Happy Days 1 år idag!!

För ett år sedan satt jag och kände mig fången som en fågel i en bur bakom en låst blogg. Jag kände att jag inte hörde hemma där, jag ville ut i friheten och hade så mycket att ge som jag inte längre ville gömma undan. För det jag skapade med mitt design- och bildsinne ville jag visa upp för alla, inte bara en liten skara nära kontakter. Jag ville även skapa en trevlig och positiv plats som kunde sprida solsken och glädje, dit man kunde återvända med ett leende och alltid känna sig välkommen till. Det var dagens då Happy Days föddes, så här skrev jag för ett år sedan i mitt första inlägg:

"Jag vill att bloggen ska vara en glädjespridare, en glad plats med lättsam ton. Ibland är inte dagarna skimrande  ljusrosa och stegen lätta som moln, det vet jag. Och jag vill inte ge någon falsk skildring av verkligenheten men undviker gärna in i det längsta att vara en grå pessimist. Att försöka se möjligheter även i det som tycks omöjligt och att aldrig ge sig är något som driver mig frammåt och ger extra energi när det behövs.

Därför väljer jag att kalla min blogg Happy Days, en påminnelse även om att försöka ta vara på dagarna du har o göra det bästa av dem, tänk positivt och slösa kärlek på de du älskar! Så välkommen och ta del utav ett urval av my happy days!"

Ett år har gått, ett ofantligt sort händelserikt år för bloggen och privat med giftermål,husbygge, fotoskola, fina erbjudande och sammarbeten genom bloggen... Jag är så glad enda in i själen över mitt beslut att komma ur min bur. Tack alla för att ni hjälper mig att göra Happy Days till den glada plats jag vill att den ska vara, utan er ingen Happy Days!

För att fira så har jag gått och köpt fina bloggen en egen domän, så numera söker man sig till min blogg på myhappydays.se. Men bloggen ligger så klart kvar på Blogg.se:s portal och går att söka sig in på den gamla adressen landhagen.blogg.se/happydays med.

Imorgon tänkte jag fira här inne i bloggen lite till... Så håll utkik!!

Fotoskolan del 2, det viktiga ljuset

Att fotografera betyder att måla med ljus och det är just precis vad fotografering handlar om. Genom att släppa in ljus i kamerna så avbildas motivet man vill fotografera och det skapas en bild, ett fotografi. Det är även mängden ljus man släpper in som avgör hur ljus eller mörk en bild blir. Det är här bländaren och slutaren kommer in i bilden. Märkte ni ordvitsen, "in i bilden"? Ok dåligt skämt, vi kör vidare!

Jag tänkte i denna del av fotoskolan inte gå in mer i detalj på bländaren och slutaren, det tänkte jag istället ta upp i nästa veckas del, nr 3. Istället fortsätter vi att fokusera på hur vi kan använda ljuset när vi fotograferar. För har ni tänkt på hur mycket olika sorters naturligt ljus det finns under dagen och sett till väder?

Om vi tittar närmare på det naturliga ljuset så kommer det i många olika skiftningar under dagen. Eftersom ljuset växlar kan en plats se olika ut beroende på när på dagen man fotograferar och hur skuggorna ligger, ljuset kan upplevas olika hårt och mjukt samt att färgskalan kan variera. Det kan vara bra att ha i åtanken om du tex planerar att fotografera något speciellt utomhus, som porträttfoton. På morgonen är det oftast vackert disigare ljus, mitt på dagen hårdare och mer kontrastrikt ljus samt på seneftermiddagen/kvällen finns chans till fina varma toner när solen går ned.

För att sätta mer liv i dina bilder kan man tänka på hur man placerar motivet i förhållande till ljusets riktning:
Medljus, ljuset kommer rakt på motivet, ger enhetligt och jämnt ljus som även kan ge ett visst platt uttryck.
Sidoljus, kan skapa och skulptera fram motivet med hjälp av skuggor.
Motljus, ger skugga över motivet (om du inte ljusar upp med reflexskärm alternativ blixt) men kan ge en fin konstnärlig effekt med ljus som strålar mot kameran i bakgrunden.


Disigt motljus på morgonen

 


Medljus, min dotter sitter rakt framför ett fönster med direkt ljusinsläpp på ansiktet.

 

Sidoljus, ett proträtt taget intill ett fönster där motivet (min son) sitter så att ansiktet blir belyst från sidan.


Lite tips!
  • Vid starkt solljus mitt på dagen blir det gärna hårda kontraster i bilden mellan ljus och skugga. Ska man ta porträttfoton kan det vara svårt att få fina bilder med hårt ljus på motivet. Försök att hitta en skuggig plats, tex under ett träd, för att få mjukare och mer jämnt ljus som ger fina övergångar i bilden.
  • För att inte riskera att en bild får utfrätta delar som blivit överexponerade, dvs utsatta med för mycket ljus så att bildinformationen försvinner, kan man fotografera med blixt. Ett bra exempel på ett sådant tillfälle är om man fotograferar i ett rum mot ett fönster. Rummet brukar vara mörkare än fönstret och det är ett svårt läge att hitta en balans där rummet inte blir för mörkt och fönstret med utsikten utanför allt för ljust. Blixt kan man även använda utomhus om man fotograferar i motljus och vill behålla himlen blå och motivet ljust.
  • Låt skuggan bli en del av bilden, det kan bli fina effekter på seneftermiddagaran när solen står lågt och ger långa skuggor.


    Eftermidagsmotljus med långa diagonala skuggor.

     

    Sist men inte minst så finns det inget dåligt fotoväder, alla sorters väder kan göra sig fint på bild!Fotoläxan
(till onsdag 6/7)
-Utforska hur du kan ljusätta dina bilder. Hitta ett valfritt motiv och fotografera det på 2-3 olika sätt genom att ändra ljussättningen. När du gjort läxan publicera den i din blogg och tag med länken till ditt inlägg som en kommentar till detta kapitel. Alla som gjort läxan publiceras i en länklista här i detta inlägg så man enkelt kan följa upp varandra. Har du ingen blogg är det klart att du får vara med i alla fall!
Lycka till!

De som lämnat in sin läxa redovisas i ett separat inlägg på onsdagen.
Nästa torsdag, dagen efter läxan, kommer kapitel 3 i fotoskolan om bl.a. bländaren och slutaren.

Vi som gjort läxan:
Chicmommy, Josefin, mamma till Saga, Tess, Marie, Sussi, Everlasting, Fru Vallmo, SusannesSaker, Lotta, M, Maria, Anna, Marias foto, Elinore, Lindha, Marielle, Helena, Anna, Emma, Elin, Rebecca, Sofia, Susanne, Mia, AnnikaS, Anna, Kela, Amanda, Cissi, Anna, Elinochalva, Dessi-Home and desire, Linnea (FOTO), Tina på Balkongen, Annlouise, Mira, Sanna och du?

Nattbloggar


Finaste ljuva sjalen på bilden kommer från ombloggade Ester Elenora, perfekt att ta över axlarna på sommarkvällen.

Till hösten (som är låååångt borta) blir den vacker runt halsen till skinnjackan.


Jag ska gå och lägga mig nu, det har varit en lång dag och en bra dag på många händelserika sätt. Ibland önskar jag bara att jag hade en egen klocka med fler timmar på dygnet så att jag hinner med allt. Som att besvara era fina kommentarer right away! Vill bara att ni ska veta hur mycket jag uppskattar dem, även om jag inte hinner med att svara, varmaste tack!

Nej nu måste jag nog lägga huvudet på kudden och få lite sömn, ska ju trots allt upp om 5 timmar...

Förresten, har ni sett något nytt på bloggen? ;-) Jag har piffat till den lite inför en stor dag imorgon... More to come!
Förresten igen, jag är på plats 25 av föräldrabloggarna på bloglovins lista i Sverige, lilla jag med Happy Days, vilken grej!!

Godnattkramar!

Inlämningsuppgiften till fotoskolan del 1


Idag är sista inlämningsdagen om man vill skriva upp sig som klar med läxan på första delen i fotoskolan som handlar om vinklar. Så skynda om du vill vara med! Hittills har 54 deltagare anmält att de är klara med läxan, så otroligt roligt att se att min fotoskola inspirerat så många att fotografera mera i sommar!

En guldstjärna var delar jag stolt ut till er alla 54 deltagare som redovisat fotoläxan i egen blogg:


M, Marie, Josefin, Everlasting, Nathalie, Sanna, Annika, Linnea, Nella, Angelica Karlsson, Maria, Fru Vallmo, Helena, Marias foto, Elinore, Maja - FOTO - fotogeniquee, lovisa [foto & vardag], Tess, Marielle, Anna, Natta, Susanne, Sussi, Karin, Kikan, Lina, Lotta, Elinochalva, Alexandra, SusannesSaker, Anna, Tina på Balkongen, Emmplutt, Marinda, Mira, Chicmommy, Emelie, Dessi-home and desire, Emelie, Cissi, EMMA-foto, Anna, Emilia, Annie, 14 åriga tjejen, Ljuva drömmar, Elins fotoverkstad, Ann-Louise, Sofia, Emma, Anna, Mia, Lindha och Stina.


Vill man vara med i min fotoskola utan att redovisa läxa varje gång går det givetvis jättebra. Man är välkommen att delta med eller utan blogg! Min skola har inga krångliga regler eller krav på deltagarna, bara glada uppmuntringar att utöka sitt kunnande i fotokonsten. Med skolan vill jag helt enkelt bara sprida fotoglädje till er andra och hoppas ni ska inspireras att fotografera mera i sommar med utökad kunskap! Så välkommen att delta, imorgon kommer del 2 som tar upp det viktiga ljuset.

Happy sunshine!


Det här humöret är det bästa man kan ha, det riktigt kittlar i mig av lycka!! Bästa humöret och bästa vädret! Sommar och sol, solsken i sinnet! Önskar att den vackra sommaren fortsätter visa sig från sin allra allra bästa sidan nu, för mig får det gärna bli en rekordsommar i soltimmar, kan inte få nog!

Idag har vi återvänt till vardagen, magsjukan som härjade runt midsommar är ett minne blott! Tack fina ni för alla gulliga rader om att vi skulle krya på oss! ♥ Vi var pigga redan i förgår eftermiddag men man ska ju räkna ned 36 timmar så igår vart det därför en helt ledig dag då vi alla mådde bra men ändå var tvugna att vara hemma, kunde ju inte bli bättre väder att vara hemma o lata sig i, hihi. Jodå, solstolen kom väl till användning när lillan sov lunch! ;-)

Ha en fin kväll nu alla rara, nu ska jag gå igenom era kommentarer och titta på de nyinlämnade läxorna som mina fotoelever länkat, vad roligt att intresset är så stort för fotoskolan! Det är ju riktigt roligt att vara lärare med så ambitösa elever!  :-)

Kramar

Om 2 månader börjar nya livet

Höjdabacken har redan fått sin första dörrkrans, en midsommarkrans som hänger snyggt på det som kommer att ge plats för ringklockan. Innanför entrén möts man av en mindre byggröra och vår "urtjusiga" trappa som är en livsfarlig brant historia och det är alltid lika otäckt att gå nedför. Som tur är har vi den bara tillfälligt under byggets gång, den nya borde nog komma på sin plats när som helst... I närheten av entréhall och trappa har vi lilla duschrummet som börjar ta form. Det påminner mig om att vi inte har valt och köpt wc-porslin ännu! Vore ju trist att inte ha någon toa i huset sen! ;-)

Tänk, snart börjar det, livet på Höjdarbacken vid Gränslandet. Där mitt mellan stad och land kommer vi slå oss till ro, förhoppningsvis för framtiden. Flyttlasset går i augusti, kanske borde jag börja att packa lite smått redan nu så man slipper göra det i sista minuten?  Vad fort det har gått, fast vi planerat husbygget och drömt om denna stund i snart ett år. Nästan så man inte tror att det är sant, det känns overkligt bra! Och konstigt. Att vi snart ska säga hejdå till ett hem som vi bott i under 6 år och faktiskt trivts bra i trots en rastlös längtan som grott sig större. En längtan efter fristående villa, en plats som man kan slå sig till ro på, på riktigt.  Det är både svårt och skönt att säga hejdå till radhsuet för att börja det nya livet. Jag kommer sakna det, men jag är samtidigt redo att börja det nya livet om 2 månder, livet i nybyggt hus!

Nyfiken på vårt husbygge? Lägg till min blogg som favorit så missar du inga uppdateringar!


Student- och examensyra i min fotoblogg!

Nu finns en drös bilder från tidigare fotograferingar under junimånad inne i min fotoblogg (till för mina uppdrag), och mer kommer trilla in! ;-)

I gryningstimmen...

...Vaknade för någon timme sedan och kunde inte somna om, så datorn fick hålla mig sällskap ett tag. För att uppdatera er om sjuklägret i hemmet så är alla smittade, men jag o mannen har klarat oss bäst så vi med nöd klarat att ta hand om två sjuka barn med. Inte lätt när hela familjen sjuknar i maginfluensa samtidigt och man som vuxen och förälder måste hitta kraft att ta hand om sina små älsklingar med när man själv mår kass! Men nu känns det som att det är på bättringsvägen i alla fall, hoppas!

Bilder från torsdagens mer pigga jag i den nya fint glesstickade rosa tröjan från Bikbok, det var en gråmulen dag med störtskurar så jag tyckte lite färg kunde pigga upp! Finaste halsbandet en favorit från nuknuk.

Psst, ni glömmer väl inte bort att göra er fotoläxa? Inlämning senast på onsdag!!

Påhälsning av...

Fin liten midsommarfröken igår på eftermidadgen, kransen i henens hår band jag själv.

 

...Magsjukan!

Vår midsommarafton slutade med att lillan vaknade mitt i natten och kaskadkräktes ned hela sin säng och sedan vår egen nu på morgonen. Men efter en lång sovmorgon verkar nyponrosen redan tagit igen sig och betydligt mer piggelin, nu mumsar hon smörgåsrån med smör och har fått behålla lite majsvälling. Håll tummen för att resten av familjen slipper eländet och att mitt illamående bara är en psykisk effekt av kräkningarna.

På återseende!

Midsommar

Återkommer med uppdatering imorgon, hoppas ni alla har en fin och glad midsommarafton, kram!

Fotoskolan del 1, bildkompositionen

Hej torsdag, idag startar fotoskolan här på Happy Days, välkommen att delta!

Första delen kommer att handla om hur du bygger upp kompositionen i en bild, alltså var och hur du placerar ditt motiv samt hur du gör en bild mer spännande genom att tänka på vinklar och perspektiv. För något som man ofta ser hos ovana kameraanvändare är att man håller upp kameran rakt framför sig och trycker av med motivet i centrum. Detta ger ett ganska platt uttryck och känns inte så spännande att titta på jämfört med en mer genomtänkt komposition.

Tumregler:
♥Rak horisont, bilden känns lung och balanserad. Tips, sänk eller höj horisontkanten så känns bilden mer intressant än om man lägger den mitt i bilden.
♥Sneddragen horisont, där linjerna i bilden går på snedden, ger motsatt effekt. Här känner man att det händer något!
♥Ledande linjer i en bild, tex en väg, ger avstånd samt effekt av att bilden fortsätter och man dras in i bildens mittpunkt.
♥Fotografera ovanför ett motiv för att förminskar det, ger även en centrerad effekt.
♥Motiv i grodperspektiv, fotat i en låg vinkel nedifrån och upp, detta ger en förlängande effekt. Ett tips är att man kan genom att fota på detta sätt få en rolig effekt om man vill få någon att de ut som en jätte.

 

Placering av motivet
Man kan dela in en bild i tre delar, förgrund mellangrund och bakgrund. Här nedan är en bild på min son som tydligt visar denna uppbyggnad. Schackpjäserna i förgrunden som ramar in bilden, min son i mellangrunden som i detta fall hamnar i centrum och så bostadsvyn i bakgrunden. Genom att bli mer medveten om de olika delarna i en bild kan man dra nytta av dem när man fotograferar.

 

Jag känner att jag skulle kunna spinna på hur mycket som heslt i detta ämne men för att inte dra på i högsta växeln så här i början tycker jag vi nöjer oss med dessa tips! Så försök gärna att tänka mer på kompositionen när du fotograferar. En bild drar till sig blicken mer om den har en spännande infallsvinkel och är fotad i ett bra perspektiv i förhållande till motivet. Försök att fånga motivet på ett oväntat sätt, du kan med fördel prova att fotografera det från olika håll för att hitta den optimala vinkeln. Ett bra tips vid barnfotografering är att du sänker dig ned till deras nivå för att fånga barnet ur dess eget perspektiv och får på så vis få med omgivningen i den normalhöjd ett barn har, det stärker karaktären i bilden.Första läxan!
-Hitta ett valfritt motiv och fotografera det på 2-3 olika sätt genom att tänka på det vi nyss lärt oss i detta kapitel om vinklar och perspektiv. När du gjort läxan publicera den i din blogg och tag med länken till ditt inlägg som en kommentar till detta kapitel. Alla som gjort läxan publiceras i en länklista här i detta inlägg så man enkelt kan följa upp varandra. Har du ingen blogg är det klart att du får vara med i alla fall!
Lycka till!

Läxan sträcker sig till nästa onsdag, de som varit delaktiga kommer redovisas i ett inlägg då.
Nästa torsdag, dagen efter läxan, kommer nästa kapitel som handlar om det viktiga ljuset.

Vi som gjort läxan:
M, Marie, Josefin, Everlasting, Nathalie, Sanna, Annika, Linnea, Nella, Angelica Karlsson, Maria, Fru Vallmo, Helena, Marias foto, Elinore, Maja - FOTO - fotogeniquee, lovisa [foto & vardag], Tess, Marielle, Anna, Natta, Susanne, Sussi, Karin, Kikan, Lina, Lotta, Elinochalva, Alexandra, SusannesSaker, Anna, Tina på Balkongen, Emmplutt, Marinda, Mira, Chicmommy, Emelie, Dessi-home and desire, Emelie, Cissi, EMMA-foto, Anna, Emilia, Annie, 14 åriga tjejen, Ljuva drömmar, Elins fotoverkstad, Ann-Louise, Sofia, Emma, Anna och du?

En underbar dag önskar jag er!

Favortibild ur arkviet.

 

Sakta har dagen börjat, känns som att det kommer bli en fin dag och förhoppningsvis bjuder den på en hel del sol, för solen visar sig redan nu på den blå himlen, härligt! Känner mig ovanligt pigg och laddad med energi trots att jag satt uppe till sena timmen och jobbade igår. Fick mycket gjort, tre personer ska få sina bilder nu i veckan och sen kanske jag kan bjuda på en tjuvkik i fotobloggen om det är okej för mina beställare. Sen jobbade jag även vidare på ett annat mycket mycket roligt projket som börjar ta form och knytas ihop nu, så kul!

Nu väntar dagen och mitt ordinarie jobb, så bäst att jag inte dröjer mig kvar här nu utan ser till att väcka sonen och klä på lillan så vi kan komma iväg snart!

Kramar och ha en underbar dag!

Designat min drömklänning

Mina designade klänning på NELLY.COM
Mina designade klänning på NELLY.COM

Hjälp mig att vinna, rösta på min klänning här!


Lyckliga tårar

Jag kom nyss hem efter en halvdag på jobbet och slog mig som hastigast ned framför datorn innan jag skulle greppa tag i vagnen och rulla bort mot lillans dagis för hämtning. Men fastnade och börjde snyft... Förlåt, men jag blir bara så otroligt rörd och tagen att några tårar föll... För när jag kikar in i bloggen som väntar det så fina kommentrarer som alla sprider solksken i mitt hjärta och det värmer i mitt inre när jag ser att så många vill följa min blogg att antalet prenumeranter har ökat med 50 st på bara några få dagar. Men det som rörde mig mest var att jag blivit omskriven hos två av mina favoritbloggar:

Dels av Sofia på hennes blogg Hildas Hem,  hon skriver så här vackert:
"Först ut är Josefins blogg Happy days. Den är som en ljuv dröm fylld med otroligt vackra bilder från hennes liv där familj och husbyggande just nu är i fokus. Hon kommer dessutom snart att starta en fotoskola med tips och trix på bloggen. Perfekt om man vill lära sig lite mer om fotografering."

Sen inlägget hos Sandra som skriver så här rart:
"De finns några bloggar som jag är helt beroende av och måste läsa varje dag. Jag tänkte ta och dela med mig av några av de bästa.
Den första är "Happy days" skriven av josefin, hon är fotograf och tar otroligt fina kort. Bloggen handlar om hennes vardag och man kan läsa allt från inredning, utflykter husbygge och framförallt så kommer hon har en fotoskola varje torsdag minst 10 veckor fram där man kan få läxor för att bli bättre på att fotta och bildredigera."

Och så fann jag den här hjärtliga kommetnaren från Helena:
"Instämmer totalt! Jag läser också hennes blogg och utan att ha träffat henne vet jag att hon är en fantastisk kvinna;vacker, smart, kreativ, mjuk och sjukt duktig på att fotografera.
Ni som inte varit inne på hennes blogg, gör det! Och kolla in arkivet på de mest vackra bröllopsbilder jag sett. Och hon var sin egen bröllopsfotograf!!! Sug på den ni!
Så missa inte Josefins blogg."


Passa på att besöka deras bloggar med, tre av mina favoriter så jag kan nog garantera att ni med kommer gilla dem!

Jag ska torka mina tårar och bege mig till dagis nu, men ni otroligt vackra och fina människor som tittar in till mig och lämnar så mycket glädje efter er, tack så mycket!!

Fotoskolan, varje torsdag hos Happy Days!

♥Fotografering i mitt hjärta♥
Bilden tog jag ikväll med Nikon D700 på stativ och med inställd självutlösare, i handen min backup-kamera Pentax K10D.


Denna vecka slår jag upp portarna för en ny del i min blogg, nämligen fotoskolan! Min tanke med fotoskolan är att så många som möjligt ska kunna ta del av användbara tips hos mig, vare sig man fotar med en avancerad systemkamera eller med en enkel "sikta och tryck" i pocketformat, ska det kännas givande. Min ambition är att skolan ska sprida fotoglädje i sommar, vara utvecklande, intressant och ge ökad kunskap i fotografering samt bildredigering!

Varje torsdag kommer ett ny del till fotoskolan att presenters och i de flesta fall tillsammans med en läxa, för det är ju meningen att ni ska ta med er kunskapen ut i praktiken, så lite bildbevis vill jag se!

Jag har inte satt någon sluttid på skolan utan jag kör igång nu denna vecka och har ca 10 veckors material till att börja med, sen om intresse fortfarande finns kan det bli en förlägning.

Nu när jag sitter med planeringen inför skolstarten så tittar jag givetvis igenom alla era önskemål och tips som inkommit, många önskar lära sig mer om kamerainställningar, ljus, bildredigering och barn- samt porträttfoto, det kommer vara självklara bitar bland mycket annat. Men jag startar med att gå ut lite basic, så att alla ska komma igång. Därför tänkte jag börja skolan nu på torsdag med temat vinklar och perspektiv. Man kan alltid hitta nya oväntade och spännande vinklar att fotografera i och det är ett enkelt knep för att lyfta en bild och göra den mer intressant och levande. Mer om vinklar och perspektiv på torsdag, tills dess får ni gärna börja nosa och utforska ämnet lite på egen hand!

Golvletarjakt till husetInspirerande bilder jag tog tidigare i år när vi bodde i tjusiga taksviten på Tott Hotell i Visby.


Helgen har gått i inredningstankar och materialval till huset vi bygger, inflytt är redan nu i augusti (ni är många som frågar när flyttlasset går) så det är dags att bestämma sig! Klinkers till tvättstugan har vi nu checkat av från listan och det enda "lilla" vi har kvar är egentligen vilket trägolv vi ska ha till huset. Så vi har lånat hem lite olika brädor att kika på men ingen kändes tyvärr helt rätt när vi såg det i befintligt hemmaljus, i butiken upplevdes de helt annorlunda och betydligt ljusare då de hade spottar riktade på sig. Så ett tips för dig som ska lägga nytt golv, låna hem plank innan du bestämmer dig så slipper du få en tråkig överraksning!

Allra helst är min dröm ett slitet gammalt trägolv med patina, där alla revor och märken syns, för jag tycker det är vackert och charmigt! Tycker inte alls om tanken på att man ska behöva säga till sina barn att vara försiktiga och inte leka på ett nylagt parkettgolv eller gråta över repor som blir med tiden. Ett hem är till för att leva i, inte ett vackert tittskåp som man inte får röra sig i! Eftersom vi inte har några gamla golv att lägga in har vi varit inne på att lägga furugolv att luta o betsa för att sedan låta tidens tand ha sin gång på dem. Men det fungerar inte så bra med golvvärme som vi ska ha då furugolven varit för tjocka samt att furu är ett för mjukt material.

Och efter att ha pratat med många experter i olika byggvaruhus, med vänner och bekanta och även med personer som nyligen byggt hus o ångrat sitt val av parkett har vi kommit fram till att det får bli plankgolv i laminat från Alloc, de är otroligt slitstarka och tåliga mot repor samt med ett verklighetstroget utseende och äkta känsla.

Vi ska spana en omgång till nu i veckan och se, vi har en favorit som påminner lite om det golv man skymtar på bilden ovan till vänster. Men jag är lite tveksam om det kanske blir för ljust, inte så praktiskt kanske med ett jätteljust golv som minsta millimeterdamtuss sysns på? Vi spanar vidare!!


Psst, nu nästa vecka drar min fotoskola igång, missa den inte!!

Strålande helg!

Gammalt porslin är fint stiellben att fotografera, effekter i efterhand gjorda i photoshop och photoscape.


Strålande helg som letar sig in i vårt hus och glada känslor på morgonen. Dels för skapligt vädret, dels för en kryare familj och dels för att jag är så utvilad som jag sällan varit då jag fick en härlig sovmorgon till 08:30. Brukar annars vara en oskriven regel att vi går upp innan 7 här hemma vardag som helg. Visserligen brukar det inte göra mig så mycket då jag är en morgonmänniska men inatt satt jag uppe till 2 och jobbade, så en sovmorgon satt väl på sin plats.

Fredagseftermiddagen igår tillbringades på kalas i Linköping, men vi hann även med ett besök i Gamla Linköping, ett stopp vid Cloettas "outlett butik" för att fylla på chokladförrådet och så en hiskligt snabb rusch inne på Ikea. Hade en lista i huvudet som jag ville beta av i stora möbelvarushuset men tji fick jag. Dottern hade lessnat på kvällstimmen och ville bara hem. Så jag småsprang svettig genom hela varuhuset från entré till kassa med en gapande unge under armen och tusen ögon på mig medans jag förskte hinna med att kasta småblickar på det jag var där för, ingen hit och inget köp. Får göra ett nytt försök en annan gång...

Dagen idag ser ut att bjuda på vackert väder, ska se vad vi hittar på. Är själv lite sugen på att gå på loppsijakt, kanske även kika på rean lite o se om man kan fynda sig något fint. Vi får se vart dagen tar vägen.

Ha en skön o strålande vacker helg, kram kram!

Fredag med äventyr i sikte


En ängsbukett som stod framme vid tavlan och önskade barnen trevligt sommarlov igår på skolavslutningen
.


Regning fredag men med äventyr i sikte! Vi har en eftermiddag att spendera i grannstaden då sonen är bjuden på ett kalas där. Ska bli skojigt att komma iväg på roligheter när regnet står som spön i backen. Hoppas att man kan hinna med en sväng in på Ikea med innan hemfärden och kika på lite nyheter och annat smått och gott till hemmet. Har ett par gobitar som jag redan tjuvkikat ut o som gärna får följa med hem till nya huset på Höjdarbacken i augusti när vi flyttar.

Nu är det bäst att jag passar maten, det blir kyckling och klyftpotatis till middag, magen kurrar!

Ha en fin fredag, kramar!

Uppmärksammad fotoskola!

Vad glad jag blir över det positiva bemötandet ang fotoskolan jag tänker anordna, verkligen härligt och glädjande att nyheten till och med publicerats på Blogg.se´s framsida, wow vad kul! Blev ju lite paff då jag såg att jag fått så många nya anhängare först men hej, vad roligt att ni hittat hit och jag hoppas ni ska bli nöjda med skolan när den startar nästa vecka! :-)

Lämna gärna in önskemål om vad ni vill lära er mer om så kan jag ta med det i planeringen!!


Rabatt till mina läsare

Det var roligt att se att så många ville ta chansen att vinna en sommarfin scarf från nuknuk.se i min senaste tävling. Vi tyckte därför att ett tröstpris kunde vara på sin plats eftersom bara en vinnare kunde dras.

Så just nu får mina läsare 30% rabatt på både scarfs, pashmina och stranväskorna hos nuknuk.se


För att använda din rabatt om 30% så ange koden "happydays" vid din beställning, gäller till 23e juni.


Fotoskola på Happy Days!

När andra tar sommarlov från skolan så startar jag istället upp en fotoskola!

 

Efter påtryckningar och önskemål genom åren om att jag ska hålla i fotokurser så har jag nu tänkt till och kommer öppna en fotoskola här i bloggen! Tanken är att jag varje vecka ska publicera ett nytt inlägg om fotografering samt bildredigering i photoshop. Framöver kommer jag även att lämna ut uppgiter som de bloggläsare som vill får i läxa att göra på sina bloggar samt blir länkade i en lista över deltagare hos mig

Vad säger ni om det?

Jag börjar nästa vecka med att köra igång min fotskola och jag hoppas och tror att det ska bli ett populärt inslag! Vill du att jag tar upp något särskilt så passa på att lämna en kommetnar här och nu!


Skolavslutning

Den här torsdagen är det skolavslutning i skolan, tänk att min lilla kille blivit stora killen och slutar 1:an idag! Jag vet inte vart alla åren tar vägen, nyss var han det lille knytet i min famn på nyfödda 44 cm och med de vackraste små mörka gnistrande ögon jag sett. Och sen snabbspolade någon tiden 8 år fram! Jag är så stolt över dig alla dagar men just idag är jag nog lite extra stolt och kommer ha svårt att hålla tårarna borta när ni sjunger in sommarlovet. Tänk så mycket du lärt dig under första året, som att läsa, du är så duktig och en kämpe, vi älskar dig!


Vinnaren av sommarscarf!

Grattis Linnea Sjöström som valde denna söta scarf som vinst från nuknuks härliga sortiment, den skickas så snart jag fått din adress!

Maila mig på josefin.landhagen@home.se


Lite tillknycklad

Så känner jag mig. Våra förkylningar håller i sig, både min och lillans. Idag ville jag helst bara ligga kvar i sängen på morgonen och dra täcket över huvudet. Men det gjorde jag så klart inte och med lite panodil i kroppen släppte huvudvärken någelunda. Orkade ta en sväng ut när Meja tog sin lunchbreak o sussade i vagnen. Körde en sväng till loppisen som har öppet onsdag och lördagar och fyndade! Hittade en fin gammal skolplansch till sonens rum det första jag gjorde när jag kom in i lokalen. Tänkte först att han nog inte skulle gilla den då han har ganska så bestämd smak, men han vart överlycklig när han hittade den efter skolan! :-)

 

Nu ska vi ta en sväng o kika på vad som hänt i huset idag, ha en fin fortsättning på onsdagen!


Bilder från husbygget

Minns ni köksskisserna jag la upp i går? Det är här köket ska ta form!! Så här ser det alltså ut på rikgit just nu idag denna soliga men blåsiga eftermiddag. Till höger våra verandapardörrar som leder ut till trädgårdslivet och kommande altanen. Till vänster entré och hall om köket. Och bakom mig där jag stod och fotograferade ser det ut så här...

...Här är en del av vardagsrummet! Till vänster ser man att vår kakelkamin kommer att sitta, den kommer bli perfekt placerad så man kan ta del av den från hela vardagsrummet samt även från bardisken i köket.

Vår lilla nyponros Meja brukar hoppa upp i den små sovrumsfönstrena varje gång vi gör ett besök i vårt husbygge på Höjdarbecken, så lagom nivå för henne. Tycker om dessa småfönster, de skänker inte bara extra ljusinsläpp utan är så hemtrevliga på något vis och det är så sött när hon kryper upp och myser i dem. Sovrummen är klara för spackling och tapetsering, så det ska vi börja med framöver. Taken i huset är spontad panel, men den får vi inte måla förrens om ett år då trät ska torka ut ordentligt först i och med att det kan krympa lite. För målar man det redan nu så kan det då bli vita ränder på brädorna då de drar ihop sig, inte snyggt. Ja jag får väll stå ut med ett furutak ett tag... Det kommer bli fint när det väl blir vitt i alla fall!! Gu vad jag kommer jubla den dagen, haha!!


Kakel kommer upp nu idag, här på bilden är det i duschrum/wc på nedervångingen. Vi har valt att försöka hålla materialvalen tidlösa för att inte märka bygget med ett årtal som känns omodent om ett par år samt för att inte tröttna fort. Det blir därför helt vita kaklade väggar i våra våtutrymmen samt ett mycket vackert grått klinkersgolv i natursten.

På Höjdarbacken är kommunen även i fullgång att bygga ut en stooooooor lekplats åt områdets barn, vi blir en del barnfamiljer här vid gränslandet. Så himla roligt, det är ju för perfekt!! Ni ser även vår utsikt över staden från vår höjd uppför backen här, därav att jag och Darling börjat kalla vårt hus och område för Höjdarbacken. :-)

Påminnelse, tävlingen avslutas imorgon, så skynda!!

Du tävlar hos mig på Happy Days om en valfri härlig sommartunn scarf alt pashmina från nuknuk.se.

Tävlingen hittar du här, avslutas imorgon den 15 juni!!

Favoriter i repris!


Från hemmet vi har idag (som ni fick tjuvkika in i när det låg ute på Hemnet) kommer vi inte att ta med mkt av möblemanget när vi flyttar till nybygget, det är egentligen bara barnens möbler som får flytta med och soffbordet i vardagsrummet. Resten av möblerna kommer vi att sälja av. Vår nya stil i huset på Höjdarbacken kommer att gå i vitt, nött, gammalt, ärvt och loppisfyndat. Just nu är jag inne på att köpa det mesta på loppisar faktist. På så vis får man något som känns lite mer levande då det är nött och man ser att det varit med ett tag samt att det är ett bra miljötänk när man kan återanvända gamla saker och så håller man ju även ned kostnaderna. Sen är det himla roligt att gå på fyndjakt med, man vet aldrig vad man kan snubbla över!

Mejas rum är det som speglar vår nya stil bäst, här är tre favoriter från hennes rum som garanterat kommer att flytta med till Höjdarbacken vid gränslandet. Det är hennes husbokhylla, renoverad begagnad 20-tals säng och den vackra ärva lilla barnsoffan. Sen har jag förälskat mig så i hennes tapet från Borosan med så de kommer absolut att få åka upp i hennes flickrum på Höjdarbacken med!


Minnen i min garderob...

När jag var barn åkte min morfar tillsammans med en vän över till Kanarieöarna någon vecka om vintrarna. Jag minns att jag en gång var orolig för att mormor skulle vara mörkrädd ensam i huset utan morfar och att jag packade väskan och sov över för att hålla henne sällskap.

Men det jag minns tydligast var hur spännande det var att få höra om hans utflykter när han kom hem, att se bilderna och den tjusiga solbrännan som skvallrade om en härlig resa. Och presenterna... Jag och mina bröder vart alltid bortskämda med godis och roliga leksaker från Kanarieöarna. Minns nog allt jag fick under årens gång, det var spanska dockor, en vacker solfjäder, parfym, ett smycksskrin med speldosa och så ett väldigt vackert pärlhalsband blandat med gnistrande stena. Var så glad för det halsbandet och så otroligt rädd om det att jag knappt vågade ha mig på det.

Men så hänger det även något i min garderob, en sval och vacker blus i skirt tyg och ljusblå broderier. Den köpte morfar till min mormor från en av sina resor men den passade inte så jag fick den istället. Nu har jag haft den i säkert 16-17 år, men den är fortfarande som ny och visst känns den väl lite modern än?

http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2011/april/min-1a-tavling.html


Köket i huset vi bygger!!

Jag valde att gå klassiskt med vårt kök när jag satte ihop det. Dels för att det passar husets anda samt för att få ett tidlöst kök som vi förhoppningsvis kommer att kunna leva med även om 10 år. Det kommer bli i gammaldags lantlig charm med vita ytterprofilsfrästa luckor, uppochnedvända halvmåneformade handtag i antikbehandlad metall, vitrinskåp med vit spröjs ståendes på högskåp på vardera sida om en platsbyggd soffa under ett fönster. Det kommer finnas en vin/kokbokshylla inbyggd intill högskåp med inbyggnadsugn och micro, vasken kommer att sitta under fönster nummer två i köket med utsikt över trädgård och altan. En frukostbar tar del som avgränsare mellan kök och matsalsdel och skapar en trevlig öppenhet med möjlighet för kontakt med gäster i vardagsrum och matsalsdel utan att det blir för öppet då köket ligger i en egen vinkel. Allt har jag satt ihop själv i huvudet samt på egenritade skisser men sedan fått hjälp att rita upp min idé av en mycket trevlig, lyhörd och ytterst professionell köksarkitekt på Ballingslöv. För det är därifrån vårt kök kommer! Jag är mer än nöjd, det här kommer bli husets hjärta!

Min tanke med köket var att skapa en öppenhet med möjlighet för mingel när man har gäster. Hela vårt entréplan är tänkt som sällskapsdel och vi ville att det skulle vara gästvänligt och finnas som olika "stationer" som gäst att hänga vid, för cirkulationsmöjlighet. Man kan slå sig ned i soffan i vardagsrummet, eller vid matsalsbordet längre bort. Eller kanske luta sig tillbaka i en fåtölj framför brasan, eller hänga vid frukostbaren på en barstol, hjälpa till i köket eller slå sig ned på den platsbyggda soffan i köket. Man kommer kunna vara på olika ställen men ändå ha närhet till alla gäster och uppsikt över rummen och jag tror det kommer skapa en gästvänlighet och trivsel. Hoppas att vi får många gäster som gärna tar spontana besök till oss och att vi får ordna många middagsbjudningar, sånt gillar vi!!


(Bara en parantes med ett litet förtydligande kring skisserna på bilderna från arkitekten. På dem ser man de val som hon ritade in med svart kakel, ekparkettgolv och ekbänkskiva. Visst matchar det snyggt men vi har tänkt annorlunda med dessa tre val:

Svart kakel ska vi verkligen inte ha, det passar inte oss och vår stil. Just nu är jag inne på att inte ha något kakel alls utan liggande vit panel på den högra väggen och ovan kökssoffan vit tapet. Men är orolig för hur det blir med fettstänk osv, så jag har även varit inne på att sätta en glasskiva framför spishällen. Men tycker nog inte riktigt det passar stilen i övrigt. Har ni några andra förslag? Vi har inte helt bestämt oss där ännu.

Golvet stämmer inte heller, det ingår egentligen ett 3-stavigt ekparkettgolv till huset därav är det med på skissen skulle jag tro, men det golvet har vi valt bort och kommer att byta ut mot ett plankgolv istället. Älskar vackra plankgolv!

Bänkskivan kommer inte att vara i massiv ek som på bilden heller utan vi har hittat en fin gråsvart skiva som vi ska ha istället.)Bloppis, jumpsuit stl 92!

I våras köpte jag denna ursöta jumpsuit från Cubus till Meja i stl 92. Den är i mjuk tunt tyg med två fickor fram och alldeled perfekt varma sommardagar. Så jag vart så ledsen nu när jag tog fram den igår och upptäckte att den hunnit bli för liten! Meja har nog haft en växtspurt senaste tiden för jag vill minnas att den passade då hon fick prova den när den var nyköpt. Men eftersom det vore synd att bara ha den liggandes här hemma utan användning undrar jag om det finns någon annan med en liten som drar stl 92 som kanske är intresserad utav att köpa denna helt oanvända?

Lämna en kommentar eller skriv en rad till mig på josefin.landhagen@home.se!
SÅLD!!!

Lördagshäng på stranden i Las Vikas

Slappa lördagstimmar spenderades i svärmors hem på landet utanför Las vikas. Vi och barnen lade beslag på stranden nästan direkt när vi kom fram. Vädret var med omväxlannde moln och sol men varmt i luften. Meja var överlycklig över vår tripp och dansahoppade till små lyckotrallningar på straden och kände den varma sanden under fötterna. Pontus premiärbadade (ett snabbt i-hopp till knäna) och provade fiskelyckan. Han och jag låg på bryggan och spanade på stimmet fiskar som naffsade på brödet vi hade som bete, men inget napp.

Senare på eftermiddagen stojade kusinligan in i svärmors hem och vi vart bortskämda med goda mat, hon är så duktig på matlagning! Mot kvällen styrde vi in mot stan igen då jag hade två glada studenter att fotografera på ängen. Efter det hade jag o Darling filmkväll medans sommarens hittils värsta åskoväder drog förbi. Blixtarna sken upp hela huset och jag kände vibrationerna när blixtarna slog ned, vart lite uppskämd där ett tag. Filmen såg vi klart iaf, det var thrillern Unknown vi såg, mkt sevärd och spännande film, rekommenderas!!

(För kännedom så har jag så gott som fortfarande ingen röst att tala om samt att vi alla är snoriga och hostiga, får se om man måste sjukanmäla sig alt VABa imorgon)

En favorit jag tog två av


Hittade ett enkelt linne med så fin spetsdetalj, hörde nog den viska mitt namn inne i Lindex-butiken. Tycker den ljusturksoblå färgen är så fin med nu till sommaren och framhäver solkysst hy så fint. Såg att den även fanns i vit så jag köpte faktiskt båda två!

Tacofredag med krax!

Härliga fredag är här, tacosfredag hos oss ikväll! Har varit en lite annorlunda dag idag då jag blivit tillfälligt stum pga att jag tappat rösten. Har ignorerat att kroppen varit småfebrig och halsen rivit denna vecka och jobbat på som vanligt för jag har vägrat sjukskriva mig, är man envis så är man. Så idag vaknade jag med kraxningar ur halsen, så det har varit en tyst dag för mig. Mår annars toppen så för övrigt är jag piggelin. Vill jag inbilla mig iaf, kanske jag skulle behöva lite vila för att kurera mig fullt. Så en slapp fredag med familjehäng och nylagad tacos får bli min melodi resten av kvällen tror jag.

Ha det fint, trevlig helg, krax krax!!!

Summerfeelings

En sommarfavorit, chokladdoppade jordgubbar, dessa anvjöts till bubbel på sommarängen förra fredagen.

 

Veckan har snurrat på bra och det är redan torsdagskväll, imorgon är efterlängtade helgen här, jihooo! Vad jag längtar allra mest efter just nu är at slänga mig i soffan, varva ned och koppla av. Bara vara och njuta av en lugn kväll, gärna med lite snacks och en bra film. Först ska jag bara jobba undan lite, har en drös examensfoton från förra helgen att beta av och lite annat...

 

Ha en skön kväll vänner, kramar!


Tävling, vinn valfri scarf/pashmina!!

 

Dags för ytterligare en somrig tävling där alla kan delta! Du tävlar hos mig på Happy Days om en valfri härlig sommartunn scarf alt pashmina från nuknuk.se.

 

För att delta: Kika in i webbutiken och välj ut din scarf-/pashminafavorit och lämna en motivering varför just du ska vinna den.

 

För en extra vinstchans: Gilla detta inlägg på bloglovin och/eller länka min tävling via din blogg/facebook med bild från detta inlägg samt texten: "Jag tävlar hos Happy Days om valfri sjal från Nuknuk.se. Tävla här du också."

 

Tävlingen avslutas om en vecka den 15 juni!!


En present till mig!

Min Darling överraskade mig totalt i helgen med att han hade en liten överrskning åt mig. Inte så liten sen visade sig då han överlämnade ett paket med denna vackra retroradio av märke Sang! Helt otroligt fin, kommer få en fin hederplats i nya huset i köket, älskar den. :-) Roligt att mönstret är snarlik det jag använde till stolen gjord i decuopage med.

 

Pssst, kika snart in igen för det väntar en ny spännande tävling runt hörnet! ;-D


Vattenlek

Detta roar sig vår lilla fröken med varma eftermiddagarna som denna, världens roligaste grej att springa runt med vattenslangen och duscha såväl plattorna, gräsmattan, sandlådan som mamma Fin. Jodå, visst har jag blivit utsatt och totalt genomdränkt av en fnissig lilltjeja som jagat mig mellan kiknande skratt, mammas busfia!

Sötaste tunikan är från H&M och schaletten från Lindex.

Vinnare utav solskydd är...

Mitt Vita Hus-Mia:
"Mitt absolut värsta solminne är nog från sommaren 2005. Det var hur varmt som helst och solen gassade, Emma var nästan tre år och i magen låg lilla Alice som skulle födas mitt i denna gassande värme. Det var så varmt och jag var så tung så en dag tog jag fram minipolen till emma och satte henne i den och mig själv utanför på en stol med fötterna i den. Givetvis hade jag ett parasoll som täcken lilla Emmsan där i poolen men jag då, jag brände mig så fruktansvärt på bröstet och på ovansidan av den stora magen och givetvis satte förlossningen i gång på natten. Väl på bb röd som en kräfta fick jag höra att det var ju inte alls bra att vara i solen och utsätta bebisen för värmen, nä hä trodde de jag inte visste det eller?? Pinsamt faktiskt men jag skulle ju bara svalka mig en liten stund:/

svar på fråga nummer två, det finns fyra!


Hoppas på tur nu för i gassande gotlandsvärme behöver vi allt skydd vi kan få:))"
Ajaj, det var inte någon rolig historia, hoppas att ni kommer ihåg att smörja er ordentligt nu hela familjen när ni åker till Gotland, grattis till vinsten!! Maila mig adressuppg på josefin.landhagen@home.se så kommer vinsterna!

Mia svarade naturligtvis helt rätt på frågan med, rätt svar är att solskyddsmedlen delas in i 4 spf-kategorier, nämligen dessa för att vara exakt:

Lågt skydd (Low): spf 6-10

Medelhögt skydd (Medium): spf 15-25

Högt skydd (High): spf 30-50
Mycket högt skydd (Very high): spf 50+


Vi önskar en trevlig dag!

Med återseende ikväll då jag presenterar vinnaren i solskyddstävlingen. Nu väntar en lat och solig dag på oss, tror att det får bli en mysig familjeutflykt!

Solig dag i sikte!

Ni sitter säkert nog liksom jag väldigt lite inne framför datorn dessa soliga dagar. Men, glöm inte bort min solskyddstävling där du kan vinna ett solkskyddskit till vuxen + barn för att skydda dig mot solens farliga strålar!

 

Tävlingen avslutas nu ikväll så skynda för din chans att vinna!


Tävla hos mig på Happy Days om solskydd från Apoteket här!!!

Vi firar ♥


Jag överraskade Darling med en spontan och romantisk picknick i solnedgång på vår härliga äng nedanför radhuset ikväll.
Vad vi firar?
Jo att radhuset är sålt!

Huset på Höjdarbacken

Vårt hus och tomt på baksidan! Så här ser det ut utvändigt just nu, enbart grundmålat men det kommer att bli vitaste vitt när det är klart på både hus och garage. Här i vinkeln mellan hus och garage kommer vi att bygga en altan, perfekt att öppna upp verandapardörrarna och komma ut på altanen och ha trädgårdslivet runt om sig. Mot garageväggen kommer det bli solstolsläge, där drömmer jag om att ligga i en snygg solstol och smutta på iste lediga sommardagar... Bredvid altandörrarna så är det köksfönstret man ser där vasken kommer att vara vid fönstret och ja just det, ni har ju inte fått sett köksritningarna än!! De måste jag visa, är extra extra jättenöjd med köket jag satt ihop. :-D

Snart ska jag ta er med på en sväng in i huset med, så häng med framöver!!

Kvällens sista solstrimma

Var nyss ute på sommarängen med min Nikon och fångade det sista varma kvällsljuset som silade i gräset, bilden ovan är alltså alldeles färsk, bara minuter gammal.

Snart ska vi slänga på lite kött på grillen, fixa en god sallad och sticka i lite brieost till för att landa i soffan framför Änglagård 3. Vi började se filmen tidigare i helgen men somnade ifrån den båda två så nu gör vi ett nytt försök! Imorgon är det ledigt, hoppas det vackra vädret håller i sig så man kan få pusta ut lite i solstolen när lillan sover lunch och få färg på kinderna. Om ni med gillar att sola så ta hand om er, tävla gärna om solprodukterna hos mig!

Kvällskramar!

Glöm inte solskyddstävlingen, bara fram tills söndag!

Påminnelse, glöm inte bort min solskyddstävling där du kan vinna ett solkskyddskit till vuxen + barn.

Tävlingen avslutas nu på söndag, så skynda för din chans att vinna!

Tävla hos mig på Happy Days om solskydd från Apoteket här!!!


RSS 2.0