Sömnlösa nätter

 
 
Nu vet jag knappt vad jag ska ta mig till längre, senaste 2 månaderna så ligger jag sömlös om nätterna och vrider på mig hundra varv fram och tillbaka. Det spelar inte någon roll om jag har hållit igång hela dagen och tagit ut mig fullständigt, jag vaknar alltid mellan 2-3 på natten och sen ligger jag vaken och försöker somna om tills det blir morgon. Har haft svårt med sömnen och sovit oroligt till och från sen jag var barn, men under kortare period på 1-2 veckor, aldrig en sån här lång period i stöten.
 
Somnar utan problem om kvällarna, försöker hålla mig vaken till 22 för att inte somna allt för tidigt, men det hjälper inte även om jag somnar senare så vaknar jag varje natt. Vet inte varför, kan inte komma på en enda bra anledning till att jag kommit in i denna onda cirkel av rubbad nattsömn. Har inget jag ligger och grubblar på, jag äter bra, jag håller igång hela dagarna och har varit totalt slutkörd då jag gått och lagt mig. Ändå, efter några få timmars sömn vaknar jag och sen ligger jag och vrider på mig.
 
Känner verkligen av hur kroppen saknar ordentligt med sömn. Igår kände jag mig till och med nedstämnd, gråtfärdig till och från och idag uppgiven. Hur ska jag kunna få tillbaka min sömn? 

Tips mottages gärna! 
 

Kommentarer
Postat av: Michaela

Hej! Vad tråkigt med din dåliga sömn :( Har du provat meditera? :) Det har hjälp mig otroligt mycket, tips finns på min blogg under kategorin "positive vibes" :)

Svar: Vilken inspirerande kategori du har på bloggen! :-) Meditation har jag inte provat eftersom jag inte har problem att somna. Men det kanske finns någon meditationsövning att lyssna på eller liknande när jag vaknar om nätterna som kan hjälpa till att komma till ro igen. :)
Josefin -My Happy Days-

2018-09-26 @ 11:08:45
URL: http://ninamichaela.blogg.se/
Postat av: Kourtney Yasmine Styles

För min del beror det just nu på att jag e preggo och måste gå upp o kissa varje timme! Ibland kan jag sen då inte somna om.Jag tycker man ska försöka att inte stressa upp sig bara över att man ligger sömnlös! Vet att det e lättare sagt än gjort, men det gör bara problemen ännu värre om man lägger på en stress över sömnproblemet, som i sig redan är ett stresspåslag för kroppen!
Jag vet ju att jag troligen kommer sova ännu mindre än jag gör nu eftersom småbarn vaknar o behöver mat, men man överlever ju det med! =)

Svar: Ja jag förstår ditt problem, känner jag igen det där med att springa på toaletten om nätterna från när jag väntade mina barn. Försöker att koppla bort stress och tankar men kroppen kommer ändå inte till ro... Hoppas du får en snäll bebis som sover gott om nätterna sen ;-) Tack för pepp!
Josefin -My Happy Days-

2018-09-26 @ 11:58:18
URL: http://betterwords.blogg.se/
Postat av: Emelie

Vad jobbigt med sömnen! Har varit där själv, för lite sömn kan rubba hela systemet! Som jag ser att du svarat över verkar det delvis bero på stress och oro för dig så tycker du ska prata med din läkare <3 jag blev för ett par vekor sen sjukskriven pga utmattning av läkaren och fick atarax för att hjälpa sömnen. Det är inger beroendeframkallande läkemedel utan en ångestdämpande tablett som hjälper dig att känna dig att minska ångesten och känner ett lugn.
Kramar till dig<33

Svar: Hej Emelie, tack för råd. Har levt med ångest i många år och arbetat väldigt mycket kring mitt mående över lag då jag med varit sjukskriven pga utmattning. Men jag är på en plats i livet just nu där jag aldrig mått bättre och både stress och ångest fått en mycket mindre plats i mitt liv. Så det känns mer som en ond cirkel, att kroppen lite ställt in sig på att den "ska" vakna varje natt och att jag sen inte kommer till ro. Kram och krya på dig! <3
Josefin -My Happy Days-

2018-09-26 @ 12:28:03
URL: http://juniflickan.se
Postat av: Camilla Persson

Jag hade ett liknande problem för ett par år sedan, vaknade samma tid varje natt mellan 1-3 ggr per natt och de gjorde jag i flera år. Men så träffade jag min sambo och i och med det försvann mitt problem. Han gav mig ett lugn och en trygghet som på något vis gör att jag sover hela nätter. Har tyvärr inget bättre tips mer än att försöka hitta en trygghet ☺️

Svar: Lite roligt att du skriver just om att du började sova bra när du träffade din sambo, för jag har upplevt att jag sover bättre då jag inte är själv. Ändå märkligt att det börjar nu, då jag levt ensam i så många år. Kanske har det med trygghetskänslan att göra, undermedvetet?
Josefin -My Happy Days-

2018-09-26 @ 14:04:30
URL: http://xamiilla.blo.gg/
Postat av: iseedee

Hmm... det där med sömnen är svårt. Jag har samma problem periodvis där jag antingen vänder på dygnet helt eller har det svårt att sova nattetid. Ofta är det kopplat till perioder som jag är stressad och nedstämd. Sedan handlar det om vana också.. har du vaknat varje natt i flera månader, så är kroppen inne i en vana som pågår.

Svar: Jag tror det med, att kroppen kommit in i en vana som jag måste bryta på något sätt. Tack för att du delar med dig! ☺️
Josefin -My Happy Days-

2018-09-26 @ 14:35:28
URL: http://lifestyleofiseedee.blogg.se
Postat av: Yasmine

Tyvärr har jag inga tips :( Men vill säga att bilderna är helt magiska!

Svar: Tack Yasmine, vad kul att du gillar mina foton! 🌟
Josefin -My Happy Days-

2018-09-26 @ 15:33:14
URL: http://www.yasmissy.blogg.se
Postat av: S

Jag kör på Melatonin, egentligen mer för att somna men märker även att jag somnar om lättare.

Svar: Det har jag inte hört om förr, får kolla upp, tack för ditt tips! :)
Josefin -My Happy Days-

2018-09-26 @ 17:11:48
Postat av: Ebba

Enligt kinesisk medicin betyder det följande att vakna mellan klockan 23-02 om natten:
Du är emotionellt besviken. Vid denna tidpunkt är gallblåsan aktiv och den är bunden till dina känslor.
Om du vaknar mellan klockan 03-05 står det att:
Högre makter försöker säga dig något. Tidpunkten är relaterad till lungor och sorg. Enligt traditionell kinesisk medicin är lungorna kopplade till sorg och depression och bristande andning signalerar att inte vilja andas in känslomässigt. Om du vaknar vid denna tid är det för att en högre makt vill guida dig till ett större syfte.

Ja, vad tror du? =)
Det finns många bra andningsövningar på Youtube och gå igenom ditt känslomässiga bagage. Det tror jag är bättre att börja med än att trixa med sömnmedel.

Svar: Det där var riktigt intressant, jag har varit i de banorna själv och funderat, det du skriver om ligger inom mig och kanske påverkar det min sömn undermedvetet? Tack för tips!
Josefin -My Happy Days-

2018-09-27 @ 00:19:01
Postat av: Ebba

Vill tipsa mera! Tiden mellan klockan 03-05 på natten kallas även vargtimmen. De flesta som har orolig sömn vaknar då. Finns mycket att läsa om.

Svar: Vad intressant, jag får läsa mer om vargtimmen. 😊
Josefin -My Happy Days-

2018-09-27 @ 00:24:45
Postat av: Emma

Vilka otroligt fina bilder! Det är så jobbigt när sömnen inte fungerar som den ska, tycker själv att den påverkar det mesta i ens liv. Har själv haft problem med sömnen i perioder, bl.a. insomnia en period. Eftersom jag inte känner dig är det ju verkligen svårt att ge tips. Men efter vad jag läst och jag utgår ifrån min egen erfarenhet, så låter det som stresspåverkan. Kan vara vanligt att somna snabbt (kanske p.g.a. att man stressat/grejat hela dagen och är utmattad) för att sedan vakna senare på natten och inte kunna somna om (troligen eftersom det tar så lång tid för kroppen att bryta ner stresshormoner och att man inte slappnat av på riktigt än). Tips jag fått inom vården har varit att se över den allmänna stressnivån i mitt liv. Försöka minimera stressen genom att välja bort saker man inte måste och att bearbeta det som påverkar en i livet. Mindfulness/yoga. Även att ta en lugn promenad innan man lägger sig, begränsa skärmtid en timma innan läggdags och ta en varm härlig dusch innan. Ber om ursäkt för ett extremt långt svar, men ville bara dela med mig eftersom detta hjälpt mig och jag tycker det är så himla viktigt. Hoppas verkligen att det löser sig för dig!

Svar: Tack så jättemycket Emma, wow! Vilket härligt svar, jag kan verkligen ta till mig mycket av det du skriver. Det är intressant hur mycket i livet som faktiskt hänger kvar även i sömnen, eller då man iaf ska sova. Vad gulligt av dig att ta tiden att skriva till mig, det uppskattas supermycket, kram!
Josefin -My Happy Days-

2018-09-27 @ 09:04:28
Postat av: Iza

Jag har haft svårt med sömnen nästan hela livet, fast jag har svårt med första insomningen. Hur trött och slut jag än är och jag tror att jag ska somna direkt, så ligger jag likförbannat och tänker och vrider på mig i ca 3timmar innan jag somnar. MEN!!! Nu har jag hittat lösningen för mig. Jag lyssnar på avsnitt i Creepypodden som jag redan hört (annars är det så spännande så jag somnar inte) och då somnar jag fort. Rösterna är så jäkla behagliga och jag tänker inte på något annat när jag hör dem. Funkar för mig.. lycka till!

Svar: Ibland har jag svårt med insomningen också, då brukar två få gå på för den somnar jag i regel alltid till. Men just mitt natten när man vaknar och inte kan somna om försöker jag undvika att stimulera mina sinnen med tvn, då blir det oftast motsatt effekt istället. Skönt att du hittat något som funkar för dig!
Josefin -My Happy Days-

2018-09-27 @ 23:46:14
URL: http://reprogram.blogg.se
Postat av: Maria

Kan ju vara så att du har så mycket på dagarna och är så trött när du somnar att du kört för hårt. Du somnar av utmattning men kroppen och huvudet går på högvarv så den vaknar igen för den inte kommer tillräckligt djupt. Jag har problem med ångest och ibland blir det svårt att komma till ro igen på nätter. Har då fått oxascand 5mg. Dessa är ju beroendeframkallande så man ska ta väldigt lite och när det verkligen behövs. Men de räcker med en sån för mig att komma till ro och somna igen.

Svar: Intressant tanke, det är ju också en möjlighet att jag går på högvarv och inte ens i sömnen får vila. Tack! :)
Josefin -My Happy Days-

2018-09-29 @ 11:54:03
URL: http://kvinnligsvetsare.blogg.se/
Postat av: EvA

Hej !
Prova att lyssna på Ole Saxe och Anne Pullar - " Avslappning för själ och hjärta", jag har tränat på avslappningen på dagtid och sedan när jag har svårt att sova så har jag en spellista med först Annes röst och sedan bara instrumentellt med Ole. Jag har under väldigt många år levt med problemet att inte sova hela nätter. Ytterligare tips är att inte kombinera sovrummet med arbetsrum, tv-rum eller ngt annat och att inte se eller läsa sådant som gör dig orolig. Under en lång period kunde jag bara läsa och se glada saker på tv, inte deckare, inte ens sport som var stressigt. Oj detta blev ett långt inlägg och jag skulle kunna fortsätta länge ;) Kolla gärna min nystartade blogg, jag har skrivit lite om stressreduktion.

Svar: Vilket superbra tips, tack snälla! Jag ska kika in hos dig med. :)
Josefin -My Happy Days-

2018-09-30 @ 18:39:21
URL: http://konsterattmabra.blogg.se/
Postat av: EvA

Hej !
Prova att lyssna på Ole Saxe och Anne Pullar - " Avslappning för själ och hjärta", jag har tränat på avslappningen på dagtid och sedan när jag har svårt att sova så har jag en spellista med först Annes röst och sedan bara instrumentellt med Ole. Jag har under väldigt många år levt med problemet att inte sova hela nätter. Ytterligare tips är att inte kombinera sovrummet med arbetsrum, tv-rum eller ngt annat och att inte se eller läsa sådant som gör dig orolig. Under en lång period kunde jag bara läsa och se glada saker på tv, inte deckare, inte ens sport som var stressigt. Oj detta blev ett långt inlägg och jag skulle kunna fortsätta länge ;) Kolla gärna min nystartade blogg, jag har skrivit lite om stressreduktion.

2018-09-30 @ 18:45:02
URL: http://konsterattmabra.blogg.se/
Postat av: Sofie

Hej,
Alltså jag är en person som även levt med sömnproblem flera år. Detta började efter min utmattning, dock fick jag väldigt bra tips från psykolog som var följande:
* Sov med anteckningsblock vid sängen (oftast för mig så kom jag på saker eller grubblade på saker vilket gjorde att jag inte kunde sova.)
* Ingen skärmtid 1 timme innan sova (ljuset stimulerar hjärnan och vi blir piggare)
* För mig hjälper träning och promenader speciellt vid stress. Nu var detta personligt men tänkte om något av tipsen kunde hjälpa, hoppas jag! Inte roligt med sömnproblem.. KRAM

Svar: Åh vad gulligt och så snällt att vilja tipsa efter egen erfarenhet, stort tack!! Det uppskattas mycket och jag tar till mig dina tips!
Josefin -My Happy Days-

2018-10-01 @ 20:44:54
URL: http://www.sofietenglin.se


Följ min blogg på bloglovin!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0