Fotoskolan del 6, lek med kameran!

I föregående delar av fotoskolan har jag gått igenom stora viktiga grundblock för bilduppbyggandet; ljus, vinklar, perspektiv, porträttfotografering och manuella inställningar. Dessa har ni nu fått smaka på i varje fotoläxa och det är viktigt att man känner till dessa bitar och hur de fungerar tillsammans eftersom de lägger grunden för bilduppbyggnaden. För den ovana kameraanvändaren blir det mycket att tänka på innan det kommer per automatik och jag förstår att det kan kännas lite svårt och även krångligt speciellt med den manuella biten. Men jag måste berömma alla deltagare som vecka efter vecka visat prov på sina nya kunskaper, att även de som tycker det är svårt försöker och att man tydligt ser en klar utveckling! Ni är så duktiga allihopa och jag blir otroligt glad när jag ser era resultat, härligt kämpat!

Denna gång tänkte jag inte tjata på om alla grundregler vi gått igenom tidigare, jag tänkte istället att vi landar lite i del 6 av fotoskolan med en rolig bildövning och uppmaning om att leka med kameran och denna gång inte tänka så mycket alls! Detta kommer även förhoppningsvis öppna upp ögonen för fotografering ytterligare då jag gärna vill att man ska fota på känsla.


Ställde in manuell fokusering på kamerna och valde att ha oskärpa i bilden. Fotograferade mot buskar och träd i eftermiddagsljuset en höstdag då naturen bytte färg.


För det måste inte bli tekniskt perfekt, det viktiga är att känslan finns där i bilden, att den förmedlar något och känns intressant att titta på, att bilden fångar betraktarens uppmärksamhet. En bild blir inte bra bara för att den har den optimala skärpan, kvalitativa inställningar osv, den blir bra för att känslan finns där och förmedlar något. Är man uppstressad av krav när man fotograferar och glömmer bort att ha roligt under tiden och inte kan slappna av är det lätt att det låser sig. Finns inte känslan inom dig som fotograf när du trycker av finns den säkert inte heller på bilden sen.En bild tagen med mobilen en vinterdag, gillar att bilden blev oskarp då det ger ett intressant och något målande utseende
.

 


En bild där skärpan inte hängde med, men jag älskar känslan i bilden vilket ändå gör den till en av mina favoritbilder på sonen. Jag gillar hur tungan hänger på snedden, plåstret på armbågen och att han fångades mitt i en rörelse, det ser busigt ut och det är precis vad min son är.


Fotografera vad som helst, hur som helst! Fotografier kan även vara abstrakta och ickeföreställande precis som i vilken konstart som helst. Kanske hittar du något intressant detalj i din omgivning? Något med vackra färgkontraster som kan vara fint i bild? Eller kanske fångar ett vackert reflekterande ljus i ett vattenspel din uppmärksamhet? Kanske vart den "misslyckade" oskarpa bilden rätt intressant i alla fall? Eller kanske har du valt att skapa en bild med hjälp av lång slutartid (se fotoskolan del 3) för att få ett spännande resultat med oskärpa och rörelse i bilden? Det är välkommet att utforska fotograferingen genom att experimentera med de manuella inställningarna om man vill. Liksom att man självklart även får ta nytta av övriga delar av fotoskolan, bara man inte känner sig låst vid att det ska bli ett så "korrekt" resultat som möjligt, för nu vill jag att man släpper loss och gärna tänker lite utanför ramarna. Fånga en intressant kreativ bild!

 


Självporträtt tagen med en enkel kompaktkamera. Jag höll kameran framför mig och dansade runt i en cirkel när jag knäpte av utan blixt, därav vart bilden med rörelseoskärpa och man känner farten i bilden.Fotoläxan (till onsdag 4/8):
Slappna av och släpp loss kreativiteten, ta kort lite oplanerat, oväntat och hur som helst. Utmana dig själv att inte tänka så mycket utan gå på impuls och bara gå loss i ditt fotograferande!! Välj sedan ut någon eller några av de bilder du anser bäst och beskriv vad det är i den/dem du tycker om och gärna lite kortfattat hur bilden blev till.

 

När du gjort läxan publicera den i din blogg och tag med länken till ditt inlägg som en kommentar till detta kapitel. Alla som gjort läxan publiceras i en länklista här i detta inlägg så man enkelt kan följa upp varandra. Har du ingen blogg är det klart att du får vara med i alla fall. Lycka till!

Nästa torsdag, dagen efter läxan, kommer kapitel 7 i fotoskolan som tar upp kamerautrustning!

Vi som gjort läxan:
Marie
, Sanna, SusannesSaker, Nea, Mia, Nathalie, Lisa, Josefin, mamma till Saga, Elinore, Lotta, Ljuva Drömmar, Mira, AnnaSmyckeform, Cissi, Anna, Therese, Lottiz, Alexandra, Helena, Yohanna i Las Palmas, Elin, Maria, Sara, Annie, Maria, Linnea, AnnikaS, Ingen Vanlig Tina, M, Kela och Sussi


Kommentarer
Postat av: Susanne

Åh, du inspirerar kära du!

Den här slarvern Susanne blev glad över din fotoskola, men har inte gjort mina läxor. Har ansett att jag inte haft tid. Har just fått köpa mig en ny nikon, den förra slutade fungera. Dags att få mer kunskap & jag tänker använda mig av dig.

Tack för dig & din blogg!

Kram

2011-07-28 @ 09:33:40
URL: http://blueangel.blogg.se/
Postat av: Sanna

Underbart uppdrag! Har redan en bild som jag tycker så mycket om trots oskärpan, så den kommer dyka upp! Tackar, glömde skriva dit i inlägget att jag var hos syster när jag la in bilderna så jag hann inte skriva dit vilka inställningar jag hade.

2011-07-28 @ 10:13:29
URL: http://saannaas.blogg.se/
Postat av: AnnaWK

Sv: Ja jag hade ju inte bytt på nästan två år så det var verkligen dags.Ja du förtjänar varenda ord, för de är så himla fint med det varma ljuset i dina bilder :)

2011-07-28 @ 12:02:31
URL: http://annawk.blogg.se/
Postat av: Maja

Önskar jag hade photoshop!!

2011-07-28 @ 13:13:08
URL: http://ameera.nu
Postat av: Jen

Åhh... hittade till din blogg idag och ser att du har fotoskola :( Varför hittade jag inte hit tidigare gråtaÄr det försent att hoppa in nu? Börja med lektion ett och gå igenom alla lektioner?

Jag vill ju oxå vara med :(Har nyligen köpt mig en systemkamera coh behöver få lära mig mer om den (just nu fotar jag bara på automat).Kramar Jenny

2011-07-28 @ 17:30:29
URL: http://guzelicious.se
Postat av: Elin

Vilken skojig fotoläxa :D ska bli kul att leka lite med kameran, så får vi se vad som tittar fram :)

2011-07-28 @ 23:19:13
URL: http://elinsfotoverkstad.blogg.se/
Postat av: Yohanna i Las Palmas

Oj det borde väl bli lätt. Har en massa tokiga bilder nu efter flera veckors övning med kameran....Men ska det vara någon som man är nöjd med. Då blir det svårare.

Låt se....Hälsningar

Yohanna

2011-07-29 @ 00:14:16
URL: http://yohannailaspalmas.webblogg.se/
Postat av: Babbi - Bloggdesign & Foto

Personligen har jag svårt för oskarpa bilder och sparar aldrig sådana. Bilden måste vara näst intill perfekt för den ska sparas xD. Men jag gillar bookeh bilden du tagit!

2011-07-29 @ 02:16:46
URL: http://babbi.se
Postat av: ZANDRA - AUGUSTIFAMILJEN

Du är så himla duktig och jag håller med till fullo. Att ha roligt är nästan det viktigaste!Håller förresten stenkoll på fotoskolan även om jag inte "varit med" än :)

2011-07-29 @ 08:35:16
URL: http://augustifamiljen.blogg.se/
Postat av: Tinefis

Kanske jag ska vara med på veckan fotoläxa.

Hmm... Om jag får tiden så är jag på! =o)

2011-07-29 @ 12:37:29
URL: http://tinefiskrivnaord.wordpress.com
Postat av: Sandras Värld

Älskar din fotoskola, och bilden på din son är ju hur underbar som helst.Kram

2011-07-29 @ 18:57:47
URL: http://aronssonsandra.blogg.se/
Postat av: Marie

http://myflowergirl.blogg.se/2011/july/laxa-6-lek-med-kameran.htmlMin läxa

kramar

2011-07-31 @ 13:02:04
URL: http://myflowergirl.blogg.se/
Postat av: Sanna

http://saannaas.blogg.se/2011/july/lek-med-kameran.htmlHär kommer min!

2011-07-31 @ 22:17:21
URL: http://saannaas.blogg.se/
Postat av: SusannesSaker

Här är min läxa:

http://susannessaker.blogg.seSemesterkramar från mig/ Susanne

2011-08-01 @ 11:43:28
URL: http://susannessaker.blogg.se/
Postat av: Nea

http://palomitas.blogg.se/2011/august/lek-med-kameran.htmlHär kommer min läxa:D2011-08-01 @ 18:45:20
URL: http://palomitas.blogg.se/
Postat av: Mia

Hej, hej!

Nu har även jag lämnat in läxan...:)http://mysansvra.blogg.se/2011/august/fotoskolan-del-6-lek-med-kameran.html

2011-08-01 @ 19:19:08
URL: http://mysansvra.blogg.se/
Postat av: LisaMin första läxa =)http://decemberlisa.blogg.se/2011/august/fotoskola.html

2011-08-01 @ 19:49:06
URL: http://decemberlisa.blogg.se/
Postat av: Josefin, mamma till Saga

Nu är jag klar med läxan :)

hppt://captureeverymoment.blogg.se/2011/augusti/fotoskolan-del-6.html#comment

2011-08-01 @ 19:53:27
URL: http://captureeverymoment.blogg.se/
Postat av: Elinore

Ah vilka härliga bilder du har!

Nu är min läxa ute på min blogg:

http://fotograf-elinore.blogspot.com/2011/08/fotolaxa-del-6-lek-med-kameran.html#comments

Ha en mysig kväll!

Kramar Elinore

2011-08-01 @ 22:16:25
URL: http://Fotograf-elinore.blogspot.com
Postat av: Lotta

Halloj!

Nu har jag publicerat min läxa!http://casalalotta.blogspot.com/2011/08/happy-days-fotoskola-del-6.htmlKram Lotta

2011-08-01 @ 22:58:43
URL: http://casalalotta.blogspot.com
Postat av: Ljuva Drömmar

Hej!Nu har äntligen fått tid till läxan. Hade som vanligt planer på mer än jag hann med.Kramar Maria!http://mariasljuvadrommar.blogspot.com/2011/08/fotolaxa-del6.html

2011-08-02 @ 08:47:52
URL: http://mariasljuvadrommar.blogspot.com
Postat av: Mira

Tror att denna läxa var lite "läskig" då man vill ha perfekta bilder och vara så "duktig som möjligt". Just därför är denna läxa så nyttig så man inte glömmer bort hur roligt det är att leka med kameran!Här är mitt bidrag;

http://mirandalux.se/?p=2764Kramisar Mira

2011-08-02 @ 10:39:50
URL: http://mirandalux.se
Postat av: AnnaSmyckeform

Hej Josefin!Nu har jag äntligen fått publicerat min läxa!

http://annasmyckeform.blogg.se/2011/august/fotoskolan-del-6.html

Det var svårt, men utmanande och bra :)Kram!

2011-08-02 @ 11:05:41
URL: http://annasmyckeform.blogg.se/
Postat av: Cissi

Hejsan! Är med även denna vecka!

2011-08-02 @ 14:04:20
URL: http://cissiochkampenomlyxen.blogg.se/
Postat av: Anna

Bra del i fotoskolan! (som vanligt) men svår!! jag är en ovan och ny fotograf som gärna ser allt så perfekt som möjligt, detta va en nyttig del för mig.

Här är min läxa! :)

http://nanniss.blogspot.com/2011/08/fotoskola-del-6-lek-med-kameran.html

2011-08-02 @ 16:36:57
URL: http://nanniss.blogspot.com
Postat av: therese

veckans läxa är gjord :-)

2011-08-02 @ 20:00:32
URL: http://annuentherese.blogg.se/
Postat av: Lottiz

Nu har jag lagt ut i bloggen. Inte gjort läxan exakt efter ord, men tycker jag varit kreativ iaf ;-)Hoppas den är godkänd ändå ;-)

Postat av: Alexandra

Min läxa är klar =) I tid denna gång!http://minbebis.com/blogg/soontobe/fotoskolan-del-6-lek-med-kameran/Kram på dig!

2011-08-02 @ 23:10:52
URL: http://minbebis.com/blogg/soontobe
Postat av: Helena

Har gjort min läxa för denna vecka!

Kram Helena

2011-08-02 @ 23:25:52
URL: http://www.ordochkansla.blogspot.com
Postat av: Yohanna i Las Palmas

Här kommer mitt bidrag till veckans läxa. Mellan barnskrik och tandborstning.http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2011/august/yohanna-gar-i-fotoskola-del-6-en-dag-i-par.htmlHälsningar

Yohanna

2011-08-03 @ 01:14:12
URL: http://yohannailaspalmas.webblogg.se/
Postat av: Elin

Knappt så jag vågar visa läxan denna veckan, tyckte det var skitsvårt och är inte särskilt nöjd själv... men här är mitt ärliga försök iallafallhttp://elinsfotoverkstad.blogg.se/2011/august/fotolaxa-6.htmlKram Elin

2011-08-03 @ 09:07:49
URL: http://elinsfotoverkstad.blogg.se/
Postat av: Maria

Underbara bilder du har.

Har nu gjort min fotoläxa.Kram Maria

2011-08-03 @ 12:30:27
URL: http://mariasfotosida.blogspot.com
Postat av: Sara

Här är mitt bidrag :)

http://sarapic.blogg.se/2011/august/fotoskolan-del-6-lek-med-kameran.html

2011-08-03 @ 12:41:08
URL: http://sarapic.blogg.se/
Postat av: Annie

Klar med läxan!

2011-08-03 @ 12:56:07
URL: http://http://selain.blogg.se/?tmp=03125049
Postat av: Elin Sigvardsson

Hej igen Jossan.

Jag var inte alls nöjd med min fotoläxa, så jag var nära att ta bort den. Men så fick jag ny inpsiration på vägen från tvättstugan, så jag har lagt upp andra bilder. Länken är detsamma dock dvs http://elinsfotoverkstad.blogg.se/2011/august/fotolaxa-6.htmlHälsningar Elin S

2011-08-03 @ 19:55:19
URL: http://elinsfotoverkstad.blogg.se/
Postat av: Maria

Även jag gjorde läxan igen =)http://mischomascho.blogg.se/2011/august/fotoskolan.html

2011-08-03 @ 20:02:31
URL: http://mischomascho.blogg.se/
Postat av: Linnea (FOTO)

Har gjort läxan nu :Dhttp://enlinnea.webblogg.se/2011/august/laxa-nr-6-lek-med-kameran.html#comment

2011-08-03 @ 20:16:55
URL: http://enlinnea.webblogg.se/
Postat av: AnnikaS

Oj vad veckan gick fort, höll nästan på att missa veckans läxa. Har gjort ett försök och får fortsätta leka framöver och dessutom ska jag hinna gå igenom de andras läxor.Här finns min läxa redovisad!

http://annikas-kreativa-sida.blogspot.com/2011/08/fotoskolan-del-6-lek-med-kameran.html

kram Annika

2011-08-03 @ 21:23:11
URL: http://annikas-kreativa-sida.blogspot.com
Postat av: Ingen Vanlig Tina

Hej Josefin!

Det känns att det var så länge sedan jag var här och kollade och kommenterade :) Det är fullt upp här på Hammarö - vi har semester och plockar bär! Älskar din fotoskola - kan inte missa. Så här är mitt bidrag: http://ingenvanligbalkong.se/2011/08/02/supergod-superfood-mycket-och-gratis/

Jag brukar inte leka så mycket med kameran, utan med perspektiv och komposition samt bländaren. Sedan föra veckan använder jag nästan alltid manuell fokusering och sedan del 3 av fotoskolan använder jag enbart manuella inställningar samt fotar i raw. Vilken skillnad på mina bilder! Tack, Josefin, för dina bästa tips!

2011-08-04 @ 00:13:41
URL: http://ingenvanligbalkong.se
Postat av: kela

2011-08-04 @ 00:35:33
Postat av: kela

Nu har jag gjort läxan :-)

http://kelascrappar.blogspot.com/2011/08/fotoskolan-del-6-lek-med-kameran.html

2011-08-04 @ 00:36:18
URL: http://www.kelascrappar.blogspot.com


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0