Fotoskolan del 7, fotoutrustning

När det kommer till kamerautrustning finns det en hel del prylar på marknaden som hjälpmedel i fotograferandet. Jag kommer givietvis inte att gå igenom allt utan bara på ett (förhoppningsvis) enkelt sätt enligt mina kunskaper ta upp det jag anser mest grundläggande. Hoppas att det inte känns förvirrande att läsa om brännvidd som jag tog med ang val av objektiv.

Objtektiv till systemkameror
Fast/zoom- Med detta menas om man har ett bestämt värde på objektivens brännvidd eller om den är varierande, dvs går att zooma. Brännvidd är det mått på objektivet som anges i millimeter, t.ex 28, 50 och 100 och som talar om förstorningstalet. Objektiv som klarar av flera olika brännvidder är alltså det man kallar för zoom, på ett sådant objektiv kan man zooma in och ut mellan de brännvidder som anges på objektivet, t.ex kan det vara mellan 28-70 eller 80-200 mm. Kameror med zoom är bra vid allround fotografering för större möjligheter kring hur mycket du vill få med i bild. Med fast brännvidd kan man alltså inte zooma men man brukar som regel oftast ha bättre optik och större ljusstyrka (stor bländare) i dessa objektiv.

Vidvinkel- När brännvidden ligger under 50 mm brukar man benämna det som vidvinkel, man får då ut en vidare vinkel och mer rymd i bilderna. Bra när man vill få med mycket i bilden t.ex vid landskapsfotografering och grupporträtt. Även vanligt vid fotografering av rum inför t.ex bostadsförsäljning för att ytorna ska upplevas större.

Normal- En brännvid på 50 mm brukar man kalla normal för att det ger ett naturligt perspektiv och är bra vid fotografering på ett normalavstånd, tex vid porträtt.

Tele-
Brännvidd vid tele brukar börja från ca 85mm och fortsätta uppåt, du har där en förstorande effekt. Bra när du vill fånga något på avstånd men ändå komma nära, populärt att använda vid sport för att t.ex komma spelare på en fotbollsplan nära. Tele fungerar på så vis lite som en kikare för fotografering.

Macro - Att komma motivet nära, lite känslan av att ta fram ett förstoringsglas och bra vid t.ex vid insekts- och blomfotografering. Ett macroobjektiv återger motivet i skala 1:1, dvs verklig storlek.


Jag tog kort på en och samma vy med kameran monterad på ett stativ så att man kan se skillanden på olika brännvidd. Den första är alltså vidvinkel, den i mitten normal och den sista tele.Närbildsringar
Ett annat hjälpmedel att ta till när man vill komma motivet nära och ett billigare hjälpmedel än macroobjektiv. Man skruvar på vald förstorningsring (finns i olika styrkor) direkt på objektivet och kommer på så viss enkelt motivet ännu närmre.

Filter

Det finns en uppsjö av olika sorters filter att sätta fast på objektivet. Vissa med roliga effekter som att förvandla ljuskällor i en bild till tindrande stjärnor. Några reducera reflexer i t.ex ytor som glas och andra kan man använda för en annan färgmättnad eller högre kontrast som t.ex få en mörkare himmel vid klart väder. Ett filter på objektivet kan även vara en billig försäkring mot repor på linsen.


Ursäkta att jag bjuder på en julgran mitt i högsommaren, men det var bara för att visa effekten utav ett stjärnfilter :-)Blixt
Jag drar mig personligen för att använda blixt då jag gillar mjukt naturligt ljus i mina bilder. Men det går inte att frångå att blixt är ett välbehövligt hjälpmedel vid svåra ljusförhållanden. Vill man ha en mjukare spridning på ljuset kan man sätta fast en diffusor eller bouncer i plast framför blixten. Man kan även låta en extern blixt vinklas uppåt i taket när man slår av för en spridning över hela rummet så blir inte ljuset i bilden lika skarpt.

Reflexskärm

Hjälper till att reflektera ljuset bättre och trolla bort skuggor på ett motiv. Man fångar upp ljuset med reflexskärmen och reflekterar det på motivet, tex ansiktet vid porträtt

Stativ

Ibland vill man ställa upp kamerna på ett stativ, bra vid t.ex nattfotografering med lång slutartid då man inte vill ha skakig rörelseoskärpa i bilderna pga ostadig hand. Det kan även vara smidigt med ett mindre bordsstativ/resestativ att ta med sig i väskan, man vet aldrig när det kan vara väl till hands!

Fjärrutlösare/självutlösare
Kanske vill fotografen själv vara med med på bild? Har du möjlighet så är det smidigt att ställa upp kameran på stativ vid dessa tillfällen och ställa in skärpan mot ett föremål intill den plats där du ska stå. Sen är det bara att ställa in tid för självutlösaren och inta sin plats. Ett alterntivt och mer smidigt sätt att fotografera sig själv på är att investera i en fjärrutlösare. Då har man en liten dosa koplad på kameran och en fjärrutlösare i handen som samtidigt fungerar som avtryckare och söker reda på skärpan när man trycker av.
Jag och min Darling på Gotland under vår bröllopsresa, här var kameran uppställd på stativ och sedan taget med fjärrutlösaren.

Fotoläxan (till onsdag 10/8)
Nu har jag skrivit lite kort och gott om olika val till kameran, nu är det dags för läxan! Denna gång blir det ingen läxa i bildlig mening, denna gång vill jag istället ha en kommentar på vad du vill lära dig mer om i min fotoskola! Jag har tre lektioner kvar och vill inte missa något ni anser viktigt! Så önska på!!

Ps, vill man göra en fotoinlämning så är min uppmaning att fortsätta leka med kameran och hitta nya sätt att fotografera, som föregående läxa i del 6.

Kommentarer
Postat av: Cissi

Fler lektioner! Jag vill lära mig massor med, och jag tycker att din fotoskola har fått mig att ta mycket bättre bilder... ska fundera lite till och sen kanske jag kan återkomma med mer konkreta saker! ;)

2011-08-05 @ 17:11:23
URL: http://cissiochkampenomlyxen.blogg.se/
Postat av: Ida

Hur man fotar typ vattendroppar eller på konserter.

2011-08-05 @ 17:16:40
URL: http://imida.blogg.se/
Postat av: Matilda

superbra inlägg !!! :)

2011-08-05 @ 17:36:28
URL: http://twinturbot.blogg.se/
Postat av: AnnaWK

Det är alltså ett vidvinkelobjektiv jag har, där fick jag lära mig något nytt :)Jag hade gärna lärt mig något om redigering.

2011-08-05 @ 18:21:46
URL: http://annawk.blogg.se/
Postat av: Katrins vardagstjat

Oh, precis allt sånt här jag behöver lära mig mer om, toppen! :)Så fin bild på er två också!

2011-08-05 @ 19:28:03
URL: http://vardagenvar.se
Postat av: Elin

Hej!

Vad tufft med de olika filtren, det visste jag inte. Min syster som kan mer om foto än mig tyckte jag skulle ha ett UV-filter så det fick jag till mitt "stora" objektiv (50-200mm). Men ett sånt där som gör lysande lampor till stjärnor vill jag ha, vad kostar sådana?

Sen undrar jag alltid över hur du lyckas få så mjukt ljus i dina bilder, t.ex. den på dig och din man här ovan och egentligen alla naturbilder... jag är så impad och försöker få till det likadant men icke.Fjärrutlösare skaffade jag ganska så nyss, har inte hunnit utnyttja den fullt ut för måste skaffa ett högt stativ först, vill ta familjebilder etc. Jag har dock bara en fjärrkontroll och ingen dosa jag kopplar in i kameran (men den kanske sitter I kameran?). Funkar gör det ju iallafall :)Så vad jag skulle vilja veta mer om i fotoskolan det är då- hur du får till ditt mjuka ljus

- kanske lite funktioner i program som Photoshop och liknande, jag har t.ex. försökt få till att i en bild ha blombuketten i färg men resten i svartvitt, om du förstår vad jag menar, men jag lyckas inte. Såg att du gjort så med några bilder så tänkte att det vet ju du som är proffs på sånt :DKommer inte på mer precis just nu, men det var iallafall lite.Kram och tack för en toppenblogg och fotoskola, håller verkligen tummarna hårt nu för att det sista går vägen med bygget och flytten in. Glädjs så med er att ni ska flytta till ett så fint hus och underbart läge, det verkar som en dröm för en annan :)kram

2011-08-05 @ 19:29:20
URL: http://elinsfotoverkstad.blogg.se/
Postat av: Josefin, mamma till Saga

Något som jag skulle vilja lära mig mer av är typ olika vinklar igen så bilderna blir med intressanta :)

den läxan har ju redan varit uppe, men kanske lite förslag på olika vinklar m.m. som gör bilderna mer spännande.ha en trevlig fredag! :)

2011-08-05 @ 19:38:00
URL: http://captureeverymoment.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag har genast en fundering som jag slänger ur mej helt sonika! Hur får man till sk "bokeh"? Att det blir så där härligt glittrigt/prickigt! Älskar´t! Har det något med manuellt fokus o göra o i så fall hur ställer man in det....

jag har vart ute ikväll och lekt med min kamera! :) Jag skäms över min senaste läxa, vill göra om! :)

2011-08-05 @ 23:08:46
URL: http://nanniss.blogspot.com
Postat av: Barnens Hjältar

Jag vill ha ett objektiv där jag kan ta närbilder på avstånd om du förstår vad jag menar :P

Lite kikarfunktion alltså. Jag vet inte vad de heter och de kostar väl skjortan gissar jag. Jag har en budget-systemkamera, en olympus E-410 men den har fungerat ganska bra ändå tycker jag. Blixten är lite dum bara för den kan inte känna av rätt avstånd själv utan håller på och blixtrar i all oändlighet om man står för nära.,

2011-08-06 @ 10:25:17
URL: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Postat av: therese

jag är som alla andra väldigt tacksam för din fotoskola !

all cred till dej.jag skulle gärna vilja lära mej mer om hur man tar fina bilder i ex kvällsljus solnedgång.& nu när (tyvärr) hösten börjar komma blir det så mycket mörkare fortare vilket innebär att det automatiskt används mer blixt.

vill gärna få tips på hur man kan undvika använda den tråkiga blixten inomhus....

2011-08-06 @ 20:53:27
URL: http://annuentherese.blogg.se/
Postat av: SusannesSaker

Åh, vilken mysig effekt av stjärnfiltret!

Fina foton som vanligt:-)Jag skulle vilja veta mer om

redigering av bilder,

hur det går till på en bröllopsfotografering - vilka tillbehör man kan behöva och upplägget i stort

samt lite djupare om användning av ljuset och relexskärmar.

Kram Susanne

2011-08-07 @ 08:03:07
URL: http://susannessaker.blogg.se/
Postat av: Ljuva Drömmar

Jag tycker du har fått med grunderna mycket bra i dina tidigare inlägg. Nu är det bara att prova sig fram och på så sätt lära sig.

Det jag behöver köpa är en fjärrutlösare, det har jag ingen och så skulle jag vilj aha ett annat stativ än pappas gamla tunga från 70-talet...och en massa annat.Det som jag tycker är svårt att fota och skulle vilja ha tips om är att fota när det är mycket vitt i motivet. Också om motivet är mörkt men det är ljust runt om. Jag tycker att det är svårt att få detaljer i det vita och att undvika att det blir "utfrätt", vet inte om det kallas så. Jag tycker även att snö är svårt men det finns ju inte så mycket att öva på nu...

Jag tycker mycket om ljuset du får i dina foton. Det är så mjukt. Gärna lite mer tips om det.Jag har börjat använda programmet photoscape som du tipsade om i ett äldre inlägg och nu har det blivit roligt att redigera men svårt så jag ser fram emot din skola i höst!Kramar Maria

2011-08-07 @ 13:49:56
URL: http://mariasljuvadrommar.blogspot.com
Postat av: Sofia

Din fotoskola är ju grym. Tack tack!Jag vill jättegärna lära mig hur man redigerar bilder då jag inte vågat ge mig på det än. Men det verkar ju komma framöver i nästa skola.Annars vill jag lära mig mer om tips på vilka kamerainställningar man ska ha när man fotar olika typer av motiv och i olika miljöer. Framförallt hur man t.ex fotar i motljus.

2011-08-07 @ 15:30:08
URL: http://petiteruth.familjkarlsson.se
Postat av: SannaDet jag skulle vilja lära mig mer om är hur du får till det mjuka vackra ljuset i dina bilder, så tips på inställningar när man fotar olika motiv.Redigering av bilder.Här kommer några fler bilder från mig, lekte vidare med regndropparhttp://saannaas.blogg.se/2011/august/vackra-regndroppar.html

2011-08-07 @ 15:50:20
URL: http://saannaas.blogg.se/
Postat av: Lotta

Hej! Nu har jag lekt ännu mer med kameran! Var ju tvungen att testa detta med snurr bl.a.!http://casalalotta.blogspot.com/2011/08/happy-days-fotoskola-del-7.htmlInför kommande lektioner funderar jag lite över om du kan ge lite tips om:landskapsfotografering

hur man fångar höstens färger

vinterfotografering (inte lätt att öva på nu!)

mer tips om slutare/bländare/ISOOch så önskar jag mig ett Macro-objektiv, så lite tips när man fotar med att sådant vore kul.Ska fundera om jag kommer på något mer!

Tack än en gång för en mycket givande och inspirerande fotoskola!Kram Lotta

2011-08-07 @ 17:25:16
URL: http://casalalotta.blogspot.com
Postat av: Lotta

Hej!

Kom på en sak till. Lite tips på hur man fotar när det är så där dimmigt och fint över fälten.Kram Lotta

2011-08-09 @ 06:32:04
URL: http://casalalotta.blogspot.se
Postat av: Mira

Superbra avsnitt - att få läsa mer om utrustning!Vad skulle jag vilja lära mig mer om? Jo -

*redigering ( blir i höst om du kör lite Photoshop)

Skulle vilja se hur du redigerar dina bilder, en före och en efterbild.

* behöver öva mer på manuella inställningar, skulle vilja få till så fina färger som du får på dina naturbilder. Det är så vackert ljus och sken på de bilderna.

* Kanske nåt om vitbalans, jag förstår inte ens vad det innebär. Det är så mycket man kan ställa in på kameran som jag inte fattar alls än, men det är väl bara att öva egentligen. (men eftersom det tar sån tid att ställa in allt när man inte är van så hinner ofta det ögonblicket man vill ta foto på försvinna..)Tycker du har ett bra upplägg som du har, så egentligen önskar jag väl bara utökning av skolan till typ 520 veckor ;-)Jag har fotat såpbubblor denna gång.

http://mirandalux.se/?p=2795Kram och lycka till med huset, det är så roligt att följa ert bygge!

2011-08-09 @ 22:41:02
URL: http://mirandalux.se
Postat av: Anna

Hej! Vilken timing att det blev just en sådan här läxa eftersom jag är i Kroatien nu med dålig tillgång till internet. Det enda jag kan komma på just nu är att jag skulle vilja lära mig ännu mer om blixten. Kanske lite om dess inställningar och så. Tycker ju inte heller om dess skarpa ljus.

Hoppas allt går fint med huset. Har inte hunnit läsa. Kram!!

2011-08-10 @ 10:49:14
URL: http://annasmyckeform.blogg.se/
Postat av: Anna

Bra del som vanligt! Jag har tagit tillfället i akt och gjort om läxan! Blev så himla missnöjd med förra! Här är en ny inlämning när jag lekar med kamaran (på riktigt) :)http://nanniss.blogspot.com/2011/08/fotoskola-del-7-fotoutrustning.htmlDu har gett oss så himla mycket bra redskap att använda oss av när vi nu fotar, men som den ovana fotograf jag är letar jag alltid efter genvägar! ;) Tips på bra inställningar för tex naturfotografering, vinter/höst, mm, samt hur man får till häftiga effekter typ "bokeh"

Redigering i PS skulle du ju komma till, ser jag fram emot, dock använder jag inte PS utan Gimp! men mycket kan man ju ta nytta av då oxå.Ser fram emot resterande delar i fotoskolan!

Kram

2011-08-10 @ 11:04:37
URL: http://nanniss.blogspot.com
Postat av: fru Vallmo

Hej Josefin, är nu tillbaka från min semester i Tyskland (och kan inte svenska längre ;)) och lämna in min läxa nr. 6 och 7.

Jag är himlanöjd hur du har upplagt fotoskolan, jag har lärt mig så himla mycket och har blivit så modig ;). Men om jag skulle få önksa mig någonting då är det att skapa rätt stämmning vid landskapsfotografering, upptäckte att det var svårt att dela in motivet. Sedan tycker jag är det kanon att du vill starta tipps vid fotoshop, det är oxå någonting jag tycker är spännande.

min läxa nr. 6 hittar du här: fruvallmo.blogspot.com/2011/08/fotskola-laxa-nr6-och-7.html

Önskar dig en fin dag, trots stress vid husbygge...

följer den även, ni får det sååååå fint!

Kram Ute

2011-08-10 @ 14:11:45
URL: http://fruvallmo.blogspot.com
Postat av: Sussi

Åh jag älskar dig fotoskola och vill aldrig att den ska ta slut. Det är verkligen såå kul och du har lärt mig så himla mycket!!Det jag skulle vilja ha lite mer utav så är det Ännu fler olika vinklar, hur man hittar de bästa miljöerna att fota i och lite mer hur man använder alla dessa filter som finns! :)Stor kram till fina dig.

2011-08-10 @ 16:27:10
URL: http://Suszii.blogspot.com
Postat av: Maria

Du har en helt fantastisk fotoskola här och jag har tack vare den vågat mig på manuella inställningar :)

Jag känner att slutare / bländare, vitbalans och hur man ska fånga höstens färger som är i antågande och därmed även den magiska dimman..

Tack än en gång för den här skolan och Lycka till inför flytten till ert nya hus.

Kram Maria

2011-08-10 @ 21:42:24
URL: http://mariasfotosida.blogspot.com
Postat av: elinjosefine

Du är så DUKTIG. Så imponerad att du hinner ha fotoskola mitt i flytt. Och syr och pysslar till lilla. WOW! Hur orka du vara uppe så länge? Lova att ta hand om dig själv!Kram kram

2011-08-11 @ 11:25:55
URL: http://elinjosefine.wordpress.com


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0