Recept på julens bästa godis

 
Pepparkakor har bakats i helgen och dekorerat med kristyr. Tycker alltid att det är så svårt att få till en riktigt bra kristyr, men den här gången blev den superbra! Även ett pepparkakshus har dekorerats med skatterna, knäck har kokats i två omgångar och mozartkulor av nougat, mandelmassa och choklad har rullats och dekorerats. Mer vi gjorde var att doppa clementinklyftor i mörk choklad och låta stelna i kylskåp. Att de inte finns med på bild är av den enkla anledningen att de var försvinnande goda! ;-) 
 
Här har ni recept på det vi gjorde! 

Kristyr till pepparkakor:
Vispa en äggvita till vitt skum.
Häll i en halv matsked ättiksprit.
Häll i 4-5 dl florsocker.
Rör för hand tills smeten blir så hård att den toppar sig.

Mozartkulor:
200 g marsipan eller mandelmassa
100 g nougat
100 g mörk bakchoklad
Hackade nötter eller strössel till topping att dekorera med
Rulla nougatbitar, täck med mandelmassa/marsipan.
Smält choklad och rulla bollarna i.
Dekorera och ställ sedan kallt. 
Tips! Jag hade lite flingsalt på några, mycket gott! 
 
Knäck:
2 dl strösocker + 2 dl ljus sirap + 2 dl vispgrädde
Blanda i en hög och vid gryta
Koka på hög värme i ca 6 minuter (smeten ska nå ca 120 grader)
Testa med kultricket för att veta när knäcken är klar; doppa lite smet i ett glas vatten, om smeten går att rulla till en boll är det klart! Se upp så att det inte kokar för länge, då blir knäcken hård och mörk. 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: JUNITJEJ

Mums, så mycket gott!

Svar: Javisst, så kul o julstöka i köket! ☺️
Josefin -My Happy Days-

2018-12-09 @ 17:57:28
URL: http://www.junitjejen.se


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0