna plugga på distans och få styra över sin egen tid, att planera upp dagarna som det passar mig utefter vad jag behöver göra. Känner mig så fri, givetvis under ansvar, men det passar mig väldigt bra! Det ger mig möjlighet till att vara flexibel och att kunna ta dagen som den kommer när jag känner för det. Men idag blir det som sagt bara plugg bortsett från två träningspass som jag har lagt in förmiddag och eftermiddag. Skönt att få bryta av stillasittandet med att röra på sig! 
 
Ha en fin dag, kram på er! 

Min morgon genom kameran

Nyponrosen i sin fina kattmössa på väg till skolan denna måndagsmorgon. Hon hade en precis likadan mössa för 3 år sedan som hon älskade men den försvann tyvärr. Så när vi fick se att H&M hade fått in dessa på nytt på sin hemsida så vart hon överlycklig! Man kan dra ner den som en mask med kikhål för ögonen, jättekul! 
 
Vackra dotter, som jag älskar dig!
 
 
Följde skatten mot skolan och sen fortsatte jag på en egen dimmig morgonpromenad med kameran över axeln. Alltså ljuset, detta underbara ljus!! Jag blir så lycklig och varm i hela kroppen, känner mig som ett batteri som laddas när solen strålar och morgonen vaknar så här vacker. Gick min morgonpromenad och kände mig varm av positiv energi. Hela helgen har jag känt mig så rofylld, som full av kärlek och ett lugn i kroppen, som healing.
 
Från hållplatsen till landet tar det ca 10 minuter att gå. 
 
Hur magiskt är inte detta?! Känner mig tacksam över att ha så nära ut hit och få uppleva hur solen går upp och hur magiskt strålarna bryter sig genom dimman, så vackert! Har ni lagt märke till hur uppfylld av positiva känslor man blir av en sån här enkel sak, som att gå ut i naturen och njuta av vår vackra värld? Jag mår så himla bra här ute, pulsen går ned och hjärtat blir varmt. 
 
Vackra morgon i oktober, åh som jag älskar denna tid! 
 
God morgon hästarna i hagarna! 
 
Nu ska jag sätta mig med ett grupparbete som vi jobbar på i skolan, i eftermiddag väntar ett behövligt besök hos bästa frisören, inte varit där sen början av året! Så håret är i behov av bästa vård och kärlek, misstänker att en del på längden kommer gå bort med då sommaren gjort längderna väldigt torra och frissiga. 
Så här långt som det är nu har jag inte haft på många många år, älskar längden men misstänker att en del kommer behöva ryka nu... 
 

Söndagsfrukost med overnight oats

 
Söndagsmorgnar med barnen hemma brukar jag vilja göra överraskningsfrukostar åt mina hjärtan, idag blev det nyttigare alternativ som dukades fram. Jag hade dukat upp overnight oats med chokladchiapudding (följ länk för recept) och färska bär och frukter på bordet idag. Detta till massor tända ljus, för det tycker jag skapar så mycket stämning vid ett dukat bord. Frukosten uppskattades av båda barnen som gjorde stora ögon då de satte sig och tyckte det såg lyxigt ut! Kändes extra kul att få göra lite fint och mysigt i köket nu när vi lever i en renoveringsröra.
 
Utanför fönstren så gick solen upp till frukosten och kastade ett härligt orange ljus över denna dimmiga morgon. Så vackert, lika vackert som igår. Ska ge mig ut på en tur i spåret idag igen, men jag skippar att springa med kameran denna gång, fick så fina bilder igår och har inte ens visat er hälften än. Så lever lite på gårdagen och njuter av här och nu när jag ger mig ut idag istället. 
 
Fin söndag till er, kram! 
 

Morgon i oktober

 
 
Kickstartade denna lördag med en löptur på landet med systemkameran hängandes tvärs över bröstet, den springande fotografen, här har ni henne! Jag kunde helt enkelt inte låta bli att ta med kameran på min morgonrunda när det var så här magiskt vackert ute. Jag fick många bilder mer, kan visa dem senare.
 
Kram och trevlig lördag på er! 

Höstfavoriter att lyssna på

 
 
 
Iron & Wine - Call it dreaming
Humbug Mountain Song — Fruit Bats
See the world - Caamp
Either way - Beata Radio
Born to be yours - Sweetfire
Common man - Camp
Shallow - Lady Gaga, Bradley Cooper (Vill verkligen se filmen
 
 
Hösten för med sig en sinnesstämning som får mig att vilja lyssna på genger som folk-musik, den är oftas väldigt uppåt och livfull, precis vad man behöver nu när mörkret kommer närmre inpå. Jag går runt i raggsockar min mormor gjort, dricker te och lyssnar på en lista jag plockat ihop med blandad musik, som dessa favoriter ovan. Shallow är inte dirket folk men så himla fin och den senaste favoriten, blev helt tagen av musikvideon och trailern till filmen med, den vill jag se på bio! 

Nu ska jag städa upp så gott jag kan i renoveringskaoset för att vi ska få en mysig fredagskväll när barnen kommer hem. Då blir det fredagsmys! 

Trevlig fredag på er! 
 

Löfstad slott

 
En höstpromenad bland dimslöjor och solstrimmor i en slottsträdgård har jag och min bästa vän gjort idag, vi tog oss närmare bestämt till Löfstad slott. Här var vi redan en hel del som barn och blev faschinerade av alla spökhistorier som återberättades av guiderna där. Vacker natur ute nu när hösten gör entré och alldeles lugnt i parken, vi var enda besökarna. Känns rätt mäktigt och häftigt ändå att ha en så stor och vacker park helt för sig själva att strosa runt i. 

Rum för tonåring och tweenie

 
Tanken var att barnens rum enbart skulle få nytt golv, då tapeterna var rätt så neutrala tänkte jag låta de vara kvar. Men vid närmare titt så visade det sig att den faktiskt behövde bytas pga skaor. Så första tanken var att då målar jag bara om rummet, men väl i byggvaruhuset så fastande jag för en cool tapet som låg rakt framför mig när jag kom in. Så på en sekund hade jag bestämt mig och fått en vison om hur rummet nu skulle se ut. Med mig hem fick jag allt jag behövde för att sätta mina planer i verket och nu i två dagar har jag målat och tapetserat om. 
 
Tapeten kanske ser lite "mycket" ut och jag hoppas ni inte sätter kaffet i halsen och tänker "Hjälp, har hon slagit i huvudet?!" Haha, lugn, jag lovar att det här kommer bli så bra! Har idag även hämtat en ny säng, en tuffare våningssäng i grått stål. Hela rummet kommer att gå från snällt och lekfullt till coolt och tufft, för att passa en tonåring och tweenie. Jag är galet nöjd så här långt och längtar efter att börja inreda!
 
 
En fondvägg med denna tapet pryder nu rummet. Har aldrig tapetserat förr men det här var ju verkligen busenkelt och SÅ KUL!!! Jag måste ha lite av min pappas målarmästargener i mig tror jag. ;-) Tapeten kommer från Fiona, Fiona Home NW 556034

 

Älskar verkligen struckaturen i hop med tapaten, tycker det blev så häftig kontrast! 
 
 
Så detta är vad jag har sysslat med de senaste dagarna. Hemmet är rena kaoset just nu och jag längtar efter att få alla saker på sin plats igen. Just för tillfället är det bara köket som man kan gå in i utan att hoppa över tusen saker i högar överallt. Men det är ju en tjusning i renoveringen, det får vara lite kaos, då längtar man extra mycket efter hur fint allt kommer bli sen. 
 
 

Ett avbrott från renoveringen

 
Helgen gick i rasande renoveringstempo, det är så mycket man vill hinna med på så kort tid. Golvet har nu lagts i hela hemmet förutom i barnens rum som jag ska måla och tapetsera om nu i veckan, jag passar på att göra det innan golvet ska dit. Är så glad och tacksam över att Rickard vill hjälpa mig, särskilt nu när jag har dragit på mig en inflammation i ryggen, så den här helgen kändes det lite tungt då jag inte kunde göra lika mycket, trist! Men efter snart en vecka på inflammationshämnade så börjar jag idag som först att känna hur smärtan lättar.
 
Det blir föresten så så sååå fint här hemma!! Golvet, väggarna, ja allt! Jag har väldigt klara idéer för mig hur inredningen ska vara sen, längtar efter att se alla bitarna falla på plats. Ni ska få se bilder sen, men just nu stavas hemmet kaos med saker över allt, inte så smickrande på bild. ;-) 
 
Mitt i renoveringen så börjar hösten att göra sig påmind allt mer. Söndagsmorgon vaknade vi till höstrusk, det var riktigt mysigt att få tända ljus vid frukostbordet och dricka varm choklad när det var regngrått utanför. Man vill ju gärna bli klar med renoveringen men man får inte glömma bort att ta tid till avkoppling med. Så vi åkte ut en liten sväng till Mem, där har jag inte varit sedan i början av sommaren då det var bröllop. Det var fint att komma tillbaka och se hur naturen börjar skifta färger. Där ute fanns lugnet som vi behövde. 

Drömmar som inte blev

 
 
 
 
 
Längst in i ett par garderober under massor saker som man inte vad man ska göra av ligger de, ett par lådor från en förgången tid. De där lådorna är så känslomässigt laddade för mig att jag knappt kan ta mig an att titta i dem, för varje gång jag gör det, så kommer känslofloder över mig och blöter ner mina kinder. Där i ligger de mjukt ihopvikta och påminner om en tid som var, barnens små bebiskläder. Att kläder kan betyda så mycket. Från början var det säkert 10 kartonger från småbarnsåren men med åren har jag tagit mod och förstånd till mig att rensa och bara sparat de mest betydelsefulla plaggen. Jag blir så sentimental när jag tänker på en tid som aldrig kommer igen, på barnvagsnpromenader och en liten hand i min, skratt och bus och att få vagga en liten till ro. 
 
Häromdagen så dök jag ned i de här kartongerna igen, det var väldigt länge sedan jag sist gjorde det. Men inför golvläggning som ska ske i barnens rum så behövde jag gå igenom och rensa ur när hela rummet ska tömmas. Mer jag hittade som var otroligt ledsamt var saker jag stoppat undan till den dagen Meja skulle få ett eget rum. Där långt inne i garderoberna har det legat saker och väntat i 6 år på att få komma fram och till användning, men glömts bort med tiden. Nu flera år senare då hon fortfarande inte fått ett eget rum och de här sakerna blivit för "barnsliga" så blev jag väldigt ledsen och kände mig först så otroligt misslyckad.

Så ledsen över drömmar som inte blir, över allt jag önskat ge mina barn. Hade velat ge dem en uppväxt i ett hus, med en trädgård och en lekstuga på tomten. Istället har de fått samsas i ett rum i en liten lägenhet. Men jag tänker inte vara elak och se ner på mig själv, för jag har faktiskt försökt. Har varit nära att köpa eget hus ett par gånger men känslan var antingen fel eller så kom ett högre bud. Men vi har ju faktiskt haft det bra här ändå och barnen har inte klagat, det är ju det viktigaste.

När man tänker efter så är det ändå drömmen om lyckan man eftersträvar. Men lyckan, den har vi haft hos oss hela tiden. Jag kanske inte har haft möjlighet att berika mina barns liv med en massa saker och ett stort hem, men jag har gett dem av all min kärlek och den är gränslös. Desutom så kommer man varandra nära på ett annat sätt och lär sig så mycket av att leva trångt, jag tycker ändå att det är mycket mysigare och trevligare att ha mina barn nära när de bor hos mig, än att de sitter instängda på varsit rum i varsin ände av ett hus. 

At the end of the day, what really matters is that your loved ones are well, you've done your best and you're thankful for all you have. ❥
 

Bröllop i september

 
Jag älskar verkligen spontanitenen som uppstår med barn på fotografering, det blir så levande, äkta och kul! Här är bröllopsfoton från september då Johan och Pernilla sa JA! till varandra i Krokeks kyrka. Vi hade porträttfotografering ute i Marmorbruket som är ett område i Kolmården, där är så vackert! Har inte fotat just porträtt där förr men det här blev verkligen ett område jag hoppas få möjliget att fotografera fler bröllopsporträtt på i framtiden, så vacker miljö! Har så många favoritbilder från denna dag men får begränsa mig till vad ni orkar med att se i bloggformat. ;-)
 
Tack för att jag fick förtroendet att föreviga er vackra kärlek denna dag! 


Något jag verkligen önskar mig nu är att få fota ett vackert bröllop under hösten när alla färger börjar komma. Bröllop på hösten är ju bara det vackraste som finns!! Vinterbröllop med, då isen lagt sig och gnistrande kristaller dalar ner från himlen, det är magi på bild!  

Finna lugnet

 
Som ni vet har jag under väldigt lång tid dragits med sömnproblem. Stort tack för alla fina tips och råd som fortfarande dagligen kommer in! Det här med sömnen har börjat få mig att analysera och gå in i mig själv. Vad beror det på? Vad är det som stör mig om nätterna? 
 
Jag har börjat lägga märke till hur min hjärna går på högvarv när jag vaknar om nätterna, som ett rusande tåg! Jag somnar ju utan problem, på noll sekunder, så slut är jag. Men när jag vaknar så rusar det runt, jag kan inte ens greppa tag i tankarna, hjärnarn känns som den kokar. Samtidigt är jag för trött för att tänka, så jag ligger bara och vrider mig fram och tillbaka, tankarna håller mig alltså inte vaken i sig. Men hjärnar är ändå överhettad, kanske behöver jag komma ner i varv helt och hållet på riktigt, kanske behöver jag mediation och lugnet, naturen? Jag tog mig därför iväg igårkväll till toppen av ett berg. Där var tanken att jag skulle sitta i lugnet och bara andas, stänga ner alla tankar, dricka mitt te och känna lugn. Nu kunde jag tyvärr inte stanna så länge som jag önskat på grund av ett möte, men jag kände verkligen att jag borde göra det här oftare. 
 
Något mer jag fundrat kring är det här med kristaller, fungerar det? Det finns ju kristaller som sägs ge lugn, avkoppling och som kan hjälpa till vid orolig sömn. Kan det vara något att testa?
 

Äpplen i smördegsgömmor

 
 
 
Här är ett busenkelt och gott recept som jag provade för en tid sedan som jag kan rekommendera. Perfekt nu när det finns så mycket äpplen att ta tillvara på. 
 
 
Det här behöver du till 8 stycken:
400 g fryst smördeg
äpplen
4 msk smör
3 msk honung 
1 tsk kanel
60 g valnötter, grovt hackade
1 tsk vaniljsocker
ägg, till pensling
florsocker
 

Gör så här:

  1. Skala äpplena och kärna ur, skär i centimetertjocka klyftor. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smöret och stek frukten på medelvärme 3–4 min. Häll i honung och kanel.

  2. Vänd ner valnötter och vaniljsocker. Låt svalna. Sätt ugnen på 200°. Tina smördegsplattorna något. Dela plattorna på mitten och kavla lätt så de blir något större.

  3. Fördela äpplena i mitten på varje degbit. Pensla kanterna med lätt vispat ägg. Vik ihop till trekantiga paket och tryck längs kanterna med en gaffel.

  4. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper och pensla med lättvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna något. Pudra över florsocker vid servering, njuts tillsammans med vaniljvisp eller vaniljglass.

RSS 2.0