Cotelli Grande med lax och hembakat bröd
Vart riktigt mumsfillibabba! Det här kommer jag garanterat att göra om och bjuda på igen!
Du behöver för 4 port:
Ett paket 300 g Cotelli Grande vit fiber från Kungsörnen (både GI- och nyckelhålsmärkt)
200g rökt lax i skivor (jag tar lite mer nästa gång)
8-12 st grön sparris alt 150 g sugar snaps
Sås:
1 liten purjolök alt 3-4 salladslökar
1-2 cm röd chili
1 citron
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl lätt créme fraiche, kokbar
1-2 dl mjölk alt vatten
ca 100g parmesanost
70 g färsk spenat
Gör så här:
Börja med såsen. skölj o strimla lök + chili. Tvätta o finriv citronskalet. Blanda lök, chili, citronskal, buljongtärning, créme fraiche och mjölk/vatten. Låt såsen koka ihop en stund. Riv i det mesta av parmesanosten. Blanda i spenaten straxt innan servering. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. ansa sparris/sugar snaps och koka en kort stund i lättsaltat vatten. Blanda såsen med pastan, strö över lite citronrasp och citronsaft samt parmesan. Servera med lax i lagom stora bitar (jag blandade i laxen istället för att servera vid sidan om) samt sparris/sugar snaps.
ÖVERKURS, att baka oliv- och fetaostfyllt bröd till
För att göra det lite extra lyxigt så hade jag förberett med att baka eget bröd till. Det var fyllt med svarta oliver, fetaost, färsk basilika och soltorkade tomater, väldigt gott och passar bra som "lördagsgodis" till ett glas rött med. Vill du också baka brödet så är receptet som följer:
Du behöver:
12 g färsk jäst, 1/4 paket
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl special
Fyllning:
150 g urkärnade svarta oliver, skurna i bitar
200 g fetaost
Bladen från 1/2 kruka basilika
(Ev några soltorkade tomater i bitar, jag la till det själv i receptet)
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet, rör om tills jästen är löst. Tillsätt salt, grahamsmjöl, nästan allt vetemjöl och arbeta degen i ca 10 min. Jäs degen övertäckt i 2 timmar i kylskåp.
Lägg bakdukspapper på en plåt.
Tag upp degen på en mjölad bänk och knåda den med resten av mjölet. Kavla ut till en fyrkant ca 30x45 cm. Smula över ost, oliver och basilika blad. rulla ihop degen, lägg den på plåten och forma till en krans. skär några snitt i kransen med vass kniv. Jäs i ca 40 min. sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svlana på galler.
sv: precis! jag är inte så sugen på att ha två små här hemma. det är desstuom 5 år mellan mig o min syster och vi har ändå alltid haft kul med varandra.
Åh va mysigt med bröllop! :)
du tar super fina bilder:D
ja visst är det fint:D
Ohh vad gott, jag har också ett laxrecept jag provade i somras under min kategori recept och tips, lax är så gott och framförallt nyttigt =D
Kramaar
Gud vad gott det lät speciellt brödet!!!
Tittar in på din fina blogg för att önska dig en trevlig helg=)
Fin blogg :D