Trotsåldern, OMG!


Från den ena dagen till den andra, i ett andetag, förvandlades min lilla sötloppa, min Nyponros, den raraste lilla flicka man kan finna som kan charma hela världen med sina stora oskyldiga blå, till ett troll!! Ett gormande argt trotstroll som vill styra hela vardagen med ett hiskligt temprament, en fruktansvärd vilja och trots. Jisses, svetten bryter ut i tinningarna här för jämnan numera tycker jag när Fröken Tvärtemot sätter sig på tvären och surar ihop för minsta lilla. But what to do? Tur att jag har tränat upp tålamodet genom åren, för det behövs ett helt lass med barn! ;-)

Men det är bara att försöka rida ut stormen och jag och Nyponrosen pratar alltid igenom alla duster efteråt, vad som hände, var hon tvungen att bli så arg för så lite? Att man inte alltid kan få sin vilja igenom, man måste ta hänsyn till andra osv. Inte lätt, ibland är det en vågskål det här med trots, man får välja sina strider ibland kan jag känna...
 
Vad har ni för egna tankar/erfarenheter om trotsåldern?
 
 

Kommentarer
Postat av: Ebba Molin

Din nya design är så himla fin! Tyvärr har jag inga tips eftersom jag trots allt inte lämnade trotsåldern för allt för länge sedan haha... Men jag tror att mycket handlar om gränser, acceptans och förlåtelse!

Svar: Ja det är en viktig del i utvecklingen som sker nu, liten blir stor och vill ta mer plats och tycker att hon kan bestämma det mesta själv. ;-)
Josefin -Happy Days-

2013-03-07 @ 21:35:14
URL: http://molinebbas.blogg.se/
Postat av: Maria

Mamma är bäst så hon testas mest. ;) Hos henne är ju fröken Tvärtemot trygg. Men nog kommer jag ihåg hur bedrövligt jobbigt det kunde vara. Stå ut, det kommer andra tider. Lycka till!

Svar: Tack, det är så sant!
Josefin -Happy Days-

2013-03-07 @ 21:55:10
URL: http://dammsamlare.blogg.se
Postat av: Emmelie- Mamma till Ebba och Hugo

Vi har en fyraåring hemma som testar som bara den just nu! Och det gäller att djupandas, svårt och tråkigt när de blir så bråkigt :(

Svar: Ja visst är det ledsamt i hjärtat när man bråkar, vill ju bara ha myyys!!
Josefin -Happy Days-

2013-03-08 @ 06:51:32
URL: http://www.emmgus.blogg.se
Postat av: jaana

Trotsålder kräver mycket tålamod. Det märks på förskolan där jag jobbar, och då har vi barn i trotsålder lite då och då... :)

Svar: Det kan jag tänka mig! Men om man ser till sina egna och vänners barn så verkar det som att barnen trotsar mest i hemmet, på lillans förskola har de inte märkt av hennes utbrott än.
Josefin -Happy Days-

2013-03-08 @ 07:26:27
URL: http://bananajaana.blogspot.se
Postat av: Augustifamiljen

Vi har ju en tvååring som trotsar från vecka till vecka i stort sett. Jättejobbigt. De "snälla" veckorna får man andas ut lite för att orka med de jobbiga :) Man tror inte att det ska va så jobbigt innan man har barn själv faktiskt...

Svar: Lite som jag har det nu då i varannan vecka livet, Man får samla den där extra energin och ta igen sig då det är pappas vecka:)
Josefin -Happy Days-

2013-03-08 @ 08:31:23
URL: http://augustifamiljen.blogg.se
Postat av: Tess

Jag har en dotter på 5 och en son på 8år, men de har inte haft någon trots period någon av dem. dotter har haft ett rejält utbrott en gång när hon var 3 o inte ville sova middag, men det är allt. Dock börjar sonen komma upp i den åldern när man kan argumentera för det man vill, vilket jag tycker är väldigt kul för man får verkligen ta del i hur de tänker och ser på världen.
Jag är som sagt inte rätt person att ge tips, men det är ju "bara" en trotsperiod och perioder går över. Så ta ett djupt andetag, rid ut stormen så kommer din söta lugna lilla tjej möta dig på andra sidan stormen :D
Lycka till!!

Svar: Vad skönt med trotsfri trotsperiod, det vore ju inte fel kan jag känna just nu, haha... Jättefint skrivet, jag får behålla lugnet och tålamodet och mötas på andra sidan stormen ;)
Josefin -Happy Days-

2013-03-08 @ 09:20:40
URL: http://www.familjenochkaos.blogg.se
Postat av: ninnie

Min dotter blir ett år nu i april och har inte riktigt kommit till trotsåldern ännu men det ska bli intressant att se hur envis denna lilla prinsessa kommer att bli med åren. Envis som få är hon redan! :)

Svar: Men vilja och envishet kommer man långt i livet ;-)
Josefin -Happy Days-

2013-03-08 @ 11:01:02
URL: http://ninniesodergren.net
Postat av: ivy

Barn är individer och påverkas olika av trotsåldern. En del blir rent av besvärliga och då är det viktigt att de vuxna sätter gränser. Det är viktigt att lära barnen sunda värderingar tidigt i livet då de är som mest formbara.
Trotsåldern fyller visserligen en viktig psykologisk funktion, men det får inte gå till överdrift.
Barnet får inte bli omedgörligt och aggressivt.Sådana tragiska fall har jag sett alldeles för många exempel på. Men då handlar det om uppgivna föräldrar och det är synd, inte minst om barnet.
Tycker att det verkar vara en jättebra metod som du har, att ni pratar igenom vad som händer, men var noga med att sätta gränser också.
Med barn måste man vara konsekvent, så om en förälder sätter gränser och är pedagogisk men inte den andra, då blir det problem.

Svar: Så klokt och tänkvärt, ja det låter sunt! Gränser är bra, man måste lära från början annars ger man sig själv och barnen bara en otjänst för framtiden.
Josefin -Happy Days-

2013-03-08 @ 11:59:20
Postat av: Annster

Fin bild :)

Svar:
Josefin -Happy Days-

2013-03-09 @ 18:16:05
URL: http://annster.se
Postat av: Hanna

Ja herre min get, dessa trotsåldrar! De små kan verkligen driva mig till vansinne! Det är många känslor i omlopp i de små kropparna. Det är inte lätt att utvecklas :)

Det enda jag är glad över är att mina tjejer trotsar i omgångar! :P

Svar: Ja skoja inte, jisses vilka strider man kan hamna i... Puh!
Josefin -Happy Days-

2013-03-11 @ 18:32:42
URL: http://hannagmwahlin.blogg.se


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0