Laxgratäng med apelsin
Fick lust att prova på nya maträtter under påsken. Var sugen på lax och föreställde mig att det skulle vara gott med apelsinsmak till. Så jag sökte på recept och hittad denna laxgratäng från Året Runt. Desutom kändes rätten lite "påskigt" med sin gula färg. En relativt snabblagad vardagsrätt men tänker att den även kan vara en fin bjudrätt, föreställer mig hur tjusigt det skulle se ut på ett fint fat. Men nästa gång så vill jag krydda på mer för kände att jag vill ha mer smak och kanske även lite hetta.
Laxgratäng med apelsinsmak – recept
4 personer
smör till formen
1 påse babyspenat
4 portionsbitar laxfilé
salt och peppar
Gratängsås:
25 g smör
2 msk vetemjöl
3–4 dl mjölk
salt och peppar
1 knivsudd riven muskotnöt
1 apelsin, rivet skal och pressad saft
1 äggula
1 dl hackad persilja
100 g fetaost
Garnering:
persilja
apelsinskivor
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smörj en ugnsform.
Grovhacka spenaten och lägg
i botten av formen.
3. Krydda laxen med salt och peppar och lägg laxen på
spenaten.
4. Gratängsås: Smält smöret
i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under kraftig vispning. Låt såsen koka
tills den tjocknar lite grann.
Krydda med salt, peppar, muskotnöt, apelsinskal och apelsinsaft. Ta kastrullen från plattan och tillsätt äggulan.
Rör ner persiljan.
5. Tärna fetaosten och strö
över laxen, häll gratängsåsen
överst. Gratinera till fin färg,
ca 20 minuter.
Garnera med persilja och apelsinskivor.