Fotoskolan del 3, manuella inställningar

I förra kapitlet lärde vi oss om det viktiga ljuset. Då nämnde jag som hastigast bländaren och slutaren och i denna del av fotoskolan ska vi ta en närmre titt på hur de fungerar.

På många kameror (inte bara systemkameror) brukar det finnas ett manuellt läge, där man själv får göra sina inställningar. Där kan man ställa in bländaren och slutaren bland annat. Men hur fungerar dem?

Bländaren, tänk dig att det är som kamerats öga. Du bestämmer med den hur öppet ögat ska vara, alltså hur mycket ljus som ska släppas in. Bländaröppning kan ställas in i olika talsteg, vill man ha mycket ljus i bilden ska man välja ett litet tal (tex 2,8), då är bländaröppningen stor precis som ögats pupill blir stort då det är mörkt och man behöver få in mer ljus för att se bättre. Väljer man däremot ett högt tal, tex 14, så har man en mindre öppning på bländaren likaså som man kan jämföra med att pupillen drar ihop sig i ljusa miljöer som dagsljus.

Tips!
Bländaren bestämmer även skärpedjupet, dvs hur mycket som ska hamna i skärpa i bilden. Har du en stor bländaröppning blir mer i bilden suddigt och skärpan hamnar enbart på en den del som kameran fokuserar på. Vill du ha skärpa i så gott som hela bilden så använd mindre bländaröppning.
Här ser man att den vänstra bildens bakgrund blir mer oskarp med stor bländaröppning och att bakgruden framträder mer med en mindre bländaröppning.

Slutaren
bestämmer hur länge ljuset ska släppas in genom bländaren. Dessa två måste alltså synkas mot varandra för bästa resultat. Har du en stor bländaröppning bör slutartiden vara snabb, med liten bländaröppning bör slutartiden vara lite längre för längre tid av ljusinsläpp.

Tips!
Tänk på att det är bra att ha snabb slutare när föremålet rör sig för att frysa en händelse. Vill man däremot ha rörelseoskärpa som en effekt i bilden kan man dra fördel av att ha en längre slutartid. Lång slutartid brukar man rekommendera för dåliga ljusförhållanden, kanske vill du ta en tjusig nattbild över en stad? Men ska du ha en lång slutartid så kan det vara bra att ha kameran på ett stativ för att slippa skakningsoskärpa pga ostadig hand. Alternativt ställ in självutlösaren och ställ ifrån dig kameran när bilden tas så att den står helt stilla.

Med lång slutartid kan man "måla" med kameran. Denna bild tog jag genom bilrutan på kvällen, de ljusa strecken är strålkastare och lysen från bilarna som paserade.

Med kort slutartid fryser man tiden fort och dropparna på bilden blir hängandes i luften.

ISO,
en tredje del som är bra att känna till och anger ljuskänlighet. Låga värden vid mycket ljus och höga vid mindre ljus, tänk bara på att brusighet kan uppstå vid högt ISO. Vart gränsen går för brus är väldigt olika från kamera till kamera men uppstår oftas inte förens efter 800 ISO.
200 passar bra utomhus i normalt dagsljus
400 Inomhus
500+ För skymning samt kvällsbilder.


Fotoläxan (till onsdag 13/7)
-Valfri bildtolkning utav ordet Sommar, men försök att använda dig av de bitar vi gick igenom i del 1+2 (bildkompositon+ljus). Har du möjligehet att använda manuella inställningar så prova gärna dessa och ange då gärna även vilka värden du använde till bilden (bländare/slutare/ISO).

När du gjort läxan publicera den i din blogg och tag med länken till ditt inlägg som en kommentar till detta kapitel. Alla som gjort läxan publiceras i en länklista här i detta inlägg så man enkelt kan följa upp varandra. Har du ingen blogg är det klart att du får vara med i alla fall. Lycka till!

Nästa torsdag, dagen efter läxan, kommer kapitel 4 i fotoskolan om porträttfotografering.


Vi som gjort läxan:
Josefin, mamma till Saga, M, Nathalie, Annie, Maria, Tess, Fru Vallmo, Helena, AnnikaS, Elin, Lotta, Anna, Mira, Nicolinafoto, Marie, Sanna, Anna, Alexandra, Anna, Sussi, Marielle, Ann-Louise

Kommentarer
Postat av: Rövarmamman

Vilken fin blogg du har!:) önskar dig en fin dag! Kram

2011-07-07 @ 08:58:25
URL: http://Roxenmo.se
Postat av: simone

Nej men vilken go badbild :D

2011-07-07 @ 10:02:53
URL: http://simoneh.se
Postat av: Florrie

Vad kul! Var inte med i de två andra delarna men jag ska nog försöka ändå :)

2011-07-07 @ 11:07:00
URL: http://fotolust.blogg.se/
Postat av: Josefin, mamma till Saga

Här kommer läxan :D Fick inte precis som jag hade tänkt mig, men det var nästan de bästa resultaten hehe

http://captureeverymoment.blogg.se/2011/july/fotoskolan-del-3.htmlHa en trevlig dag :)

2011-07-07 @ 11:52:51
URL: http://captureeverymoment.blogg.se/
Postat av: M

Kul med ny läxa! Det här har jag ju mixtrat med lite hela tiden, men det känns bra att ha fått lite info om dem och så (även om jag läst om dem på andra ställen hade du en väldigt bra förklaring som jag känner att jag verkligen förstod nu!) Ska bli kul att ta tag i denna läxa och ser också massor framemot nästa vecka!

2011-07-07 @ 11:59:12
URL: http://traningpag.blogg.se/
Postat av: Lindha

Spännande läxa, hoppas jag hinner med att göra den. :)Självklart ska mina läsare få vara med bakom skylfönstren och följa med i uppbyggnaden av butiken. :)Idag är vi lite nere här.. vi har fått åka till veterinären med Heavie och hon fick stanna kvar där.. hoppas det inte är allt för allvarligt.

Vi ska (förhoppningsvis) få hämta hem henne senare i eftermiddag. Tänk att man kan sakna en så liten varelse så ooootroligt mycket!!

Nu håller vi tummarna för lilltjejen.Kram fina du!

2011-07-07 @ 14:23:34
URL: http://hemmahoslindha.blogg.se/
Postat av: Hannah

Hej! Undrar om man kan delta i fotoskolan och läxorna om man vill, eller måste man 'anmält' sig eller något sånt från början? Kram!

2011-07-07 @ 15:25:19
URL: http://hannahhale.blogg.se/
Postat av: Nathalie

Jag har gjort läxan! =)

2011-07-07 @ 15:32:05
URL: http://nathssfoto.blogg.se/
Postat av: Annie

Min fotoläxa klar för den här gången. Dock är ämnet så härligt att jag antagligen gör läxan en gång till senare i veckan! :-)

Postat av: Karro

Söt blogg :)

2011-07-08 @ 00:47:49
URL: http://karrosenn.blogg.se/
Postat av: Babbi - Bloggdesign & Foto

Vilka bra tips och beskrivningar du ger ut :) Och supertack för du svarade min fråga om regnbågsfilter, testade lite och det blir juh riktigt fräsigt! Kramis

2011-07-08 @ 01:48:44
URL: http://babbi.se
Postat av: frida

Tack för en helt underbar fotoskola!!

2011-07-08 @ 14:17:40
Postat av: frida

Hej!

du kanske inte har tid att svara på frågor men jag prövar ställa en ändå :)

När jag försöker fota nu och ställa in exponeringstiden så går det bara ibland att ställa in typ 1/1000 och ibland vägrar den komma längre än till 1/200, varför är det så? Jag blir galen hehe..

Tack på förhand!

Kram Frida

2011-07-08 @ 14:41:15
Postat av: Maria

Så där.. nu har även jag gjort veckans läxa :)Ha en fin helg

Kram Maria

2011-07-09 @ 10:39:29
URL: http://mariasfotosida.blogspot.com
Postat av: Elin

Vad roligt att du tar upp dessa, jag vet inte hur många gånger andreas har försökt förklara det för mig, jag fattar ändå inte och fotar alltid på automatisk haha.. Det är nog en av de få grejer som hjärnan inte verkar vilja lära sig för annars har jag alltid haft väldigt lätt för att lära, men du förklarar enkelt och bra så tack för det! Och så måste jag bara säga hur peppad jag blev av ditt inlägg för några dagar sedan då du skrev att man skapar sig egen lycka eller liknande, jag hade precis ritat klart min första bild i photoshop nånsin, jag skulle ju vilja starta eget med att sälja barntryck som jag skrev för lääänge sen men har inte vågat börja tro på det förrän nu, men dina ord gjorde att jag kände att "det här kommer jag att klara" :) stor kram!

2011-07-09 @ 12:58:57
URL: http://elinochalva.blogg.se/
Postat av: Tess

Jag har gjort min läxa. Har tack vare dig även börjat undersöka min kamera efter över ett års använding. Vilken skillnad det blir!http://entidsfordrivandeblogg.wordpress.com/2011/07/09/fotoskolan-del-3/

2011-07-09 @ 22:21:56
URL: http://entidsfordrivandeblogg.wordpress.com
Postat av: Josefin -Happy Days- Följ min fotoskola och vårt husbygge!

Svar till Frida

Det låter lustigt att din kamera inte vill samarbeta med de inställningar du önskar, har tyvärr inget bra svar men råder dig att kika i manualen och se om du hittar en lösning! Lycka till!

2011-07-10 @ 00:23:00
URL: http://myhappydays.se
Postat av: fru Vallmo

Nu har jag gjort min läxa! Oj, vad jag har experimenterat, tack så mycket Josefin, jag tror jag skulla utan din fotoskola aldrig har vågat så många inställningar själv, som jag har provat nu. Och vet du kameran har överlevt det ;)

Men varje gång jag ser dina bilder, tycker jag att är lååååååååångt ifrån att vara bra.

Kram

fruvallmo.blogspot.com/2011/07/fotoskola-laxa-nr.3.html

PS: Vilka fina barn du har!!!

2011-07-10 @ 12:04:05
Postat av: Helena

Vad härliga bilder du bjuder på och det är fullt förståeligt att du får fler och fler följare!Nu har jag gjort läxan då det gäller del 3, hoppas jag blir godkänd.

Kram Helena

2011-07-10 @ 12:30:48
URL: http://www.ordochkansla.blogspot.com
Postat av: AnnikaS

Åh vad jag är glad för din fotoskola! Äntligen vågar jag släppa de automatiska inställningarna och leka loss. Jag som aldrig har tyckt det är roligt att fotografera börjar se tjusningen.Här är min läxa: http://annikas-kreativa-sida.blogspot.com/2011/07/fotoskolan-del-3-sommar-och-manuella.htmlJag är säker på att det kommer fler bilder framöver, men vi börjar så här i alla fall.kram Annika

2011-07-10 @ 12:52:34
URL: http://annikas-kreativa-sida.blogspot.com
Postat av: AnnikaS

Åh vad jag är glad för din fotoskola! Äntligen vågar jag släppa de automatiska inställningarna och leka loss. Jag som aldrig har tyckt det är roligt att fotografera börjar se tjusningen.Här är min läxa: http://annikas-kreativa-sida.blogspot.com/2011/07/fotoskolan-del-3-sommar-och-manuella.htmlJag är säker på att det kommer fler bilder framöver, men vi börjar så här i alla fall.kram Annika

2011-07-10 @ 12:53:33
URL: http://annikas-kreativa-sida.blogspot.com
Postat av: Elin

Nu har jag gjort läxan! :) http://elinsfotoverkstad.blogg.se/2011/july/dags-for-redovisning-av-laxa-tre.html

2011-07-10 @ 21:29:39
URL: http://elinsfotoverkstad.blogg.se/
Postat av: Lotta

Tack för en toppenbra fotoskola. Du beskriver så bra och kortfattat.

Nu har jag lagt ut min läxa på bloggen. Hoppas det blir godkänt. Försökte få till huset lite suddigare bakom hatten. Har du något tips på ännu suddigare hus?

http://casalalotta.blogspot.com/2011/07/happy-days-fotoskola-del-3.html

Kram Lotta

2011-07-10 @ 23:08:37
URL: http://casalalotta.blogspot.com
Postat av: Anna

Nu har jag äntligen fått publicerat min läxa:

http://annasmyckeform.blogg.se/2011/july/fotoskolan-del-3.htmlDet var svårare den här veckan tyckte jag, men roligt. Det är en ny värld som öppnar sig när man lär sig mer och mer :)Vet inte om du har tänkt ta upp det här men jag skulle vilja lära mig mer om bokeh. Hur man tar en bild där det blir såna där fina cirklar av ljuskällorna osv :)Hoppas du mår gott.

Kramis!

2011-07-11 @ 13:05:10
URL: http://annasmyckeform.blogg.se/
Postat av: Anna

2011-07-11 @ 13:06:04
Postat av: Anna

Glömde säga att jag koncentrerade mig mest på bländare, slutartid och ISO i läxan. Och inte så mycket på det vi har lärt oss de andra veckorna. Gjorde så mest för att jag verkligen vill lära mig mer om just manuella inställningar eftersom jag inte är särskilt bra på det :)Kram kram

2011-07-11 @ 13:08:21
URL: http://annasmyckeform.blogg.se/
Postat av: Mira

Nu är jag oxå klar med läxan för denna gång! Håller med nån ovanstående - det är skönt att ha fått det förklarat så man förstår för nu vågar man börja leka med manuella inställningar! Tack för det Josefin! =)http://mirandalux.se/?p=2605

2011-07-11 @ 14:36:03
URL: http://mirandalux.se
Postat av: Nicolinafoto

Här är mitt tolkning av sommaren:http://nicolinasfoto.blogg.se/2011/july/sota-edda.html#comment

2011-07-11 @ 15:45:05
URL: http://nicolinasfoto.blogg.se/
Postat av: Therese

Kanske dags att öppna manualen vart den nu är... har en Canon 550D. Jag kan ändra ISO samt en ratt som även justerar ljusinsläpp men F bländartalet om det nu är det står inställt på 5.6 klickar jag mig in på den står det One:shot AF och AI focus så det verkar nog inte handla om blädaren?

2011-07-11 @ 19:27:26
URL: http://theperfectwife.blogg.se/
Postat av: Marie

http://myflowergirl.blogg.se/2011/july/fotoskolan-del-3-manuella-installningar.html#commentHär snäckan har du min läxa gjord =D

2011-07-11 @ 21:03:05
URL: http://myflowergirl.blogg.se/
Postat av: 'S

2011-07-12 @ 15:12:04
Postat av: Sanna

oj det gick lite snabbt nyss, men här kommer min läxa

http://saannaas.blogg.se/2011/july/sommar.html

2011-07-12 @ 15:13:40
URL: http://saannaas.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej fina!Här kommer min läxa - Fri tolkning av sommar ;-)Kunde inte/hittade inte bländare m.m. på min kompaktkamera med ISO gick! Gjorde så gott jag kunde denna vecka.

http://annlouisesvarld.blogg.se/2011/july/fotoskolan-del-iii.htmlSå skönt med semester snart och Göteborgstripp! Mysigt komma från bygget ett tag även om det säkert känns angenämt då ni bygger till er själva ;-)Kramar

2011-07-12 @ 15:14:31
Postat av: Anna

Bästa skoldelen hittils! Oj va jag har lärt mig och förmodligen äntligen fått in lite i hjärnan! Det gäller ju o gå ut o prova, ingen idé o sitta på kammaren o plugga in.

Här är min läxa! :)

http://nanniss.blogspot.com/2011/07/fotoskola-del-3-manuella-installningar.html

2011-07-12 @ 16:13:57
URL: http://nanniss.blogspot.com
Postat av: Alexandra

Hej hej,Jag har nu gjort min läxa :). Var lite dålig på att ändra ISO märkte jag sedan när jag valde bilder =)

http://minbebis.com/blogg/soontobe/fotoskola-del-3-manuella-installningar/Kram

2011-07-12 @ 16:14:11
URL: http://minbebis.com/blogg/soontobe
Postat av: Anna

Jag är med , här är mitt bidrag http://www.annasrum.se/2011/july/fotoskolan-del-3.html#comment

2011-07-12 @ 17:25:03
URL: http://www.annasrum.se
Postat av: Sussi

Här kommer nu min läxa, bättre sent än aldrig! :)

http://suszii.blogspot.com/2011/07/fotoskolan-del-3-manuella-installningar.htmlHoppas du har haft en underbar dag.

KRamar Sussi

2011-07-12 @ 20:27:50
URL: http://suszii.blogspot.com
Postat av: Marielle.

Här är min läxa tre. c:http://sofiemarielle.blogg.se/2011/july/josefin-landhagens-fotoskola-del-3.html#comment

2011-07-12 @ 20:54:14
URL: http://sofiemarielle.blogg.se/
Postat av: Yohanna i Las Palmas

Åh jag är sist som vanligt antar jag.

Det blev INTE som jag hade tänkt mig, men jag har inte haft tid att sitta ner i lugn o ro och försöka att förstå detta med knapparna.

Dock lyckades jag få till något som för mig är sommar.

http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2011/july/yohanna-gar-i-fotoskola-del-3.htmlBer att få återkomma med kort med manuella inställningar för som det är nu så fattar jag noll.

Ja man är väll inte så smart nu för tiden.....måste arbeta lite med hjärnan för att få upp kapaciteten.

Nu en god natt och på återskrivande.

/Yohanna

2011-07-13 @ 00:21:59
URL: http://yohannailaspalmas.webblogg.se/
Postat av: kela

NU har jag gjort läxan. Måste dock lära mig min kamera bättre märkte jag...men det är alltid en början :-)

/Michaela

2011-07-13 @ 01:28:16
URL: http://www.kelascrappar.blogspot.com
Postat av: Cissi

Nu är min läxa uppe http://cissiochkampenomlyxen.blogg.se/2011/july/sommarbild.html

2011-07-13 @ 09:49:38
URL: http://cissiochkampenomlyxen.blogg.se/
Postat av: Everlasting

Det var allt nära att jag gav upp på den här läxan, men nu har jag fått till några bilder.Mitt bidrag: http://kattisbiggestfan.blogg.se/2011/july/happy-days-fotoskola-del-iii.html(så Yohanna är inte sist ändå).

2011-07-13 @ 14:52:16
URL: http://kattisbiggestfan.blogg.se/
Postat av: Anna

Åh, vad jag älskar din Fotoskola! Har äntligen vågat pröva det här med manuella inställningar! Stort tack för en bra skola!Här är min läxa: http://smid.blogg.se/smidsfashion/2011/july/fotoskolan-del-3.html

2011-07-13 @ 16:01:11
URL: http://smid.blogg.se/smidsfashion
Postat av: Sofia

Hej Josie!

Det är så bra med din lilla skola även för oss som redan kan det där med grunderna. En liten repetition samt att man får ändar ur vagnen och gör något vettigt istället för att bara lata sig i sommaren..Här är mitt lilla bidrag till manuell/kompositions lektionen: http://sofosia.blogg.se/2011/july/motljusmedley.htmlKram på dig!

2011-07-13 @ 18:47:30
URL: http://sofosia.blogg.se/
Postat av: Maria

Mitt bidrag kommer sent, men jag har gjort det =)

Rolig läxa, nu när man börjar förstå att de olika inställningarna kan ge olika effekter..http://mischomascho.blogg.se/2011/july/sommar.html

2011-07-13 @ 20:26:51
URL: http://mischomascho.blogg.se/
Postat av: Ljuva Drömmar

Jättebra med din skola! Nu har jag äntligen fått tummen ur och börjat testa lite igen. Det blev sen inlämmning denna gången också...Här är min läxa: http://mariasljuvadrommar.blogspot.com/2011/07/fotolaxa-2-3.htmlJag ser med spänning fram emot vad jag ska lära mig imorn! Kramar Maria

2011-07-13 @ 22:27:10
URL: http://mariasljuvadrommar.blogspot.com
Postat av: SusannesSaker

Nu nu nu, är jag oxå klar med läxan!!! Liite krångligt denna gången. Hade så gärna velat visa bilder från nya kameran men nu blev det som det blev.. http://susannessaker.blogg.se

Ha det gott!! Kram Susanne

2011-07-13 @ 22:27:50
URL: http://susannessaker.blogg.se/
Postat av: Stina

Hej nu har jag också publicerat mina bilder. Min förhoppning var att jag skulle hinna fota mer under veckan som gått men tyvärr har mina småttingar beslagtagit all min tid så läxan är kanske inte något jag är supernöjd med. Hoppas på bättring till nästa vecka. Ser nu fram mot nästa läxa! :)

2011-07-13 @ 23:53:57
URL: http://stinasgalleri.blogspot.com/
Postat av: Mia

Nu har även jag lämnat in läxan...

Det här med manuella inställningar var lite trixigt märkte jag, men övning ger färdighet brukar man ju säga! ;)http://mysansvra.blogg.se/2011/july/fotoskolan-del-3-manuella-installningar-1.html

2011-07-13 @ 23:54:45
URL: http://mysansvra.blogg.se/
Postat av: michaela med bebis

vilken bra skola du har! har plockat fram kameran här nu och försöker lära mig något ;) ännu så länge är jag en sån som kör på auto men det hoppas jag att det ska bli ändring på ;)

kram.

2011-07-14 @ 08:45:03
URL: http://minahjartanochjag.webblogg.se/
Postat av: Torparfru

Hej jag ska köpa en systemkamera och det lutar åt en eos600 men då funderade jag på detta med att fota rörliga objekt som hästar. Är det stor skilnad mellan nikon D5100 och canon eos 600D? Eller kommer jag som lekman inte att märka större skilnad. Vill känna att jag köper rätt kamera och kan ha den i många år.Vore tacksam om du har en synpunkt på detta!Kram Greta "Torparfru"Vilken bra fotoskola du har =)

2011-07-22 @ 20:02:05
URL: http://torparfru.blogspot.com


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0