Svar på frågorna:

 

 

Vad arbetar du med?

-Jag jobbar som kundrådgivare på ett elbolag och är hobbyverksam som fotograf. Har skrivit lite mer om mitt jobb vid tidigare tillfälle, kika in och läs mer här.

Fotar du på stativ ibland?
-Ja speciellt vid självporträtt men för tillfället använder jag inte stativ alls då en del till stativet försvann i flytten, så jag får nog investera i ett helt nytt, snyft...

Vad är bäst i dåliga ljusförhållanden, ställa slutare, bländare eller höj iso? Vad rekomenderar du, dina bästa tips?
-Jag höjer ISO och sänker slutartiden, bländaren öppnar jag upp mer som ett sista trix för att få in mer ljus, men bara om skärpedjupet inte blir för kort beroende på vad jag ska fotografera. Mitt bästa fototips får bli att våga släppa loss och exprimentera sig fram på manuellt läge, på så sätt lär man sig att hantera sin kamera bättre och blir även en säkrare fotograf. Man ska utmana sig själv!

Vad har du för kamera och vilka tillbehör har du till den?
-Fotograferar med Nikon D700, hänvisar till att titta i min kameraväska för mer info. :-)

Vilka är dina favorit bloggar?
-Oj, så svårt o sålla ut några av de finaste guldkorn när det finns så många vackra och inspirerande bloggar. Jag följer ju ett hundratal bloggar mer eller mindre aktivt, fastnar först och främst för ögongodis som vackra fotografier, inspirerande hem och bloggar som lämnar en positiv måbrakänsla efter sig, ett urval av 10 av mina toppfavoriter är dessa:
Denize, House of Philia, Jenny k, Angeliqe, Emelie Almhager, Mitt vita hus, Ingen vanlig dag, Hemma hos LindhaKarin och Hildas hem.

Vad har du för utbildning, har du utbildat dig inom foto eller om du är självlärd helt och hållet?
-I gymnasiet läste jag det estetiskt programmet Bild- och Formgivning. Sista året valde jag till svartvit fotografering och mörkrumsteknik, kursen var analog och vi använde analoga systemkameror och framkallade våra bilder i mörkrum. Det var då jag hittade gnistan i livet, fotografering! Efter gymnasiet gick jag över till digital systemkamera och lärde mig photoshop, är i det stora hela självlärd och det är mitt brinnande intresse för fotokonsten som driver mig framåt i att lära mig mer och utvecklas.

Det verkar som du har fotojobb nu nästan varje helg, stämmer det?
-Har fått många förfrågningar i år och det är jätteroligt! Men eftersom jag bara har tid på helger och jag inte vill boka upp mig varje helg utan även behöver ledig tid har jag även tyvärr fått tacka nej till en hel del förfrågningar också. Så jag jobbar inte varje helg, men periodvis kan det bli mer intensivt.

Undrar hur du hinner med allt? Jobb, fotojobb, barnen och fina huset som alltid ser så städat och fräscht ut!
-Vet du, brukar komma på mig själv med att fundera på hur jag hinner med allt med ibland. Antar att jag är bra på att ha många bollar i luften och är stresstålig. Gillar att ha mycket på gång och så brinner jag ju för foto, inredning och bloggen, det är mina största intressen efter familjen. Jag mår bra helt enkelt av att få göra alla dessa bitar, blir det mycket så tar jag en paus en tid från något. Men hemmet är långt från välstädat, men det är klart man gärna plockar undan i de hörn man vill fotografera för en renare bild. ;-)

Hur lyckas ni få er dotter att låta alla fina detaljer vara?
-Har inte haft några problem alls med det, hon vet nog med sig rätt bra vad man ska vara försiktig med. Men ett tips är ju att om man har något föremål man håller extra kärt i hemmet kan det vara bra att placera det på en högre nivå så att de små inte når. Min lilla nyponros är just nu extra nyfiken på min kamera så den gäller det att placera där hon inte når.

Hur kommer det sig att du började blogga?
-Jag får utlopp för så mycket, mitt skrivande, mitt fotograferande och framför allt tycker jag det är roligt!

Har du och din man kommit överens om hur offentliga dina barn ska vara men också din man, i din blogg :)?
-Det är inget vi har diskuterat men vi är nog rätt eniga där om att måna om deras integritet. Jag är noga med vilka bilder jag visar, vad jag skriver osv. Sonen figurerar inte lika mycket i bloggen eftersom han är i skolåldern nu, skulle inte kännas rätt att hans klasskompisar eller klassföreståndare skulle kunna gå in här och läsa om honom och hans privatliv. På samma sätt så känner jag att min man inte heller bör vara för offentlig i bloggen, jag visar gärna bilder till en viss grad, men jag skriver inte om något privat.

Jag har en fråga om bildredigering, hur gör du för att få ögonen så "levande" som i detta inlägg tex Recension Apotekets makeup?

-Just i den bilden hade jag fint ljusinsläpp från ett fönster som speglade sig i ögonen samt att skärpan hamnade där vilket ger en fin blick. Men vill man fuska till sig lite extra gnistrande ögon kan man göra enligt ett tips jag ska lära ut i photoshopskolan framöver. :-)

Vad brukar du göra med bilderna när du redigerar? Hade varit himla roligt om du kunde visa de i photoshopskolan.
-Det vanligste jag brukar göra är att dra i kurvorna för kontrast och sen kanske jag ljusar upp bilden lite om det behövs eller lägger på en vinjettering för mer djup. Kommer absolut att visa detta i photoshopskolan.

Undrar var du får dina ideer ifrån, allt från foton till inredning! Du är ju SÅÅÅ duktig. Har du några speciella sidor du kikar på? Eller kommer de mesta från dig själv?:)
- Svårt och säga, inspirerad av trender och modeinfluenser blir man ju alltid men mycket av mina idéer kommer från mig själv. Just inredning har alltid varit ett stort intresse, som barn samlade jag urklipp i en pärm från inredningstidningar som inspiration om hur jag en dag vill att mitt hem skulle bli som vuxen. Numera kan jag surfa runt på många olika sidor och googla för att samla inspiration. Ofta går jag på känsla i mitt skapande, både i foto och inredning. Ett hem vill jag ska kännas harmoniskt, hemtrevligt och ombonat men även personligt. Därför gillar jag att köpa möbler på loppis för att renovera och få en personlig toucht i hemmet. Mina foton vill jag ska förmedla känslor och lämna eftertryck...

Vart ungefär i norrköping ligger ert nya hus? :D
-I utkanten av ett av villaområdena i söder.

Det närmar sig luciafirande på dagis. Våra barns luciatåg kommer äga rum utomhus kl 7 på morgonen. Hur fotar man detta bäst, inställningar mm?
-Det bästa i det läget är egentligen att använda blixt iom att det är så mörkt vid den tidpunkten. Väljer man att använda högt iso istället får man se upp med ev brus samt slutartiden så att den inte blir för kort och bilderna oskarpa.

Jag undrar när nästa photoshop lektion kommer ?
-När som helst, jag jobbar på den nu. :-)

Kommentarer
Postat av: Jen

Tack för svar, jag får själv väldigt mycket inspiration från dig. Gillar stilen och hur du blandar i hemmet mellan nytt och gammalt :)

2011-11-08 @ 22:57:42
URL: http://jennickanielsen.blogg.se/
Postat av: Elin

Vad skojigt med svar :) jag måste säga att jag tycker din blogg är så trevlig att läsa. Det där med att lämna en positiv känsla till läsarna tror jag är viktigt också, samtidigt som man äg genuin. Det tycker jag att du är - du visar ibland glimtar av att allt inte är guld och gröna skogar, att du också är mänskliga. men du håller bloggen positivt. Det tycker jag är starkt gjort, och något jag strävar efter själv. Det vore roligt att själv en dag få skriva en såhär fin blogg som du gör. Din blogg är en av favoritbloggarna helt klart. Kram

2011-11-09 @ 01:04:14
Postat av: Anonym

Vilken trevlig läsning och tack så hemskt mkt för att jag fick stå med, vilken ära:))

2011-11-09 @ 01:54:09
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Anonym

2011-11-09 @ 08:31:56
Postat av: Emelie

Hej vännen!

Så glad jag blev när jag fick syn på mitt namn här idag! Värmer i hjärtat att veta att du inspireras och finner något gott inne hos mig. :)En fin dag till dig!

kram Emelie

2011-11-09 @ 08:36:02
URL: http://emeliealmhager.blogspot.com
Postat av: Therese

Tack för trevlig läsning och din fina och inspirerande blogg!Kram Therese

2011-11-09 @ 09:02:46
URL: http://lilla-majken.blogspot.com
Postat av: Jennie & Fröken Flis

jätteintressanr att läsa :)

2011-11-09 @ 11:43:57
URL: http://jenniesays.blogg.se/
Postat av: Marie

Kul att läsa, men jag var visst ingen favorit =(

2011-11-13 @ 00:22:53
URL: http://myflowergirl.blogg.se/
Postat av: Louise vita drömmar - My lovely Days

ojojojoj vilken helmysig och fin blogg jag hittade på här! Jag har också gått estetiska bild och form ;) Ha en fin kväll // Louise

2011-11-14 @ 22:01:56
URL: http://louisevitadrommar.blogspot.com
Postat av: Therese

Intressant läsning! Hoppas ni får en fin söndag!

2011-11-20 @ 09:48:12
URL: http://sailorswife.blogg.se/


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0